Δεν αποκλείει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο κλιμάκωσης από την πλευρά της Τουρκίας, μετά τις νέες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Μπεναλί Γιλντιρίμ, που διαψεύδονται κατηγορηματικά.
Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]
Δεν αποκλείει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο κλιμάκωσης από την πλευρά της Τουρκίας, μετά τις νέες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Μπεναλί Γιλντιρίμ, που διαψεύδονται κατηγορηματικά.
Πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται, θέλουν την ελληνική πλευρά σε επιφυλακή, λόγω φημών για βίντεο που θα δοθεί στη δημοσιότητα από την πλευρά των Τούρκων που θα «επιβεβαιώνουν» τους ισχυρισμούς τους για το τι συνέβη στη νησίδα Ανθρωποφάς, έξω από τους Φούρνους. Ο προβληματισμός στην κυβέρνηση είναι έντονος, ιδιαίτερα για τη σημερινή ημέρα όπου ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στο Καστελόριζο και τη Ρόδο.
Στη μεγάλη εικόνα, στην κυβέρνηση επικρατεί σύγχυση και επιχειρείται επαναπροσδιορισμός των δεδομένων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η αισιοδοξία της Αθήνας ότι μετά το 20λεπτο τηλεφώνημα ανάμεσα στον κ. Γιλντιρίμ και τον κ. Τσίπρα θα υπήρχε αποκλιμάκωση της έντασης και κάποια θετική εξέλιξη στην υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, δεν επιβεβαιώθηκε. Η εξέλιξη αυτή έχει βαρύνει περισσότερο το κλίμα, ενώ παρατηρούνται αρρυθμίες στο τρίγωνο ανάμεσα στο Μαξίμου, στο υπουργείο Εξωτερικών που δείχνει να ασχολείται αποκλειστικά με το Σκοπιανό και στο ελληνικό Πεντάγωνο όπου την επικοινωνιακή διαχείριση αναλαμβάνει ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Φώτης Κουβέλης, με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο και πάλι να απέχει.
Το Μαξίμου συνεχίζει σε χαμηλούς τόνους, δεν μπορεί όμως να κρύψει την αμηχανία που υπάρχει στην κυβέρνηση, η οποία, χωρίς να το παραδέχεται δημοσίως, ανησυχεί για το ενδεχόμενο οι Τούρκοι να μεθοδεύουν ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο.. Είναι άλλωστε γνωστό ότι η ευρύτερη περιοχή των Φούρνων έχει μαρκαριστεί ως «γκρίζα ζώνη» από την Άγκυρα και δε θεωρείται τυχαίο ότι ο θόρυβος επικεντρώθηκε εκεί.
Τα τελευταία γεγονότα δεν είναι καθησυχαστικά:
Ο κ. Καμμένος δήλωνε αισιόδοξος ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί θα επιστρέψουν πριν το Πάσχα, αλλά αυτό δε συνέβη. Η κυβέρνηση εξέπεμψε ξανά αισιοδοξία μετά το τηλεφώνημα Γιλντιρίμ – Τσίπρα, αλλά σε αυτή τη μείζονα εθνική υπόθεση, όπως όλα δείχνουν, βρισκόμαστε ξανά στο σημείο μηδέν. Χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Φώτης Κουβέλης είπε ότι «Ερντογάν και Γιλντιρίμ, μιλούν τη δική τους γλώσσα δικαίου» και πρόσθεσε ότι «τίποτα δεν δικαιολογεί την απαράδεκτα παρατεταμένη κράτηση τους με δεδομένο ότι και οι πληροφορίες για ύπαρξη ύποπτου περιεχομένου σε κάποιο τρίτο κινητό τηλέφωνο δεν ευσταθούν».
Τις πρώτες ημέρες της νέας ελληνοτουρκικής κρίσης, μετά την επίθεση που είχε σημειωθεί στο σκάφος του Λιμενικού από την τουρκική ακταιωρό, ο κ. Καμμένος ανακοίνωνε ότι πηγαίνει στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ να ενημερώσει τους συναδέλφους του υπουργούς, αναμένοντας την παρέμβαση της συμμαχίας υπέρ των δίκαιων ελληνικών θέσεων.
Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σχολιάζοντας τη συνέντευξη του ΓΓ του ΝΑΤΟ κ. Στόλτενμπεργκ ότι το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να παρέμβει στις διαφορές Ελλάδας - Τουρκίας και καλό είναι αυτές να λυθούν σε διμερές επίπεδο στο πλαίσιο των κανόνων καλής γειτονίας, δήλωσε ότι «το ΝΑΤΟ δεν είναι φόρουμ επίλυσης διμερών διαφορών».
Σε ό,τι αφορά δε, τη διάψευση του θετικού κλίματος που η ελληνική κυβέρνηση μετέφερε και συνόδευε από προβλέψεις για αποκλιμάκωση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά την τηλεφωνική συνομιλία Τσίπρα – Γιλντιρίμ, χθες, ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε «ρωτήστε την τουρκική πλευρά».