Πολιτιστικά
Τρίτη, 08 Μαΐου 2018 09:05

Αντέχουμε να είμαστε ελεύθεροι;

Ένα ζεστό παλλόμενο παραμύθι μεταμορφώνεται σε αστικό δράμα που δείχνει φανερά τις καταβολές του και υπενθυμίζει τη ζωτική μας ανάγκη να ακούμε και να αφηγούμαστε τις πιο παλιές των ιστοριών, γιατί αυτές συγκινούν και μας γιατρεύουν.

Ένα ζεστό παλλόμενο παραμύθι μεταμορφώνεται σε αστικό δράμα που δείχνει φανερά τις καταβολές του και υπενθυμίζει τη ζωτική μας ανάγκη να ακούμε και να αφηγούμαστε τις πιο παλιές των ιστοριών, γιατί αυτές συγκινούν και μας γιατρεύουν.

Μια ελεύθερη μεταφορά του έργου του Χένρικ Ίψεν, «Η κυρά της θάλασσας», το οποίο είναι εμπνευσμένο από τον μύθο της γοργόνας που θυσιάζει την ουρά της, για να ζήσει με τον άνθρωπο που αγαπάει, παρουσιάζεται από την ομάδα Elephas tiliensis, στο Θέατρο του Νέου Κόσμου (Αντισθένους 7 & Θαρύπου).

Αντιμέτωποι με τις ρωγμές του δυτικού τρόπου σκέψης

Στο έργο, η Ελίντα Βάνγκελ, κόρη φαροφύλακα, παιδί της ανοιχτής θάλασσας, ζει μια καταπιεσμένη ζωή με τον γιατρό σύζυγό της και τις δύο κόρες του από προηγούμενό του γάμο, σε έναν τόπο αποκλεισμένο και ασφυκτικό. Αισθάνεται φυλακισμένη και ονειρεύεται τη θάλασσα. Το καλοκαίρι κολυμπάει καθημερινά στη λίμνη. Μια μέρα, χάνει τις αισθήσεις της μέσα στο νερό και ένας ξένος άντρας τη σώζει. Εκείνος εισβάλλει στον οικογενειακό κλοιό και ταράζει τις ισορροπίες.

Ο Ίψεν τοποθετεί δυο ασύνδετα μεταξύ τους συστήματα - ένα ερωτικό τρίο και το εκλογικευμένο και τακτοποιημένο σύμπαν της οικογένειας - και μας φέρνει αντιμέτωπους με τις ρωγμές του δυτικού τρόπου σκέψης και της ανάγκης μας να ερμηνεύουμε και να ταξινομούμε τα πάντα, ακόμη και να τα θεραπεύουμε.

Μια ευρωπαϊκή υστερία

Ενταγμένοι όλοι σε ένα ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο, αναζητάμε τον προσωπικό μας χώρο, καθώς και έναν τόπο, όπου μπορούμε να είμαστε ελεύθεροι. Δεν είμαστε, όμως, εκπαιδευμένοι για να είμαστε ελεύθεροι. Ελεύθεροι από εθνικότητες, ελεύθεροι από το φύλο μας, ελεύθεροι από τη χώρα μας, ελεύθεροι από την καταπίεση των ανθρώπων δίπλα μας. Ονειρευόμαστε κι εμείς τη θάλασσα σαν ένα μέρος, όπου μπορούμε να νιώσουμε ελεύθεροι από ό,τι μας κρατάει αιχμάλωτους στην καθημερινή δυσκολία. Είναι η θάλασσα ανοιχτή; Έχουμε την παραλία στα πόδια μας, αλλά φοβόμαστε να κολυμπήσουμε. Αντέχουμε να είμαστε ελεύθεροι; Μια μαύρη κωμωδία για την προσωπική μας ευθύνη στην ελευθερία μας.

Ταυτότητα παράστασης

Δραματουργική επεξεργασία - σκηνοθεσία: Δημήτρης Αγαρτζίδης -  Δέσποινα Αναστάσογλου (το κείμενο βασίζεται στη μετάφραση της Μαργαρίτας Μέλμπεργκ, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Νεφέλη), σκηνικός χώρος - κοστούμια: Μαγδαληνή Αυγερινού, ενορχήστρωση - μουσική διδασκαλία: Mislav Režić, φωνητική διδασκαλία: Γιώργος Πατεράκης, κίνηση: Μπέτυ Δραμισιώτη, φωτισμοί: Βασίλης Κλωτσοτήρας. Παίζουν: Βίκυ Κατσίκα,  Άρης Μπαλής, Δημήτρης Αγαρτζίδης, Τατιάνα Άννα Πίττα, Μαρία Μοσχούρη.

Πληροφορίες

Θέατρο του Νέου Κόσμου - Κεντρική Σκηνή: Αντισθένους 7 & Θαρύπου - Αθήνα, τηλ.: 210 9212900. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη: 18:30, Παρασκευή και Σάββατο: 21:15, Κυριακή: 19:00. Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά. Τιμές εισιτηρίων: Τετάρτη και Παρασκευή: κανονικό: 13 ευρώ, φοιτητικό: 10 ευρώ, ανέργων: 8 ευρώ, Σάββατο και Κυριακή: κανονικό: 14 ευρώ, φοιτητικό και ανέργων: 12 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: Seven Spots, Reload, Media Markt, βιβλιοπωλεία Ευριπίδης, τηλεφωνικά: 11876, ηλεκτρονικά: viva.gr και αθηνόραμα.gr.

[email protected]