Πολιτική
Δευτέρα, 16 Απριλίου 2018 11:34

Ν. Βούτσης: Αναγκαία η συνταγματική αναθεώρηση με προοδευτικό πρόσημο

Την αναγκαιότητα της συνταγματικής αναθεώρησης με προοδευτικό πρόσημο τονίζει ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

Την αναγκαιότητα της συνταγματικής αναθεώρησης με προοδευτικό πρόσημο τονίζει ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

Ειδικότερα, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα» ο κ. Βούτσης επισημαίνει πως «η παραδοχή πλέον και από την αξιωματική αντιπολίτευση ότι μετά τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους η χώρα μπαίνει στη μεταμνημονιακή εποχή, δίνει εκ των πραγμάτων μια ώθηση στην ουσιαστική συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, η οποία βεβαίως θα προσλάβει τον θεσμικό της χαρακτήρα μέσα από την προβλεπόμενη από το Σύνταγμα διαδικασία στο Κοινοβούλιο τους προσεχείς μήνες».

Όπως σημειώνει «η προβλεπόμενη διαδικασία μπορεί και πρέπει να αντανακλά τόσο τη διευρυμένη λαϊκή συμμετοχή, την ενίσχυση του πεδίου των ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, όσο και την έμπρακτη υποστήριξη των κοινωνικών δικαιωμάτων».

Παρατηρεί ακόμη ότι «η πρόσφατη διένεξη για τα βιβλία των Θρησκευτικών και η αντιπαραβολή των κειμένων πλειοψηφίας και μειοψηφίας σε μια απόφαση απροκάλυπτης συντηρητικής αναδίπλωσης αποδεικνύει, δυστυχώς εν έτει 2018 ότι υπάρχει ανάγκη και έδαφος για την ουσιαστική Συνταγματική θωράκιση της αρχής της ανεξιθρησκίας και των απολύτως διακριτών ρόλων στις σχέσεις Κράτους - Εκκλησιών».

«Η Συνταγματική Αναθεώρηση είναι προφανώς μια άκρως πολιτική διαδικασία και απαιτεί μια συστηματική προσπάθεια με επιχειρήματα και συνθέσεις για τις κατά το δυνατόν ευρείες συναινέσεις» συνεχίζει ο κ. Βούτσης. Υπογραμμίζει ακόμη πως η διαδικασία αυτή «δεν πρέπει να ακυρωθεί μέσα από πολιτικάντικους τακτικισμούς και από διχαστικές κορώνες, γιατί πέραν της τελικής αποτύπωσης στην επόμενη Βουλή των διατάξεων και του πνεύματος τους στο αναθεωρημένο Σύνταγμα, είναι καθαυτή ως διαδικασία μια δημιουργική συμπύκνωση στο πεδίο των ριζικών μεταρρυθμιστικών αλλαγών με ισχυρό κοινωνικό πρόσημο που έχει ανάγκη η χώρα μας μετά την προσεχή, επιτυχή, όπως όλες οι εκτιμήσεις κατατείνουν, έξοδο της χώρας από τις τυπικές και άκρως επώδυνες μνημονιακές δεσμεύσεις».