Πολιτική
Δευτέρα, 16 Απριλίου 2018 10:27

Κίνημα Αλλαγής: Μπρα ντε φερ Φ. Γεννηματά - Ευ. Βενιζέλου

Ένα ιδιότυπο μπρα ντε φερ ανάμεσα στη Φώφη Γεννηματά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο με διακύβευμα την πολιτική συνεργασιών διεξάγεται στο Κίνημα Αλλαγής.

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Ένα ιδιότυπο μπρα ντε φερ ανάμεσα στη Φώφη Γεννηματά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο με διακύβευμα την πολιτική συνεργασιών διεξάγεται στο Κίνημα Αλλαγής.

Χθες, κατά τη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ επιχείρησε να διαχωρίσει τη θέση της από τα σενάρια μελλοντικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ ή τη Ν.Δ., στέλνοντας μηνύματα στο εσωτερικό του κόμματος και πήρε αποστάσεις από την ανάρτηση του Ανδρέα Λοβέρδου στα social media ότι το Κίνημα Αλλαγής αποτελεί ένα «reunion του ΠΑΣΟΚ» που είχε προκαλέσει αντιδράσεις σε Ποτάμι και ΔΗΜΑΡ.

Χαρακτήρισε το ΠΑΣΟΚ «βασικό πυλώνας και επιταχυντή της προσπάθειας ανασυγκρότησης του ευρύτερου προοδευτικού χώρου» η οποία ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορεί να γίνει με τη λογική του ΠΑΣΟΚ plus».

Η κ. Γεννηματά μίλησε και πάλι για την ανάγκη εθνικής συνεννόησης και αυτόνομης πορείας του Κινήματος Αλλαγής και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο συμμετοχής του Κινήματος Αλλαγής στην κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές. Την απόφαση – είπε – θα την λάβει ο λαός με την ψήφο του.

Η τοποθέτηση αυτή αποτέλεσε μία απάντηση στον Ευ. Βενιζέλο, ο οποίος με συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής διαφωνούσε για άλλη μία φορά δημοσίως με τη στρατηγική των ίσων αποστάσεων και της εθνικής συνεννόησης. Φρόντισε μάλιστα να αναδείξει ως πολιτική στάση την απουσία του από τις διαδικασίες του Κινήματος Αλλαγής και παίρνοντας ως αφορμή το γεγονός ότι οι σύνεδροι ορίστηκαν και δεν εκλέχθηκαν είπε ότι η επιλογή αυτή μείωσε τη δυναμική που υπήρξε από τη συμμετοχή των 212.000 ψηφοφόρων στη διαδικασία εκλογής προέδρου, ότι «οι διεργασίες συγκρότησης του Κινήματος Αλλαγής είναι  παλαιοκομματική πρακτική διακανονισμών "κορυφής" και παραγοντισμών» και υποστήριξε ότι «αυτά δεν συνέβαιναν ούτε στην Ένωση Κέντρου στις αρχές του 1960». Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ακόμα ότι «στο κοινοβουλευτικό πολίτευμα που θέλουμε να λειτουργεί με κυβερνήσεις συνεργασίας, δεν υπάρχουν ίσες αποστάσεις», ότι «πέρασε η εποχή των συμβιβασμών» και πως «η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η βασική προϋπόθεση για την ανάκαμψη της χώρας και για την αναστήλωση των δημοκρατικών θεσμών».

Στη Χαριλάου Τρικούπη συνδέουν τη στάση του κ. Βενιζέλου με τη συζήτηση που προκλήθηκε και από το άρθρο του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για συνεργασία ανάμεσα στη Ν.Δ. και το Κίνημα Αλλαγής και επιμένουν ότι η στρατηγική τους πρέπει να είναι αυτή των ίσων αποστάσεων και της αυτόνομης πορείας και με βάση το ποσοστό που θα τους δώσουν οι πολίτες στις εκλογές να πάρουν τις αποφάσεις τους για την μετεκλογική τους στάση.

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Βενιζέλος φέρεται να πιστεύει ότι η τακτική των ίσων αποστάσεων, με δεδομένο ότι πολλά στελέχη του Κινήματος Αλλαγής καλοβλέπουν μία μελλοντική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι επί της ουσίας το προκάλυμμα της απόφασης που έχει ληφθεί εντός του Κινήματος Αλλαγής για διάλογο με τον κ. Τσίπρα, την οποία ο ίδιος θεωρεί συνταγή καταστροφής.