Κόσμος
Τρίτη, 08 Αυγούστου 2006 21:17

Επαφές Μπακογιάννη για την άρση του διπλωματικού αδιεξόδου με την κρίση του Λιβάνου

Δεκάλεπτη τηλεφωνική επικοινωνία με την αμερικανίδα ομόλογό της, Κοντολίζα Ράις, είχε πριν από λίγη ώρα η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, από τη Νέα Υόρκη όπου βρίκεται, με την οποία συζήτησε για όλες τις τελευταίες εξελίξεις στην κρίση του Λιβάνου.

Η κ. Μπακογιάννη είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία και με τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, Φιλίπ Ντούστ - Μπλαζί. Όπως έκανε γνωστό ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, η κ. Μπακογιάννη συζήτησε με τον γάλλο ομόλογο της όλες τις εξελίξεις.

Αυτή την ώρα η υπουργός Εξωτερικών έχει συνάντηση στα γραφεία της Ελληνικής Μόνιμης Αντιπροσωπείας στα Ηνωμένα Εθνη με τον μόνιμο αντιπρόσωπο του Ισραήλ Ντάν Γκίλερμαν .

Νωρίτερα η κ. Μπακογιάννη είχε συζητήσει τις εξελίξεις με τον υπουργό Πολιτισμού του Λιβάνου Ταρέκ Μίτρι ο οποίος εκτελεί χρέη υπουργού Εξωτερικών και εκπροσωπεί την κυβέρνησή του στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Κατά τη συνάντηση που διήρκησε 45 λεπτά, έγινε εκτενής συζήτηση για τις εξελίξεις και για το σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας καθώς, όπως υπογράμμισε ο κ. Κουμουτσάκος, η Ελλάδα επιδιώκει να τύχει της ευρύτερης δυνατής αποδοχής.

Σε αυτό το πλαίσιο θα κινηθούν όλες οι επαφές και διαβουλεύσεις της υπουργού Εξωτερικών καθώς, πέραν όλων των άλλων, όπως υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, η Ελλάδα αναλαμβάνει από 1ης Σεπτεμβρίου την προεδρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Υπενθύμισε μάλιστα ότι η εντολή για την ειρηνευτικής δύναμης UNIFIL λήγει στις 31 Αυγούστου, παραμονή της ανάληψης της ελληνικής προεδρίας .

Η Ελλάδα, είπε ο κ. Κουμουτσάκος, χαιρετίζει τη γενναία -όπως τη χαρακτήρισε- απόφαση της λιβανέζικης κυβέρνησης, καθώς και την ετοιμότητά της να στείλει 15.000 στρατιώτες στο νότιο Λίβανο. Επίσης εξέφρασε τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης για μια ισχυρή και ενισχυμένη κυβέρνηση στο Λίβανο που θα μπορεί να ασκήσει την κυριαρχία της στο σύνολο του εδάφους. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Κουμουτσακος υπογράμμισε πως «αποτελεί θέμα αρχής και η Ελλάδα δεν μπορεί να αποδεχθεί την παρουσία ξένων στρατευμάτων σε έδαφος άλλης χώρας».

Σε άλλη ερώτηση σχετικά με τις πληροφορίες ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι η αφετηρία για την ειρηνευτική δύναμη (κάτι που ήδη προκάλεσε την αντίδραση της Αγκυρας η οποία αρνείται να περάσουν οι δυνάμεις της από το έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας), ελληνικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι κάτι τέτοιο θα ήταν θετική εξέλιξη, αν και σημείωσαν ότι είναι νωρίς να γίνει συζήτηση για τα επιχειρησιακά στοιχεία της ειρηνευτικής δύναμης.

Εξάλλου, ο κ. Κουμουτσάκος στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη λήψης απόφασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα εργάζεται ώστε να υπάρξει συγκερασμός των απόψεων, προκειμένου να διαμορφωθεί η ευρύτερη δυνατή αποδοχή και υποστήριξη της όποιας απόφασης από τη διεθνή κοινότητα.

Τέλος, ο κ. Κουμουτσάκος, απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με σχόλια από κύκλους των Ηνωμένων Εθνών και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι η κ. Μπακογιάννη ήρθε πρόωρα στη Νέα Υόρκη, σημείωσε ότι πρόκειται για αξιολογήσεις που κάνουν άλλοι και υπογράμμισε πως η υπουργός Εξωτερικών με την επίσκεψη αυτή επιδιώκει να έχει πλήρη ενημέρωση και να συμμετάσχει στις εξελίξεις και στις διαβουλεύσεις, καθώς η Αθήνα θέλει να ανταποκριθεί με επιτυχία στα καθήκοντα του προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας που αναλαμβάνει από τον ερχόμενο μήνα.

Πηγή ΑΠΕ