Κόσμος
Τετάρτη, 09 Αυγούστου 2006 16:00

Απαισιόδοξος ο Σινιόρα - Προειδοποιεί ο Σιράκ

Χωρίς αποτέλεσμα παρέμειναν οι προσπάθειες για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στο Λίβανο, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Φουάντ, συμπληρώνοντας επίσης, πως «δεν υπήρξε μέχρι τώρα πρόοδος» όσον αφορά τη σύνταξη μιας βελτιωμένης εκδοχής του γαλλο-αμερικανικού σχεδίου απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Δεν υπάρχει τίποτε το καινούργιο μέχρι στιγμής. Εξακολουθούμε να βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο», είπε ο Σινιόρα στους δημοσιογράφους αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με το βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Ντέιβιντ Γουέλς, εκφράζοντας παράλληλα την απαισιοδοξία του για ενδεχόμενο ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας σήμερα ή αύριο.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ προειδοποίησε σήμερα από την Τουλόν ότι η χώρα του θα υποβάλει το δικό της σχέδιο απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας, σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες επί των τροποποιήσεων του αρχικού κειμένου που αξιώνει ο Λίβανος.

Ο κ. Σιράκ μιλώντας για αμερικανική επιφύλαξη έναντι των εν λόγω τροποποιήσεων, τόνισε ότι «δεν θέλει να φανταστεί ότι δεν θα υπάρξει λύση». Αναφερόμενος στις επιφυλάξεις της Ουάσινγκτον, ο γάλλος πρόεδρος προειδοποίησε ότι μια υπαναχώρηση από την «άμεση κατάπαυση του πυρός» στο Λίβανο θα ήταν «η πιο ανήθικη λύση», όπως χαρακτηριστικά είπε.

«Δεν μπορώ να φανταστώ ότι δεν θα υπάρξει λύση γιατί αυτό θα σημάνει -πράγμα που θα είναι το πιο ανήθικο αποτέλεσμα- ότι αποδεχόμαστε την παρούσα κατάσταση και υπαναχωρούμε από την άμεση κατάπαυση του πυρός», τόνισε.

Εν τω μεταξύ στις Βρυξέλλες, ανακοινώθηκε ότι ο ύπατος εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Χαβιέρ Σολάνα, πρόκειται να μεταβεί εντός της εβδομάδας στη Μέση Ανατολή, για να ενισχύσει τις προσπάθειες τερματισμού των εχθροπραξιών στο Λίβανο.