Πολιτική
Πέμπτη, 12 Απριλίου 2018 15:28

Κυρ. Μητσοτάκης: Τι είναι αυτό το περιβόητο αναπτυξιακό σχέδιο;

Να δημοσιεύσει το σχέδιό της για την επόμενη ημέρα κάλεσε την κυβέρνηση ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ τόνισε πως το κόμμα του «δεν πρόκειται να δεσμευθεί από ένα αναπτυξιακό σχέδιο, το οποίο θα ανακυκλώνει ιδεοληψίες μιας άλλης εποχής».

Να δημοσιεύσει το σχέδιό της για την επόμενη ημέρα κάλεσε την κυβέρνηση ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ τόνισε πως το κόμμα του «δεν πρόκειται να δεσμευθεί από ένα αναπτυξιακό σχέδιο, το οποίο θα ανακυκλώνει ιδεοληψίες μιας άλλης εποχής».

Μιλώντας σε ανταποκριτές ξένου Τύπου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε ότι «δεν ξέρω τι είναι αυτό το σχέδιο που διακινεί η κυβέρνηση ότι έχει στείλει στους θεσμούς». «Μου φαίνεται πολύ παράξενο το γεγονός ότι δεν τολμά η κυβέρνηση να το δώσει στη δημοσιότητα και την καλώ και σήμερα να το δημοσιεύσει επιτέλους. Τι είναι αυτό το περιβόητο αναπτυξιακό σχέδιο;», διερωτήθηκε ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση είχε υποχρέωση από το 2016, βάσει των προβλέψεων του μνημονίου, να καταστρώσει ένα τέτοιο σχέδιο και την κατηγόρησε ότι «έχει δυσκολία να αρθρώσει οποιονδήποτε συγκροτημένο λόγο στα ζητήματα ανάπτυξης, πολύ απλά γιατί δεν έχει πολιτική στα θέματα αυτά».

Υπογράμμισε εξάλλου ότι η Νέα Δημοκρατία «δεν πρόκειται να δεσμευθεί από ένα αναπτυξιακό σχέδιο, το οποίο θα ανακυκλώνει ιδεοληψίες μιας άλλης εποχής». Όπως είπε, «εάν το σχέδιο αυτό είναι ένα σχέδιο το οποίο επαναφέρει στο δημόσιο διάλογο στερεότυπα άλλων εποχών, αυτό το σχέδιο σε καμία περίπτωση δεν δεσμεύει την επόμενη κυβέρνηση και σίγουρα δεν είναι η ατζέντα με την οποία εμείς θα ζητήσουμε νωπή λαϊκή εντολή στις επόμενες εκλογές».

Για την πιθανότητα επαναδιαπραγμάτευσης με τους θεσμούς του σχεδίου ανάπτυξης της παρούσας κυβέρνησης, σε περίπτωση εκλογής της Νέας Δημοκρατίας, δήλωσε ότι δεν είναι καθόλου σίγουρος πως το σχέδιο αυτό τελικά θα συμφωνηθεί. «Εγώ σας λέω ότι δεν πρόκειται να δεσμευθώ. Προτείνω ένα τολμηρό σχέδιο μεταρρυθμίσεων. Κανείς δε μπορεί να με κατηγορήσει για μεταρρυθμιστική ατολμία», συμπλήρωσε.

Για το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας, περιέγραψε ως πρώτη προτεραιότητα τη δημιουργία θέσεων εργασίας μέσα από την προσέλκυση επενδύσεων. Τόνισε επιπλέον ότι η ριζική ανασυγκρότηση του δημοσίου τομέα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να εφαρμοστεί οποιαδήποτε πραγματική μεταρρύθμιση και επανέλαβε ότι στο σχέδιο της Ν.Δ. δεν υπάρχουν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, αλλά αξιολόγηση και ουσιαστική αναδιάταξη των δομών του δημοσίου.

Για το πώς θα διαχειριζόταν τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, είπε πως δεν θα είχε υπουργό Άμυνας τον Πάνο Καμμένο και κατηγόρησε την κυβέρνηση για διγλωσσία στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Επεσήμανε, δε, πως εκ του αποτελέσματος η επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα απέτυχε, σημειώνοντας πως δεν υπήρξε η κατάλληλη προετοιμασία από την κυβέρνηση.

Για το Σκοπιανό, είπε ότι «θα εκφράσουμε την εντονότατη διαφωνία μας στη Βουλή σε περίπτωση που η συμφωνία έρθει, όπως τουλάχιστον φαίνεται σήμερα χωρίς -αν κρίνω από τις όποιες διαρροές- να είναι μία ενιαία συνολική και οριστική λύση που να θέτει ως προαπαιτούμενο τη συνταγματική αναθεώρηση στη γείτονα χώρα και την αντιμετώπιση ζητημάτων εθνότητας και αλυτρωτισμού».

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τη δέσμευσή του για μείωση των φορολογικών συντελεστών. Όπως είπε, «αυτό που μας ενδιαφέρει είναι και τα συνολικά έσοδα τα οποία θα απορρέουν από μια συνολική πολιτική, η οποία δεν περιορίζεται μόνο στη μείωση των φορολογικών συντελεστών. Είναι μια πολιτική η οποία βελτιώνει ουσιαστικά και τη φορολογική συμμόρφωση μέσα από ένα πολύ επιθετικό σχέδιο -που έχουμε ήδη θέσει στο δημόσιο διάλογο- για τον όσο το δυνατόν μεγαλύτερο περιορισμό της χρήσης μετρητών και την ακόμα πιο επιθετική διείσδυση ηλεκτρονικών συναλλαγών. Πιστεύουμε ότι το σχέδιο αυτό θα αποφέρει σημαντικούς πόρους και σημαντικά έσοδα στην προσπάθεια καταπολέμησης της φοροαποφυγής».
 
Επεσήμανε δε, ότι «δικός μας στόχος είναι να υπάρχει ένα συνολικό πλαφόν στη φορολογική και ασφαλιστική επιβάρυνση την οποία καλείται να πληρώσει ένας Έλληνας πολίτης. Δεν είναι δυνατόν το άθροισμα αυτό να είναι 80%, γιατί τελικά το ασφαλιστικό σύστημα μετατρέπεται σε ένα οιονεί συμπληρωματικό φορολογικό σύστημα, χωρίς όμως ο πολίτης να έχει τις ανάλογες παροχές». Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για ένα συνολικό σχέδιο το οποίο, όπως πρόσθεσε, «είναι αρκετά συγκροτημένο ώστε να μας κάνει να πιστεύουμε ότι δεν θα έχει αρνητικό δημοσιονομικό αποτύπωμα. Αντίθετα, θα βελτιώσει το διαθέσιμο εισόδημα και θα είναι πάρα πολύ ουσιαστικό και για την ίδια την ανάπτυξη».

Συμπλήρωσε εξάλλου ότι «εάν με οποιονδήποτε τρόπο, είτε υπάρχει υπεραπόδοση άνω του στόχου του 3,5%, είτε μπορέσουμε να διαπραγματευτούμε μια μείωση των στόχων, δική μου δέσμευση είναι ότι όποιος δημοσιονομικός χώρος δημιουργηθεί με όποιον τρόπο θα κατευθύνεται κατά 80% στη μείωση των φόρων και των εισφορών και κατά 20% μόνο στην αύξηση των δαπανών, με απόλυτη έμφαση τις κοινωνικές δαπάνες για τους πιο αδύναμους, δηλαδή το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα».

naftemporiki.gr