Τι και εάν μειώθηκαν τα μπόνους και οι αποδοχές των τραπεζιτών μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007/08; Ο πλούτος τελικά πηγαίνει στον πλούτο, όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ).
Από την έντυπη έκδοση
Της Έφης Τριήρη
[email protected]
Τι και εάν μειώθηκαν τα μπόνους και οι αποδοχές των τραπεζιτών μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007/08; Ο πλούτος τελικά πηγαίνει στον πλούτο, όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ). Οι τραπεζίτες λοιπόν της Ευρώπης με αποδοχές άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ αυξήθηκαν κατά ένα τρίτο στη διάρκεια της εξαετίας έως το 2016, φθάνοντας σε αριθμό τους 4.597, με τα στελέχη της επενδυτικής τραπεζικής και τους εργαζομένους στο Σίτι του Λονδίνου να έχουν περίοπτη θέση.
Οι περισσότεροι υψηλόμισθοι τραπεζίτες της Ευρώπης έλαβαν αμοιβή μεταξύ ενός έως δύο εκατομμυρίων ευρώ το 2016, ενώ 500 πληρώθηκαν ακόμη περισσότερο, με μία περίπου δωδεκάδα να λαμβάνει τουλάχιστον 13 εκατ. ευρώ έκαστος. Μάλιστα, ένα ανώτατο στέλεχος από τον χώρο διαχείρισης ενεργητικού αμείφθηκε υπό τη μορφή μπόνους με το εντυπωσιακό νούμερο των 30 εκατ. ευρώ.
Οι περισσότεροι δε από τους υψηλόμισθους έχουν τη βάση τους στο Σίτι του Λονδίνου, όμως και ο ευρωπαϊκός Νότος δεν τα πήγε και τόσο άσχημα: ο αριθμός των υψηλά αμειβόμενων τραπεζιτών στην Ισπανία αυξήθηκε 21% από το 2015 φτάνοντας στους 152, ενώ και η Ιταλία είναι η πέμπτη χώρα της Ευρώπης με περισσότερους από 100 υψηλόμισθους τραπεζίτες. Και όλα αυτά μετά τους νέους κανονισμούς που τέθηκαν σε ισχύ στον χρηματοπιστωτικό κλάδο για να μειωθούν τα υπέρογκα μπόνους και μετά τα πακέτα κρατικής βοήθειας που δόθηκαν για τη διάσωση των τραπεζών.
Οι πλούσιοι ευημερούν και, όπως επισημαίνει η ΕΒΑ, σε βάρος πολλές φορές των μετόχων των ευρωπαϊκών τραπεζών, οι οποίοι λαμβάνουν χαμηλά μερίσματα.