Πολιτική
Τετάρτη, 11 Απριλίου 2018 09:42

Ελληνοτουρκικά: Προβληματισμός από τη συμφωνία για δύο γραμμές στην κυβέρνηση

Συμφωνημένη ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Πάνο Καμμένο στην τελευταία τους συνάντηση στο Μαξίμου, πλην όμως οριακή για τα εθνικά συμφέροντα αναδεικνύεται η διγλωσσία απέναντι στους Τούρκους που προκαλεί προβληματισμό στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ.

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Συμφωνημένη ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Πάνο Καμμένο, στην τελευταία τους συνάντηση στο Μαξίμου, πλην όμως οριακή για τα εθνικά συμφέροντα αναδεικνύεται η διγλωσσία απέναντι στην Τουρκία, γεγονός που προκαλεί προβληματισμό στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο προβληματισμός έγκειται στο συμπέρασμα ότι η συναπόφαση για το μοίρασμα ρόλων στη διαχείριση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, βάσει των οποίων ο υπουργός Εθνικής Άμυνας θα κινείται σε υψηλούς τόνους και ο πρωθυπουργός σε χαμηλούς, δεν επηρεάζει την τουρκική διπλωματία, που συνεχίζει στη γραμμή της ακραίας επιθετικότητας και των προκλητικών ενεργειών και την ίδια στιγμή εγκαλεί την Αθήνα για υπερβολές ή διπλωματική αφέλεια.

Πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται από κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας έχει ζητήσει από τον υπουργό Εξωτερικών να μην παρεμβαίνει ή να σχολιάζει τον κ. Καμμένο δημοσίως, κρατώντας αυτόν τον ρόλο για το Μέγαρο Μαξίμου. Ένας από τους λόγους που έχει προβεί σε αυτήν την κίνηση είναι ότι ο κ. Καμμένος έχει μπει ήδη στο στόχαστρο της Τουρκίας και η εκ των έσω κριτική θα τον καταστήσει πολιτικά αδύναμο.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός συμφωνεί με την άποψη των συνεργατών του ότι η ρητορική του κ. Καμμένου προκαλεί πρόβλημα στον χειρισμό των ελληνοτουρκικών θεμάτων και κυρίως αδυνατίζει τα επιχειρήματα της ελληνικής διπλωματίας προς τους συμμάχους της (ΕΕ, ΝΑΤΟ) από τους οποίους αναμένει ενεργό ρόλο έναντι της Τουρκίας, ενώ δυσκολεύει τη θέση της χώρας και στο μεγάλο θέμα του προσφυγικού. 

Τι συνέβη στη νήσο Ρω

Είναι ενδεικτικό ότι χθες, με αφορμή το επεισόδιο στο νησάκι Ρω, προκλήθηκε άλλο ένα κυβερνητικό αλαλούμ που οι Τούρκοι έσπευσαν να εκμεταλλευθούν. Το Μέγαρο Μαξίμου έσπευσε γα άλλη μία φορά να «αδειάσει» τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, ο οποίος χωρίς επίσημη ενημέρωση αλλά με διαρροές πηγών του υπουργείου  Εθνικής Άμυνας αρχικά έδινε πληροφορίες για επεισόδιο με υπερπτήση τουρκικού ελικοπτέρου και βολές από τη φρουρά της νήσου που έγινε στις 23:30 και μετά για «εγγύς πτήση» και προειδοποιητικές βολές προς αντίθετη κατεύθυνση σε επεισόδιο που έγινε στις 22:30.

Πληροφορίες λένε ότι τις «πηγές» του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, πέραν του Μαξίμου, «αδειάζει» και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώτης Κουβέλης αλλά και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευ. Αποστολάκης, που δεν επιβεβαίωναν τα περί «θερμού επεισοδίου» και προσπαθούσαν να κρατήσουν το ζήτημα χαμηλά. 

Ειδικότερα, το Μέγαρο Μαξίμου ενημέρωσε ότι δεν αξιολογεί ως μείζον το συμβάν διότι δεν υπήρξε παράβαση και «έδειχνε» προς τον Πάνο Καμμένο για τις διαρροές περί θερμού επεισοδίου. Λίγο αργότερα, πηγές του υπουργού Εθνικής Άμυνας έφτασαν στο σημείο – δίκην αντιπολίτευσης – να ειρωνεύονται τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας Φώτη Κουβέλη, λέγοντας ότι σύνηθες συμβάν χαρακτήριζε και τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στις τουρκικές φυλακές της Αδριανούπολης περισσότερο από έναν μήνα και η κυβέρνηση δε γνωρίζει για πόσο ακόμα θα είναι «όμηροι του Ερντογάν». 

Την κυβερνητική διγλωσσία στα εθνικά θέματα στηλίτευσε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος σημείωσε  ότι «η κυβέρνηση πρέπει να έχει μία γραμμή έκφρασης απέναντι στην Τουρκία και επιβάλλεται να είμαστε ψύχραιμοι, νουνεχείς, αυτοί που πρέπει να κάνουμε επίκληση των διεθνών συνθηκών» και συμπλήρωσε: «Ο καθένας έχει τη δικιά του εκφορά, τη δικιά του προσέγγιση σε ορισμένα πράγματα αλλά πρέπει αυτό να συμβαίνει σε τέτοιο βαθμό ώστε να μη θολώνει αυτή την ενιαία έκφραση. Να μην δημιουργεί παράσιτα στην ενιαία έκφραση».

Μέσα στον Απρίλιο, αναμένεται να προγραμματιστούν συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας και της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ανάμεσα στα θέματα της ατζέντας που έχει μπροστά της η κυβέρνησης (οικονομία, Σκοπιανό, σκανδαλολογία, Συνταγματική Αναθεώρηση, πολιτική συνεργασιών κλπ) αναμένεται και πάλι να συζητηθεί η πορεία της συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.