Κόσμος
Τετάρτη, 23 Μαΐου 2001 11:23

Επιβραδύνεται η ανάπτυξη σε Γερμανία και Γαλλία

Με ρυθμούς βραδύτερους του αναμενομένου αναπτύχθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2001 οι οικονομίες των δύο ισχυρότερων κρατών της ευρωζώνης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της Γερμανίας αυξήθηκε κατά 0,4% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2000, ενώ αναλυτές ανέμεναν αύξηση της τάξεως του 0,5%. Σε ετήσια βάση, η αύξηση ήταν της τάξεως του 1,6% - που αποτελεί και το χαμηλότερο επίπεδο από το τρίτο τρίμηνο του 1999 - έναντι 1,9% που ανέμεναν αναλυτές.

Στη Γαλλία, τώρα, σύμφωνα με σημερινά στοιχεία του ινστιτούτου Insee, το ΑΕΠ της υπ' αριθμόν 2 οικονομίας της ζώνης του ευρώ αυξήθηκε κατά 0,5% το πρώτο τρίμηνο του 2001 έναντι 0,8% του τελευταίου τριμήνου του περυσινού έτους. Σημειώνεται, ότι και στη Γαλλία η αύξηση του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο ήταν μικρότερη από τις προβλέψεις οικονομολόγων.

Ωστόσο, παρά τα νέα ανησυχητικά στοιχεία για τις προοπτικές ανάπτυξης στην ευρωζώνη το διοιητικό συμβούλιο της ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναμένεται στη σημερινή του συνεδρίαση να αφήσει αμετάβλητα στο 4,50% τα παρεμβατικά επιτόκια, καθώς ο πληθωρισμός στην Eυρωζώνη βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών και παραμένει πάνω από το επίπεδο του 2% που έχει θέσει ως στόχο η ΕΚΤ.

Υπενθυμίζεται, ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ στην τελευταία του συνεδρίαση, στις 10 Μαϊου, είχε προβεί σε μείωση των παρεμβατικών επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης αιφνιδιάζοντας τις αγορές. Η απόφαση της ΕΚΤ θα ανακοινωθεί στις 14:45' ώρα Ελλάδος.