Πολιτική
Τρίτη, 10 Απριλίου 2018 16:10

Με το βλέμμα στο ΣτΕ για τον ΕΦΚΑ

Για δικαίωση μιλούν οι κοινωνικοί φορείς αν επιβεβαιωθούν πληροφορίες βάσει των οποίων η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε αντισυνταγματική την ένταξη των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι) αλλά και των αγροτών στον ΕΦΚΑ, καθώς και τον υπολογισμό της εισφοράς του ΕΦΚΑ με βάση το εισόδημα που δηλώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες (26,95% επί του εισοδήματος).

Για δικαίωση μιλούν οι κοινωνικοί φορείς αν επιβεβαιωθούν πληροφορίες βάσει των οποίων η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε αντισυνταγματική την ένταξη των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι) αλλά και των αγροτών στον ΕΦΚΑ, καθώς και τον υπολογισμό της εισφοράς του ΕΦΚΑ με βάση το εισόδημα που δηλώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες (26,95% επί του εισοδήματος).

ΕΣΕΕ: Να παραμείνουν συνεπείς οι έμποροι στις ασφαλιστικές υποχρεώσεις μέχρι την επίσημη απόφαση του ΣτΕ

Η ΕΣΕΕ οφείλει να περιμένει την επίσημη απόφαση του ΣτΕ, ώστε να διαβάσει προσεκτικά το σκεπτικό της απόφασης που ενδέχεται να στοιχειοθετεί νέες ενστάσεις, ενώ μέχρι τότε συστήνει σε όλους τους εμπόρους να παραμείνουν συνεπείς στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Βασίλης Κορκίδης, με αφορμή τα σχετικά δημοσιεύματα.

Όπως σχολιάζεται από την ΕΣΕΕ, «σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το Συμβούλιο της Επικρατείας με ψήφους 17-8 έκρινε παράνομη την ένταξη ελεύθερων επαγγελματιών και τη “φορολογική εισφορά” ανατρέποντας ολόκληρο το ασφαλιστικό σύστημα, αιφνιδιάζοντας τη κυβέρνηση, αλλά και τους δανειστές».

«Η απόφαση του ΣτΕ να κρίνει αντισυνταγματικές “ζωτικές” διατάξεις της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσει σοβαρές αναταράξεις στον νέο Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, στη διάσκεψη της Ολομέλειας του ΣτΕ την Παρασκευή 30/3/18, οι σύμβουλοι με συντριπτική πλειοψηφία 17 υπέρ, 8 κατά, δικαίωσαν τους κλάδους των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων που προσέφυγαν στο ανώτατο δικαστήριο κρίνοντας αντισυνταγματική:

α) Την ένταξη των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι) αλλά και των αγροτών στον ΕΦΚΑ. Αντίθετα, κρίθηκε σύννομη η ένταξη στον φορέα των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.

β) Τον υπολογισμό της εισφοράς του ΕΦΚΑ με βάση το εισόδημα που δηλώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες (26,95% επί του εισοδήματος)», συνεχίζει η ΕΣΕΕ.

Οι φορείς αλλά και ιδιώτες σε κάποιες περιπτώσεις, όπως σημειώνει η ΕΣΕΕ, ζητούσαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας να ακυρωθεί ως αντίθετα και αντισυνταγματικά στο πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), στο Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα του ΟΗΕ και στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο επίμαχος ασφαλιστικός νόμος 4387/2016, καθώς και οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις.

Η ΕΣΕΕ επισημαίνει ότι «το λεγόμενο "χαράτσι" που συνεχώς φουσκώνει με τις εισφορές υπέρ επικούρησης και εφάπαξ, καθώς και τις αναδρομικές κρατήσεις το πρώτο πεντάμηνο του 2018 οδηγεί σε επιπλέον επιβαρύνσεις τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες, καταρρίπτοντας, την αρχή της αναλογικότητας, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι αποδημητικές ροές προς το εξωτερικό ικανών νέων ανθρώπων. Από την πλευρά του, το υπουργείο Εργασίας, υποστηρίζει ότι στο τέλος θα επικρατήσουν ψυχραιμότερες απόψεις, αφού θα γίνουν άμεσα διορθώσεις σε όσες κατηγορίες έχουν επισημανθεί αδικίες και υπερβολές. Επίσης υποστηρίζει ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση και ο Ενιαίος Φορέας έχουν επιτύχει τον στόχο τους με την αύξηση των εσόδων, τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης ως ποσοστού του ΑΕΠ και τη βελτίωση των παροχών».

Προβληματισμό πάντως δημιουργεί το γεγονός, κατά την ΕΣΕΕ, ότι μια τέτοια απόφαση μπορεί να προσθέσει άλλο ένα αγκάθι, και μάλιστα σημαντικό, στην πορεία για την ομαλή ολοκλήρωση του μνημονίου, καθώς το ξήλωμα μεταρρυθμίσεων για οποιονδήποτε λόγο προκαλεί πάντα προβλήματα. Από την άλλη πλευρά, συνεχίζει η συνομοσπονδία, «παράγοντες των Βρυξελλών θεωρούν ότι η Κυβέρνηση θα ακολουθήσει όπως στο παρελθόν, τον ίδιο δρόμο ανάλογων περιπτώσεων, επινοώντας δηλαδή αλλαγές για να καλύψει νομικά τις αποφάσεις του ΣτΕ που έκριναν αντισυνταγματικές νόμους και διατάξεις. Οι δανειστές συνήθως καλούν την κυβέρνηση να λάβει υπόψη της την απόφαση του ΣτΕ χωρίς όμως να αθετήσει τα συμφωνηθέντα. Στις περιπτώσεις περικοπής των συντάξεων και της μονομερούς προσφυγής στον ΟΜΕΔ που κρίθηκαν αντισυνταγματικές, οι θεσμοί που θέλουν να ισχύσουν τα συμφωνηθέντα κάλεσαν το αρμόδιο υπουργείο να παρουσιάσει μια έκθεση ανεξάρτητου φορέα ο οποίος θα επανεξετάσει το θέμα λαμβάνοντας υπόψη την απόφαση του ΣτΕ».

Οι διασκέψεις του ανώτατου δικαστηρίου θα συνεχιστούν τον Απρίλιο», σημειώνει η ΕΣΕΕ, τονίζοντας πως αναμένεται να συζητηθούν και άλλες προσφυγές όπως των συνταξιούχων που ζητούν να ακυρωθεί ο επανυπολογισμός των κύριων συντάξεων, η αναπροσαρμογή των επικουρικών συντάξεων και το ψαλίδι στο άθροισμα κύριων και επικουρικών άνω των 1.300 ευρώ. «Η δημοσιοποίηση της απόφασης του ΣτΕ αναμένεται ότι θα ταρακουνήσει τα θεμέλια του ΕΦΚΑ, αφού ο φορέας έχει στηθεί με βάση ενιαίους κανόνες ασφάλισης και συνταξιοδότησης για όλους τους κλάδους των ασφαλισμένων. Αν λοιπόν ακυρωθεί η ένταξη μερίδας ασφαλισμένων στον ΕΦΚΑ, ουσιαστικά ξηλώνονται όλο το νομοθέτημα και η αρχιτεκτονική του συστήματος» καταλήγει η ΕΣΕΕ.

Ιατρικός Σύλλογος: Το ΣτΕ φαίνεται να δικαίωσε τους κλάδους των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων

Σε ανακοίνωσή του, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έκανε λόγο για δικαίωση των γιατρών και των επιστημόνων από το ΣτΕ για το ασφαλιστικό. Όπως ανέφερε, «σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε “παράνομη την ένταξη ελεύθερων επαγγελματιών και την εισφορά του 20%”. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις παραπάνω πληροφορίες, η διάσκεψη της Ολομέλειας του ΣτΕ φαίνεται να δικαίωσε, κατά πλειοψηφία, τους κλάδους των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων που προσέφυγαν στο ανώτατο δικαστήριο κρίνοντας αντισυνταγματική την ένταξη των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι) αλλά και των αγροτών στον ΕΦΚΑ. Αντίθετα, κρίθηκε σύννομη η ένταξη στον φορέα των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα. Επιπλέον και κυρίως κρίθηκε αντισυνταγματικός ο υπολογισμός της εισφοράς του ΕΦΚΑ με βάση το εισόδημα που δηλώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες (26,95% επί του εισοδήματος)».

«Δικαιώνεται έτσι ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών που μαζί με άλλους μεγάλους επιστημονικούς συλλόγους προσέφυγε στο ΣτΕ. Πρόκειται για ένα αισιόδοξο μήνυμα, μία ανάσα για τον μαχόμενο ιατρό που τη δύσκολη αυτή περίοδο δίνει καθημερινό αγώνα επιβίωσης. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και θα σας ενημερώσουμε σχετικά. Τέλος, τονίζεται ότι η απόφαση δεν έχει ακόμη εκδοθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο και όλα τα παραπάνω προκύπτουν από σχετικά δημοσιεύματα στον Τύπο (πηγή Πρώτο Θέμα)», συμπλήρωσε ο Ιατρικός Σύλλογος.

ΕΕΑ: Η κυβέρνηση να άρει τις αδικίες στο θέμα των εισφορών

«Η κυβέρνηση οφείλει να άρει τις αδικίες στο θέμα των εισφορών» δήλωσε με αφορμή δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να κρίνει αντισυνταγματικές διατάξεις της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ) Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

Στη δήλωσης του ο κ. Χατζηθεοδοσίου επισημαίνει: «Εφόσον αληθεύουν οι τελευταίες πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ για τον ΕΦΚΑ, τότε μιλάμε για πλήρη δικαίωση των θέσεων του Ε.Ε.Α. και γενικότερα των ελεύθερων επαγγελματιών. Αν όντως η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε παράνομη την ένταξη τους όπως και των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι) αλλά και των αγροτών στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης σε συνδυασμό με τις υπέρογκες εισφορές που βαρύνουν όλους τους παραπάνω, τότε αποδεικνύεται περίτρανα η ορθότητα των απόψεων που είχαμε εκφράσει για τον νόμο Κατρούγκαλου, χαρακτηρίζοντας τον από την πρώτη στιγμή ως ένα ακόμα "χαράτσι" και απόπειρα δήμευσης περιουσιών και σε καμία περίπτωση ως μία ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Ειδικά με το θέμα του ύψους των εισφορών ήταν ξεκάθαρο ότι πλήττονταν βάναυσα οι έντιμοι επιχειρηματίες και μοιραία οδηγούνταν είτε σε οικονομική δυσπραγία εξαιτίας της αδυναμίας τους να πληρώσουν, είτε εξωθούνταν σε παραβατικές συμπεριφορές προκειμένου να διατηρήσουν "ζωντανή" την επιχείρηση τους. Ουσιαστικά είχαν κάνει συνέταιρο τους το κράτος, καθώς σχεδόν το σύνολο του εισοδήματος τους έπρεπε να καταβληθεί σε εισφορές και φόρους. Χρέος του υπουργείου Εργασίας και της Κυβέρνησης συνολικότερα, είναι η εκπόνηση ενός βιώσιμου ασφαλιστικού συστήματος και όχι η εξαφάνιση κάποιων κατηγοριών εργαζομένων, όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι».

ΔΣΑ: Δικαίωση για τον κλάδο μας, αν ισχύει η πληροφορία

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ για το ίδιο ζήτημα ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός, σημείωσε πως «αν η πληροφορία για το ΣτΕ ισχύει, αποτελεί ιστορική δικαίωση για τον κλάδο μας και τις κινητοποιήσεις του 2016...Ήρθε και η Ανάσταση για τους δικηγόρους».

ΔΗΣΥ: Οι επιλογές της κυβέρνησης οδηγούν σε αδιέξοδο το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης

«Είχαμε από την πρώτη στιγμή επισημάνει την λανθασμένη και ισοπεδωτική αντίληψη, με την οποία η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ αντιμετωπίζει το ασφαλιστικό πρόβλημα της χώρας. Επιλογή -που όπως εδώ και δύο χρόνια επαναλαμβάνουμε- οδηγεί σε αδιέξοδο το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης», σχολίασε από την πλευρά της η Δημοκρατική Συμπαράταξη, σε ανακοίνωσή της.

Όπως τόνισε, ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων φέρνει νέες επώδυνες περικοπές για τους συνταξιούχους και παραβιάζει βάναυσα την αρχή της ανταποδοτικότητας των εισφορών.

«Η σύνδεση των εισφορών με το εισόδημα για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες, οδηγεί σε άδικες και εξοντωτικές επιβαρύνσεις και λειτουργεί ως κίνητρο εισφοροδιαφυγής. Οι διαφαινόμενες εξελίξεις επιβεβαιώνουν τους φόβους μας και καθιστούν αναγκαία την εξαρχής σοβαρή και υπεύθυνη αντιμετώπιση του κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος», συμπλήρωσε η ΔΗΣΥ.