Σε κομβικό σημείο για τη δράση την οποία πρόκειται να αναλάβει στη Συρία βρίσκεται η Δύση, με τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία να εξετάζουν την μορφή της απάντησής τους στην φερόμενη ως επίθεση με χημικά όπλα στην Ντούμα. Ρωσία και συριακό καθεστώς Άσαντ αρνούνται ότι έχει υπάρξει χρήση τέτοιων μέσων, με τη Μόσχα να κρατά προς το παρόν κλειστά τα χαρτιά της για το πώς θα κινηθεί σε περίπτωση δυτικών πληγμάτων στη Συρία.
Σε κομβικό σημείο για τη δράση την οποία πρόκειται να αναλάβει στη Συρία βρίσκεται η Δύση, με τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία να εξετάζουν την μορφή της απάντησής τους στην φερόμενη ως επίθεση με χημικά όπλα στην Ντούμα, πόλη της Ανατολικής Γούτα, κοντά στη συριακή πρωτεύουσα.
Ρωσία και συριακό καθεστώς Άσαντ αρνούνται ότι έχει υπάρξει χρήση τέτοιων μέσων, με τη Μόσχα να κρατά προς το παρόν κλειστά τα χαρτιά της για το πώς θα κινηθεί σε περίπτωση δυτικών πληγμάτων στη Συρία.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δεσμεύθηκε τη Δευτέρα για μία «δυναμική» απάντηση στην φερόμενη ως επίθεση με χημικά όπλα, αρνούμενος ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για την ένταση και τη μορφή των μέσων που πρόκειται να χρησιμοποιήσει.
«Έχουμε πολλές επιλογές σε στρατιωτικό επίπεδο», ανέφερε, προσθέτοντας ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν «πολύ σύντομα». Τη Δευτέρα είχε κάνει λόγο για αποφάσεις εντός - το πολύ - 48 ωρών.
Ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ αναμένουν να έχουν μια «πολύ καθαρή» εικόνα του ποιος είναι υπεύθυνος για το περιστατικό με τα χημικά όπλα που έλαβε χώρα το Σάββατο στην Ντούμα.
Ιατρικές πηγές κάνουν λόγο για δεκάδες νεκρούς από την επίθεση, ωστόσο ακριβείς αριθμοί είναι δύσκολο να επιβεβαιωθούν, δεδομένου ότι η συριακή πόλη βρίσκεται υπό πολιορκία από τις κυβερνητικές δυνάμεις.
Σε σκληρή γραμμή και ο Μακρόν
Αργά τη Δευτέρα, ο κ. Τραμπ συζήτησε το ζήτημα με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, με τους δύο ηγέτες να εκφράζουν την κοινή τους βούληση για μια «ξεκάθαρη και ισχυρή απάντηση», όπως σημείωσε η γαλλική Προεδρία.
Ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Μπενζαμάν Γκριβό δήλωσε την Τρίτη ότι «εάν μια κόκκινη γραμμή έχει ξεπεραστεί, θα υπάρξει απάντηση», προσθέτοντας ότι οι πληροφορίες τις οποίες μοιράστηκαν μεταξύ τους οι κ.κ. Μακρόν και Τραμπ «επιβεβαιώνουν, τουλάχιστον σε θεωρητικό επίπεδο, ότι πράγματι έγινε χρήση χημικών όπλων».
Τον Φεβρουάριο, ο αρχηγός του γαλλικού κράτους είχε απειλήσει να χτυπήσει στη Συρία εάν στα χέρια του έφταναν αποδείξεις για χρήση χημικών όπλων.
Μέι: Στο «εδώλιο» και Ρωσία - Ιράν
Η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι δήλωσε ότι «καταδικάζει απερίφραστα» το «βαρβαρικό» αυτό συμβάν, προσθέτοντας ότι γι' αυτό πρέπει να θεωρηθούν υπεύθυνοι όσοι υποστηρίζουν τον Μπασάρ Αλ Άσαντ, «δείχνοντας» τη Ρωσία και το Ιράν.
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, από την πλευρά της, ανέφερε την Τρίτη ότι οι αποδείξεις για τη χρήση χημικών όπλων στην Ντούμα είναι «ξεκάθαρες και εμφανέστατες».
Τη νύχτα της Δευτέρας προς την Τρίτη (ώρα Ελλάδος) διεξήχθη σε έντονο κλίμα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στην οποία οι πρέσβεις ΗΠΑ και Ρωσίας αντήλλαξαν βολές και σκληρές εκφράσεις.
Η πρέσβης των ΗΠΑ στο ΟΗΕ Νίκι Χέιλι ζήτησε να έλθει προς ψήφιση, την Τρίτη, σχέδιο ψηφίσματος με το οποίο να αρχίζει έρευνα για τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία.
Ωστόσο η Ρωσία δήλωσε ότι δεν μπορεί να στηρίξει την πρόταση, καθώς, κατά τη Μόσχα, το σχέδιο περιέχει «απαράδεκτα στοιχεία».
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ανέφερε ότι η Ρωσία θα υποβάλει δική της πρόταση, με βάση την οποία θα καλούνται επιθεωρητές του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) να επισκεφθούν την Ντούμα.
Η Μόσχα επιθυμεί ανεξάρτητοι παρατηρητές να επιβεβαιώσουν ότι «τίποτε δεν συνέβη» και θα διευκολύνει με κάθε τρόπο όσους αναλάβουν αυτή την ευθύνη να φθάσουν στη συριακή πόλη, πρόσθεσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.
Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν τη Δευτέρα ότι ειδικοί των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, αλλά και προσωπικό της συριακής Ερυθράς Ημισελήνου δεν βρήκαν καμία απόδειξη επίθεσης με χημικά όπλα.
Τα γεγονότα του Σαββάτου
Η Συρο-Αμερικανική Ιατρική Εταιρεία δήλωσε ότι περισσότεροι από 500 άνθρωποι ζήτησαν ιατρική βοήθεια σε ιατρικά κέντρα στην Ντούμα, το Σάββατο, με συμπτώματα «ενδεικτικά έκθεσης σε χημικό παράγοντα».
Μεταξύ αυτών, δυσκολία στην αναπνοή, μπλε χρώμα στο δέρμα, αφρούς στο στόμα, εγκαύματα στον κερατοειδή των ματιών και οσμή χλωρίου.
Ούτε ο ακριβής αριθμός των νεκρών ούτε το τι ακριβώς συνέβη μπορεί ωστόσο να επιβεβαιωθεί, αφού η περιοχή είναι περιμετρικά σφραγισμένη από τον συριακό στρατό, ο οποίος την πολιορκεί.
Σε εκτιμήσεις γίνεται λόγος για 42 έως 60 νεκρούς, ωστόσο ιατρικές ομάδες σημειώνουν ότι ο αριθμός μπορεί να αυξηθεί, όσο οι διασώστες εισέρχονται σε υπόγεια όπου εκατοντάδες οικογένειες είχαν αναζητήσει καταφύγιο από τους βομβαρδισμούς των συριακών και ρωσικών αεροσκαφών.
Ο Γάλλος πρέσβης στον ΟΗΕ τόνισε ότι δηλητηριώδη αέρια χρησιμοποιήθηκαν επίτηδες για να μπορούν να πλήξουν ανθρώπους ακόμη και στα υπόγεια καταφύγια.
«Τέρας»
Η Αμερικανή πρέσβης στον ΟΗΕ, επιτιθέμενη στη Ρωσία, τόνισε ότι η Μόσχα έχει στα χέρια της «αίμα των παιδιών της Συρίας» και χαρακτήρισε τον Σύρο πρόεδρο Άσαντ «τέρας».
Ο Βασίλι Νεμπέζνια, Ρώσος ομόλογός της, ωστόσο, απάντησε ότι το περιστατικό στην Ντούμα σκηνοθετήθηκε από Σύρους αντάρτες για δικούς τους σκοπούς, με τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες να κάνουν χρήση του προκειμένου να πλήξουν τη Ρωσία με μια «ευρεία γκάμα μεθόδων», όπως «συκοφαντία, προσβολές» και «ρητορεία γερακιών του πολέμου».
Μιλώντας σε έντονο ύφος, ο κ. Νεμπέζνια κάλεσε τους εμπειρογνώμονες του ΟΑΧΟ να επισκεφθούν την Ντούμα ακόμη και εντός της Τρίτης, σημειώνοντας ότι Ρώσοι στρατιώτες είναι έτοιμοι τους συνοδεύσουν.
Νέο επεισόδιο στον «πόλεμο» Ρωσίας - Δύσης;
Η ένταση ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση βρίσκεται σε πρωτοφανή για τις τελευταίες δεκαετίες επίπεδα, μετά τη δηλητηρίαση, στις 4 Μαρτίου, Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα και της κόρης του σε βρετανικό έδαφος. Η απόπειρα διπλής δολοφονίας αποδόθηκε επισήμως από το Λονδίνο στη Ρωσία. Ταυτόχρονα στις ΗΠΑ διεξάγεται εδώ και μήνες έρευνα για την εμπλοκή ή μη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, οι οποίες ανέδειξαν πρόεδρο τον νυν αρχηγό του κράτους Ντόναλντ Τραμπ.
Η κρίση γύρω από την δηλητηρίαση του Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του, Γιούλια, οδήγησε σε απελάσεις δεκάδων Ρώσων διπλωματών από χώρες της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, με την Μόσχα να απαντά ανάλογα.
naftemporiki.gr