Πολιτική
Πέμπτη, 05 Απριλίου 2018 10:02

Ρήγμα σε ισχύ στο Κίνημα Αλλαγής

Στο πλευρό της Φώφη Γεννηματά για την πρωτοβουλία της να ανοίξει πεδίο διαλόγου με την κυβέρνηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση τάσσονται οι δύο συνυποψήφιοί της για την αρχηγία του Κινήματος Αλλαγής Σταύρος Θεοδωράκης και Γιώργος Καμίνης, αλλά και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος.  

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

 

Στο πλευρό της Φώφη Γεννηματά για την πρωτοβουλία της να ανοίξει πεδίο διαλόγου με την κυβέρνηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση τάσσονται οι δύο συνυποψήφιοί της για την αρχηγία του Κινήματος Αλλαγής Σταύρος Θεοδωράκης και Γιώργος Καμίνης, αλλά και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος.  

Ο επικεφαλής του Ποταμιού έχει δηλώσει ότι «οι πολίτες θέλουν να ελέγχονται οι υπουργοί για τις πράξεις τους και να μην παραγράφονται τα αδικήματά τους. Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να απαντήσουν, λοιπόν, στην συγκεκριμένη πρόταση του Κινήματος Αλλαγής. Να μην χάσουμε και αυτή την κοινοβουλευτική περίοδο. Να μην πάει πάλι η μπάλα στην εξέδρα» αναρτώντας κείμενο στο διαδίκτυο με έντεκα λόγους για τους οποίους πιστεύει ότι η Συνταγματική Αναθεώρηση πρέπει να προχωρήσει.

Χθες, τοποθετήθηκε και άλλος ένας συνυποψήφιος και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο οποίος μιλώντας στο Θέμα Radio 104,6, είπε: «Σε ένα μεγάλο δημοκρατικό κόμμα οι άνθρωποι δικαιούνται και ευκταίο είναι να έχουν τις απόψεις τους, αλλιώς θα ήμασταν νεκροταφείο και όχι ένας ζωντανός οργανισμός. Το να κάνουμε διάλογο με την κυβέρνηση για το Σύνταγμα ούτε σημαίνει ότι εξωραΐζουμε την κυβερνητική πολιτική, ούτε είμαστε οι ανυποψίαστες μωρές παρθένες που κινδυνεύουμε να μας αποπλανήσει ο κύριος Τσίπρας. Έχουμε αυτοπεποίθηση τις δυνάμεις μας, ξέρουμε πάρα πολύ καλά τι θέλουμε, Τι χρειάζεται η χώρα σε συνταγματικό επίπεδο».  

Την ανάγκη να εφαρμοστεί η Συνταγματική Αναθεώρηση που προτείνει το Κίνημα Αλλαγής, έχει υπογραμμίσει δημόσια και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, υποστηρίζοντας – με δηλώσεις του στον ρ/σ Αθήνα 9.84. «Επιδίωξη είναι να προχωρήσει η χώρα άμεσα στις αναγκαίες τομές στο πολιτικό σύστημα, χωρίς φιέστες που έχουν γίνει από τον ΣΥΡΙΖΑ, για να μην χαθεί η ευκαιρία να είναι η επόμενη βουλή αναθεωρητική».

Στον ΘΕΜΑ Radio 104,6 ο επίσης συνυποψήφιος για την αρχηγία του Κινήματος Αλλαγής και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, είχε δηλώσει:

«Η ουσία είναι ότι η χώρα έχει ανάγκη από μία ουσιαστική συνταγματική αναθεώρηση αρκεί να υπάρχει κατάλληλο πολιτικό περιβάλλον που να επιτρέπει και να ευνοεί τις συγκλίσεις. Το 2008 χάθηκε μία μεγάλη ευκαιρία για βαθιές τομές. Θεωρώ ότι ένα κόμμα που λειτουργεί δημοκρατική και θεσμικά μπορεί να βρει λύσεις και να υιοθετήσει μία ενιαία στρατηγική για όλα τα θέματα».

Οι πληροφορίες θέλουν και το έκτο μέλος του νέου - ορισμένου και όχι εκλεγμένου - Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής, ο πρώην πρόεδρος και πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου να στηρίζει την πρόταση της κ. Γεννηματά για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, ενώ τάσσεται γενικότερα υπέρ της συνεννόησης με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Απέναντι στέκεται ο Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος δημοσίως έχει υποστηρίξει ότι μία τέτοια πρωτοβουλία από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής σήμερα όπως το άνοιγμα θεσμικού διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, θα γίνει πεδίο πολιτικής εκμετάλλευσης από την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ.Ο κ. Βενιζέλος έχει γράψει σε άρθρο του στα ΝΕΑ ότι ως προς την ουσία των αλλαγών όσο και προς την πολιτική συγκυρία, «δεν υπάρχει πολιτικό και θεσμικό περιβάλλον κατάλληλο για αναθεώρηση» και έχει διατυπώσει το ερώτημα «με ποιο τρόπο θα κινηθεί η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος και θα επιδιωχθεί ένα minimum θεσμικής συναίνεσης μακράς πνοής με την κυβερνητική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που κατηγορείται από το σύνολο της δημοκρατικής αντιπολίτευσης για βαριά και συστηματική προσβολή των θεσμών».

Η κ. Γεννηματά όπως και τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου που στηρίζουν την πρωτοβουλία της, δε συμφωνούν με την ανάγνωση του κ. Βενιζέλου ότι μία τέτοια πρωτοβουλία σήμερα, αποτελεί σαφές σήμα προσέγγισης της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ. Επιχειρούν να πείσουν τους ψηφοφόρους τους και την κοινή γνώμη ότι πρόκειται για μία πρωτοβουλία θεσμική, χωρίς πολιτικό πρόσημο και δεν αποτελεί προάγγελο μετεκλογικής συνεννόησης με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια στιγμή όμως, παρά τη σαφή στήριξη του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής στην πρωτοβουλία Γεννηματά και την προσπάθεια το θέμα να παραμείνει θεσμικό, η θέση Βενιζέλου ότι το θέμα είναι κυρίως πολιτικό που η κυβέρνηση ήδη επιχειρεί να εκμεταλλευθεί, βρίσκει μεγάλη απήχηση.     

Το ρήγμα, με τις συστηματικές προσπάθειες και του ΣΥΡΙΖΑ, στο Κίνημα Αλλαγής έχει ενεργοποιηθεί. Έγκυρες πηγές επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες ότι η κ. Γεννηματά δέχεται εισηγήσεις, στο πλαίσιο των προσπαθειών να ενισχύσει το ηγετικό της προφίλ, να κινηθεί επιθετικά κατά του κ. Βενιζέλου. Δεν τις έχει υιοθετήσεις, ούτε όμως τις έχει απορρίψει, λέει το ρεπορτάζ.