Οι θέσεις εργασίας που πρόκειται να χαθούν εξαιτίας της τεχνητής νοημοσύνης και των ρομπότ είναι λιγότερες από ό,τι αναφέρεται σε μια μεγάλη, ευρέως αποδεκτή μελέτη, εκτιμάται σε report του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ασφάλεια (ΟΟΣΑ).
Οι θέσεις εργασίας που πρόκειται να χαθούν εξαιτίας της τεχνητής νοημοσύνης και των ρομπότ είναι λιγότερες από ό,τι αναφέρεται σε μια μεγάλη, ευρέως αποδεκτή μελέτη, εκτιμάται σε report του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ασφάλεια (ΟΟΣΑ).
Σύμφωνα με εκτίμηση του Oxford University το 2013, περίπου το 47% των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ το 2010 και το 35% στη Μ. Βρετανία διέτρεχαν υψηλό κίνδυνο από την αυτοματοποίηση μέσα στα επόμενα 20 χρόνια. Ωστόσο, οι νέες εκτιμήσεις πάνω στο θέμα από πλευράς του ΟΟΣΑ έχουν τα αντίστοιχα ποσοστά στο 10% και το 12%- αν και αναγνωρίζεται πως πολλοί εργαζόμενοι θα δουν τις δουλειές τους να αλλάζουν σημαντικά.
Όπως αναφέρει το BBC, ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι οι προηγούμενες εκτιμήσεις ήταν υπερβολικές όσον αφορά στις επιπτώσεις της αυτοματοποίησης επειδή βασίζονταν στο «τσουβάλιασμα» όλων των δουλειών με τον ίδιο τίτλο. Αντίθετα, στη νέα ανάλυση, λαμβάνονται υπόψιν οι διαφορές μεταξύ των δουλειών που μοιράζονται το ίδιο όνομα- για παράδειγμα, η δουλειά του ξυλουργού μπορεί να διαφέρει σημαντικά από ξυλουργό σε ξυλουργό, ανάλογα με το τι δουλειές αναλαμβάνει, τι αυτονομία έχει κ.α- κοινώς, κάποιες δουλειές είναι πιο ευάλωτες από κάποιες άλλες.
Ωστόσο, η έρευνα του ΟΟΣΑ υποδεικνύει ότι οι νέοι μπορεί να δυσκολεύονται περισσότερο να βρουν δουλειά στο μέλλον, καθώς οι «εισαγωγικές» θέσεις εργασίας διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αυτοματοποίησης σε σχέση με θέσεις εργασίας που απαιτούν μεγαλύτερη εμπειρία.
Άλλες διαπιστώσεις της έρευνας είναι ότι υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που επηρεάζουν το κατά πόσον οι θέσεις εργασίας είναι ευάλωτες, όπως το εάν χρησιμοποιούνται ήδη ρομπότ και άλλα είδη προηγμένου εξοπλισμού, εάν απαιτούνται κοινωνικές δεξιότητες και αναγνώριση πολιτισμικών ιδιαιτεροτήρων, εάν απαιτείται δημιουργικότητα κ.α.
Συνολικά, στην έκθεση του ΟΟΣΑ- που εκδόθηκε τον προηγούμενο μήνα αλλά προσέλκυσε δημοσιότητα μετά από σχετικό δημοσίευμα των Financial Times- εκτιμάται ότι το 14% των δουλειών στις 32 χώρες- μέλη διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο- εννοώντας ότι υπάρχει πιθανότητα άνω του 70% να χαθούν λόγω αυτοματοποίησης. Αυτό αντιστοιχεί σε 66 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Επίσης, σημειώνεται πως άλλο ένα 32% αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο σημαντικών μεταβολών. Ενδιαφέρον ακόμη είναι το ότι υπάρχουν και διαφορές ανά περιοχή, για παράδειγμα οι δουλειές στις αγγλοσαξωνικές και σκανδιναβικές χώρες είναι λιγότερο πιθανό να αυτοματοποιηθούν από αυτές στη νότια και την ανατολική Ευρώπη, καθώς και στη Γερμανία, τη Χιλή και την Ιαπωνία.
Επιπροσθέτως, στην αναφορά σημειώνεται πως δεν έχουν βρεθεί μετρήσιμα στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη επηρεάζει σημαντικά δουλειές που απαιτούν υψηλά επίπεδα μόρφωσης και δεξιοτήτων, παρά τα όσα έχουν αναφερθεί κατά καιρούς. Αυτό όμως δεν ισχύει για δουλειές που απαιτούν χαμηλότερα επίπεδα δεξιοτήτων, όπως καθαριστές, αγρότες κλπ, που φαίνονται να επηρεάζονται πιο πολύ από την αυτοματοποίηση. Ακόμη, ο κίνδυνος της αυτοματοποίησης εμφανίζεται αισθητά μεγαλύτερος ανάμεσα στις δουλειές που κάνουν τα άτομα νεαρής ηλικίας.