Πολιτική
Τρίτη, 03 Απριλίου 2018 10:49

Κ. Μητσοτάκης: Ανίκανος και επικίνδυνος ο Π. Καμμένος

Την εκτίμησή του ότι ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας θα έπρεπε ήδη να έχει αποπέμψει τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο εξέφρασε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντας τον κ. Καμμένο «όχι μόνο ανίκανο, αλλά και επικίνδυνο».

Την εκτίμησή του ότι ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας θα έπρεπε ήδη να έχει αποπέμψει τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο εξέφρασε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντας τον κ. Καμμένο «όχι μόνο ανίκανο, αλλά και επικίνδυνο».

Μιλώντας στον Real Fm ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι ο κ. Καμμένος «ασκεί εξωτερική πολιτική και ρίχνει αχρείαστα λάδι στην φωτιά» για να προσθέσει ότι «ο κ. Τσίπρας είναι ένας αδύναμος πρωθυπουργός που θα έπρεπε να έχει αποπέμψει χθες τον κ. Καμμένο».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ζήτησε από τον υπουργό Άμυνας να μιλάει λιγότερο και να κάνει περισσότερο τη δουλειά του, που είναι η ενίσχυση του αξιόμαχου των ενόπλων δυνάμεων.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στο θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, καταλόγισε στον κ. Τσίπρα ολιγωρία στην αντιμετώπισή του και σημείωσε ότι ο ίδιος δεν θα είχε υποτιμήσει το περιστατικό και θα είχε κινητοποιήσει όλες τις διεθνείς συμμαχίες.

«Θα ήθελα να αναλογιστείτε πώς αισθάνονται οι γονείς όταν λέει ο υπουργός Άμυνας ότι οι δύο αξιωματικοί μπορεί να μείνουν στην φυλακή και 15 χρόνια» επισήμανε.

Σχετικά με τους χαρακτηρισμούς του κ. Καμμένου για τον κ. Ερντογάν, ότι «είναι τρελός», εκτίμησε ότι «η δήλωση είναι παντελώς άσχετη που ρίχνει λάδι στη φωτιά», συμπληρώνοντας ότι «είναι λάθος η έκφραση όπως και η ανακοίνωση του Μαξίμου που μιλούσε για "σουλτάνο"», για να καταλήξει ο κ. Μητσοτάκης: «Δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ τα εθνικά θέματα για εσωτερική κατανάλωση».

Για το Σκοπιανό ο πρόεδρος της ΝΔ άφησε ανοικτό το τι θα κάνει αν έλθει συμφωνία στη Βουλή λέγοντας ότι «θα εξετάσουμε την οποιαδήποτε συμφωνία, αν και η κυβέρνηση δίχασε την κοινωνία και δημιούργησε αρνητικό υπόστρωμα για τη διαπραγμάτευση» σημειώνοντας ότι  αν κληθεί να ενημερωθεί από τον πρωθυπουργό θα ανταποκριθεί.

Πάντως,επέρριψε ευθύνες στον πρωθυπουργό για τους μέχρι τώρα χειρισμούς του, γιατί δεν επεδίωξε να ενημερώσει την αντιπολίτευση κατηγορώντας τον για μυστική διπλωματία, ενώ, πρόσθεσε, περιφρόνησε όσους έχουν αυξημένη εθνική ευαισθησία και διαδήλωσαν χαρακτηρίζοντάς τους όχλο.

«Η κυβέρνηση στην αρχή μιλούσε μόνο για το θέμα της ονομασίας, στη συνέχεια προσήλθε στη δική μας γραμμή και έβαλε το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος» είπε ο κ. Μητσοτάκης. Διευκρίνισε δε ότι η αναθεώρηση είναι αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη.

Στο ενδεχόμενο σύγκλησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι  θα προσέλθει, αλλά πρόσθεσε ότι «η συναίνεση θέλει δύο και ο κ. Τσίπρας δεν έχει δείξει καμία διάθεση για συναίνεση».

Για την συμπεριφορά της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ είπε ότι οποιαδήποτε παρέμβαση στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου είναι απαράδεκτη και πρέπει να καταδικαστεί από όλη την διεθνή κοινότητα με εκκωφαντικό τρόπο, ενώ συνεχάρη τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη για την επανάληψη των συναντήσεών του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Στο ζήτημα της οικονομίας, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε την καθαρή έξοδο που επικαλείται ο κ. Τσίπρας νέο βρόμικο ψέμα.

«Η κυβέρνηση έχει ήδη ψηφίσει μέτρα για το 2019 και το 2020, μείωση συντάξεων και αφορολόγητου. Αυτό σημαίνει ότι ένας πολίτης που έχει μισθό 500 ευρώ θα πληρώσει φόρους. Αν εννοεί αυτά που λέει για καθαρή έξοδο, ας έλθει στη Βουλή να τα ακυρώσει. Άρα, θα έχουμε μέτρα, χωρίς λεφτά. Για να πείσει τις αγορές να τον δανείσουν θα πρέπει να έχει σχέδιο για μετά το 2018, και ο κ. Τσίπρας δεν το έχει. Δεν έχει σχέδιο γιατί το μόνο του μέλημα είναι πως θα παραμείνει λίγο περισσότερο στην εξουσία. Αν πείσουμε τους πιστωτές μας για την αξιοπιστία μας θα μπορέσουμε να χαλαρώσουμε τα μέτρα» είπε και πρόσθεσε:

«Θα επιχειρήσω να συζητήσω τις δεσμεύσεις με τους πιστωτές, όχι αμέσως αλλά αφού πρώτα πείσω για την αξιοπιστία μας. Θα δώσουν οι πολίτες τρίτη ευκαιρία στον κ. Τσίπρα ή θα δώσουν πρώτη ευκαιρία σε εμένα να εφαρμόσω το πρόγραμμά μας...».

Υποστήριξε ότι ο Αλέξης Τσίπρας διέλυσε τη μεσαία τάξη για να μπορεί να έχει υπερπλεονάσματα, ώστε να μοιράζει επιδόματα, και πρόσθεσε ότι υπάρχει περιθώριο εξοικονόμισης δαπανών ενός δισ ευρώ μέσω της μείωσης της σπατάλης του κράτους. «Θα μειώσω την φορολογία και θα βελτιώσω το επιχειρηματικό περιβάλλον, αλλά ζητώ από τους επιχειρηματίες απόλυτο σεβασμό στο εργασιακό περιβάλλον και συνέπεια στις υποχρεώσεις τους» είπε ακόμη.

Διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα απολύσεων, υπάρχει ζήτημα σταδιακής μείωσης του Δημοσίου με μείωση των προσλήψεων σε σχέση με τις αποχωρήσεις. Επέμεινε, όμως, στο θέμα της αξιολόγησης λέγοντας ότι πρέπει να επιβραβεύονται οι πιο άξιοι. Σημείωσε, πάντως, ότι θα απολυθούν οι γενικοί γραμματείς που διορίζει τώρα η κυβέρνηση και ότι δεν θα επιτρέψει από τον κ. Τσίπρα «να πάρει τα κλειδιά του κράτους στην Κουμουνδούρου».

Επίθεση στην κυβέρνηση, όμως, εξαπέλυσε και για το θέμα της εγκληματικότητας. Εξέφρασε τη δημόσια αγανάκτησή του για τη δήλωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, χωρίς καν να αναλάβει ο ίδιος τις ευθύνες του.

Πρόσθεσε ότι οι συμπολίτες μας, όπου κι αν κατοικούν, αισθάνονται ανασφαλείς, όμως «η ασφάλεια είναι προϋπόθεση δημοκρατίας και η πρώτη υποχρέωση του κράτους απέναντι στους πολίτες του».

Τέλος, διευκρίνισε ότι άλλο αυτοάμυνα και άλλο αυτοδικία. Χαρακτήρισε ακραία και απαράδεκτη την αντιμετώπιση του συμπολίτη μας που αμύνθηκε, αλλά σημείωσε ότι είναι ευθύνη του κράτους να προστατεύσει τους πολίτες. «Άλλο το δικαιώμα της αυτοάμυνας που μπορεί να χρειάζεται επικαιροποίηση και άλλο η αυτοδικία. «Δεν θα συνιστούσα στους πολίτες να παίρνουν τον νόμο στα χέρια τους και να προσπαθήσουν να αντιμετωπίζουν σκληρούς ποινικούς» ανέφερε.