ώς η καινοτομία και η ψηφιακή έκφραση κυριολεκτικά σαρώνουν συστήματα παραγωγής και οικονομικές αρχές που έμοιαζαν να αντέχουν στον χρόνο. Η ακινησία ή οι ποδηλάτες που κάνουν επί τόπου πάντα καταλήγουν στην πτώση. Και η τελευταία σίγουρα μπορεί να προσλάβει εξαιρετικά οδυνηρές μορφές, γράφει ο Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλος.
Από την έντυπη έκδοση
Του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου
Πώς η καινοτομία και η ψηφιακή έκφραση κυριολεκτικά σαρώνουν συστήματα παραγωγής και οικονομικές αρχές που έμοιαζαν να αντέχουν στον χρόνο. Η ακινησία ή οι ποδηλάτες που κάνουν επί τόπου πάντα καταλήγουν στην πτώση. Και η τελευταία σίγουρα μπορεί να προσλάβει εξαιρετικά οδυνηρές μορφές.
Κάποιοι το έμαθαν αυτό με δικές τους δαπάνες. Το 1998 η μεγάλη αμερικανική πολυεθνική Kodak απασχολούσε ανά τον κόσμο 160.000 υπαλλήλους, είχε πάνω από 1.600 ηγετικά στελέχη και κάλυπτε το 85% των πωλήσεων στην παγκόσμια αγορά φωτογραφικού χαρτιού. Επτά χρόνια αργότερα, αυτή η εταιρεία-κολοσσός, από τις πρώτες θέσεις του παγκόσμιου επιχειρηματικού τζετ-σετ έπαιρνε τον δρόμο της χρεοκοπίας. Όμως το 1975, παρά το γεγονός ότι ένας ερευνητής της είχε εφεύρει την ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, η Kodak ποτέ δεν θέλησε να τη λανσάρει, φοβούμενη ότι θα κατέστρεφε την αγορά φωτογραφικών φιλμ στην οποία πρωτοπορούσε. Το λάθος ήταν μοιραίο. Η επιχείρηση κατέρρευσε και, έπειτα από πολλές περιπέτειες, σήμερα φυτοζωεί.
Την τύχη της θα μπορούσαν να έχουν χιλιάδες επιχειρήσεις. Είναι αυτές που για ποικίλους λόγους δεν θέλουν, δεν μπορούν να δουν την πραγματικότητα της εποχής μας, η οποία, δυστυχώς για αυτές, έχει πάρει πλέον παλιρροϊκό χαρακτήρα.
Καλώς ήλθατε λοιπόν στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση. Καλώς ήλθατε στην εποχή των καινούργιων εκθεμάτων, επιτευγμάτων και ανατροπών.
Τα ερχόμενα πέντε-δέκα χρόνια η ψηφιακή τεχνολογία θα αναστατώσει τις πιο παραδοσιακές βιομηχανίες και όχι μόνον. Το Uber είναι απλώς ένα λογισμικό εργαλείο, δεν διαθέτει αυτοκίνητα, ωστόσο είναι πλέον η μεγαλύτερη εταιρεία ταξί στον κόσμο. Η Airbnb είναι πλέον η μεγαλύτερη ξενοδοχειακή εταιρεία στον κόσμο παρόλο που δεν κατέχει ιδιοκτησίες. Με την τεχνητή νοημοσύνη οι υπολογιστές παρουσιάζουν πώς να κατανοούν καλύτερα τον κόσμο. Στις ΗΠΑ ήδη δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας για τους νέους δικηγόρους. Και αυτό λόγω της Watson της ΙΒΜ, απ’ όπου μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα μπορείτε να πάρετε νομικές συμβουλές (προς το παρόν προσφέρει περισσότερο ή λιγότερο βασικές νομικές πληροφορίες σε βασικά θέματα) με ακρίβεια 90%, σε σχέση με την 70% ακρίβεια όταν γίνεται από άνθρωπο. Αν λοιπόν σπουδάζετε Νομικά, σταματήστε αμέσως, γιατί στο μέλλον θα χρειαζόμαστε 90% λιγότερους δικηγόρους. Θα παραμείνουν στο επάγγελμα μόνον ειδικοί.
Η Watson βοηθά ήδη τους γιατρούς στη διάγνωση του καρκίνου τέσσερις φορές ακριβέστερα από τους ειδικούς. Το Facebook έχει τώρα λογισμικό αναγνώρισης προσώπων και μπορεί να κάνει αναγνώριση σχεδίων καλύτερα από τον άνθρωπο. «Το 2030 οι υπολογιστές θα γίνουν πιο έξυπνοι από τους ανθρώπους» υποστηρίζει ο βιολόγος Αρνό Αλεξάντερ. Τονίζει επίσης ότι θα κυκλοφορήσουν για πρώτη φορά τα αυτόνομα αυτοκίνητα. Περί το 2020 ολόκληρη η αυτοκινητοβιομηχανία θα αρχίσει να διαταράσσεται. Δεν θα θέλετε πια να έχετε δικό σας αυτοκίνητο. Θα καλείτε με το τηλέφωνό σας να έρθει ένα αυτοκίνητο, αυτό θα εμφανίζεται όπου βρίσκεστε και θα σας οδηγεί στον προορισμό σας. Δεν θα χρειαστεί να το σταθμεύσετε, θα πληρώνετε μόνον για τη διανυόμενη απόσταση και έτσι θα μπορείτε να είστε παραγωγικός ενώ οδηγείστε.
Οι περισσότερες εταιρείες αυτοκινήτων πιθανώς θα πτωχεύσουν. Οι παραδοσιακές εταιρείες αυτοκινήτων δοκιμάζουν την εξελικτική προσέγγιση και απλώς κατασκευάζουν ένα καλύτερο αυτοκίνητο, ενώ εταιρείες τεχνολογίας όπως η Tesla, η Apple, η Google θα έχουν επαναστατική προσέγγιση και θα κατασκευάσουν έναν υπολογιστή με ρόδες. Πολλοί μηχανικοί από τη Volkswagen και την Audi είναι απολύτως τρομοκρατημένοι από την Tesla.
Οι ασφαλιστικές εταιρείες, από την πλευρά τους, θα έχουν τεράστια προβλήματα επειδή δεν θα υπάρχουν ατυχήματα και η ασφάλιση θα γίνει 100 φορές φθηνότερη. Το επιχειρηματικό τους μοντέλο της ασφάλισης αυτοκινήτων σε κάποια φάση θα εξαφανιστεί.
Όμως και η ακίνητη περιουσία θα αλλάξει. Επειδή θα μπορείτε να εργάζεστε ενώ ταξιδεύετε, οι άνθρωποι θα μετακινηθούν πιο μακριά για να ζήσουν σε πιο όμορφη γειτονιά. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα από το 2020 θα αρχίσουν να διαδίδονται. Οι πόλεις θα έχουν λιγότερους θορύβους, διότι όλα τα νέα αυτοκίνητα θα λειτουργούν με ηλεκτρισμό.
Επανάσταση έρχεται και στην Υγεία. Υπάρχουν εταιρείες που θα κατασκευάσουν μία ιατρική συσκευή, που ονομάζεται Tricorder (από το Star Trek), η οποία θα λειτουργεί με το τηλέφωνό σας και θα λαμβάνει τη σάρωση του αμφιβληστροειδούς, το δείγμα αίματος. Εσείς μόνον θα αναπνέετε πάνω σε αυτήν. Στη συνέχεια θα αναλύει 54 βιοδείκτες που θα εντοπίζουν σχεδόν οποιαδήποτε ασθένεια. Θα είναι φθηνή, οπότε σε λίγα χρόνια όλοι σε αυτόν τον πλανήτη θα έχουν πρόσβαση στην ιατρική ανάλυση παγκόσμιας κλάσης σχεδόν δωρεάν. Αποχαιρετάμε το ιατρικό κατεστημένο…
Οι ανατροπές στην Υγεία, ωστόσο, θα οδηγήσουν σε θεαματική μακροβιότητα. Το μέσο προσδόκιμο ζωής το 2050 θα είναι πάνω από 90 έτη. Τι θα συμβεί λοιπόν στα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης, στις συντάξεις και στο κόστος της Υγείας;
Υπερβολές όλα αυτά; Συμβουλή μας: Ρωτήστε την Kodak και τους ανθρώπους της. Θα σας εξηγήσουν ποια είναι η «νεωτερική οικονομία» και τι σημαίνει…