Με άρθρο - τοποθέτηση για την ανάγκη να κινηθεί η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης απαντά η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά σε όσους την επέκριναν για πρωτοβουλία που ευνοεί τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Με άρθρο - τοποθέτηση για την ανάγκη να κινηθεί η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης απαντά η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά σε όσους την επέκριναν για πρωτοβουλία που ευνοεί τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
«Όσοι αρνούνται τη συζήτηση γι' αυτό με τον ΣΥΡΙΖΑ, ξεχνούν ότι η συζήτηση γίνεται στα πλαίσια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και αποσιωπούν τη δυνατότητα της σημερινής πλειοψηφίας να καθορίσει τα άρθρα της αναθεώρησης μόνη της, ερήμην μας», τονίζει η κ. Γεννηματά στο άρθρο της στην εφημερίδα «Τα Νέα Σαββατοκύριακο».
Υπενθυμίζεται ότι τόσο ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελός Βενιζέλος, όσο και ο βουλευτής της «Δημοκρατικής Συμπαράταξης» (ΔΗΣΥ) Ανδρέας Λοβέρδος έχουν τοποθετηθεί κατά οποιασδήποτε σύμπραξης σε έναρξη διαδικασίας συνταγματικής αναθεώρησης υπό κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ενώ σε ανάλογη θέση έχει καταλήξει και η Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη.
«Η αναθεώρηση του Συντάγματος είναι απαραίτητη για την ενίσχυση της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος, τη σταθεροποίηση του εκλογικού κύκλου, τη θωράκιση της δικαστικής ανεξαρτησίας, την αναβάθμιση του κύρους των θεσμών, τη θεσμική θωράκιση του κράτους Δικαίου, την κατάργηση σειράς προνομίων του πολιτικού συστήματος», αναφέρει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Κ.Ο. της ΔΗΣΥ.
«Να μη χαθεί μια ιστορική ευκαιρία»
«Ήδη από το 2016 επεξεργαστήκαμε –με την συμβολή βουλευτών, συνταγματολόγων, εξειδικευμένων επιστημόνων- και καταθέσαμε σε δημόσιο διάλογο, ένα συνολικό σχέδιο αναθεώρησης του Συντάγματος.
»Ακολούθησε η ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό, τον Ιούλιο του 2016, της πρόθεσης να προχωρήσει σε αναθεώρηση του Συντάγματος και μίας σειράς προτάσεων, στις οποίες ασκήθηκε σφοδρή κριτική τόσο από εμάς όσο και από μεγάλο αριθμό συνταγματολόγων.
»Η εξαγγελία του πρωθυπουργού περιλάμβανε επίσης μία εξωθεσμική και παρακοινοβουλευτική διαδικασία δήθεν δημόσιας διαβούλευσης, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος. Τον προσχηματικό και αντισυνταγματικό χαρακτήρα αυτών των διαδικαστικών "καινοτομιών" καταγγείλαμε με έμφαση από την πρώτη στιγμή», συμπληρώνει η κ. Γεννηματά.
Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής αναφέρει τέλος ότι υποστηρίζει σθεναρά την αναγκαιότητα να αρχίσει άμεσα η διαδικασία αναθεώρησης, προκειμένου να μην χαθεί «μία ακόμη ιστορική ευκαιρία βελτίωσης του καταστατικού χάρτη της πολιτείας μας».