Πολιτική
Πέμπτη, 17 Αυγούστου 2006 16:29

«Όχι» Σκανδαλίδη - «Ναι» Κακλαμάνη στην πρόταση Πολύδωρα για τις διαδηλώσεις

Την αντίθεσή του στην πρόταση του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Βύρωνα Πολύδωρα, για το θέμα των διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθηνας, εξέφρασε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων και επικεφαλής του Συνδυασμού, «η Αθήνα αλλα-Ζει», Κώστας Σκανδαλίδης.

Ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε την πρόταση Πολύδωρα «προδήλως εξωθεσμική, προεκλογική και κουτοπόνηρη», η οποία όπως είπε, θέλει «και το σκύλο χορτάτο και την πίττα γερή». «Και τους εργαζόμενους να φιμώσει νομοθετικά νομιμοποιώντας πρακτικές κατάχρησης εξουσίας και την προεκλογική καμπάνια της κυβέρνησης να υπηρετήσει», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Πρόβλημα στο κέντρο της Αθήνας υπάρχει. Είναι η ακρίβεια, το παρεμπόριο, η ανασφάλεια των κατοίκων, η επιλεκτική πολιτική της αστυνομίας, τα δυσβάστακτα προβλήματα στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, τα απάνθρωπα γκέτο. Οι διαδηλώσεις απλώς το επιτείνουν.

Η κυβέρνηση είναι υπόλογη και αφερέγγυα να το αντιμετωπίσει, πολύ περισσότερο όταν μοναδική της επιδίωξη είναι να υποτάξει κάθε αντίσταση και να φαλκιδεύσει τα ατομικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών», πρόσθεσε ο κ. Σκανδαλίδης.

Από την πλευρά του, ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων και επικεφαλής του συνδυασμού, «Αθήνα, πόλη της Ζωής μας», Νικήτας Κακλαμάνης, με επιστολή του προς τον υπουργό Δημοσίας Τάξεως Βύρωνα Πολύδωρα, γνωστοποίησε πως θα συμμετάσχει στη σύσκεψη που πρότεινε ο υπουργός για το θέμα των διαδηλώσεων.

Στην επιστολή του ο κ. Κακλαμάνης εκτιμά πως «μπορεί να βρεθεί λύση, που και τα αυτονόητα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών να διασφαλίζει και την οικονομική και κοινωνική ζωή της πόλης, να μην αποσυντονίζει».

«Η λύση του προβλήματος», σημειώνει, «ενδεχομένως να μην απαιτεί νομοθετική διάταξη, αλλά ουσιαστικό διάλογο καλής θέλησης απ’ όλους μας».

Εξάλλου, για το ίδιο θέμα, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Δημήτρης Αρμενάκης, μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετικό το γεγονός «ότι η πολιτεία δια του υπουργού Δημοσίας Τάξης ευαισθητοποιείται ανταποκρινόμενη στις χρόνιες εκκλήσεις του επιχειρηματικού κόσμου, των καταστηματαρχών, των εργαζομένων και γενικότερα των πολιτών για τον καθημερινό σχεδόν αποκλεισμό του κέντρου της πρωτεύουσας και την διατάραξη της οικονομικής, κοινωνικής και γενικότερα της καθημερινότητας των πολιτών».

«Οι επιπτώσεις των εκδηλώσεων αυτών», τονίζει, «δεν περιορίζονται στις ώρες ή στους δρόμους που πραγματοποιούνται αλλά επεκτείνονται στην διάρκεια όλης της ημέρας αλλά και σε πολύ ευρύτερη περιοχή».

Η ΕΣΕΕ, υπενθύμισε ο κ.Αρμενάκης, από την περίοδο 2000 - 2001, σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών, είχε εκπονήσει σχετική με το θέμα μελέτη, της οποίας τα ευρήματα αναδεικνύουν το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργείται, όχι μόνον για τον εμπορικό κόσμο και τα καταστήματα που αντιμετωπίζουν πρώτοι τις άμεσες ζημιογόνες επιπτώσεις αλλά και την δοκιμασία στην οποία υπόκεινται οι κάτοικοι, οι επισκέπτες, οι συναλλασσόμενοι με τις Δημόσιες Υπηρεσίες και ο τουρισμός μας από την καθημερινή απορρύθμιση της ζωής της πόλης των Αθηνών.

Η ΕΣΕΕ τονίζει ότι «η πρόσκληση του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως αποτελεί μια πολύ μεγάλη ευκαιρία για την έναρξη ενός διαλόγου με την συμμετοχή της πολιτείας - κομμάτων, παρατάξεων κ.λπ. - των εργαζομένων και των εργοδοτών, την αναγκαιότητα του οποίου κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί. Όσο στρουθοκαμηλίζουμε, τόσο το πρόβλημα δεν θα επιλύεται, ενώ αντίθετα θα επιδεινώνεται και θα αξιοποιείται από τα κάθε μορφής αναρχικά στοιχεία, τα οποία με τις συμπεριφορές τους υπονομεύουν ακόμη και τα δίκαια αιτήματα των διαδηλωτών».

Υπέρ του διαλόγου για το θέμα των διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας τάσσεται και το ΛΑΟΣ.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του, «οι πολυδιαφημιζόμενες και όχι σπανίως εκφυλιζόμενες σε "χαβαλέ" πορείες βλάπτουν σημαντικά το εισόδημα χιλιάδων μικρομεσαίων, ενώ δυσκολεύουν τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων εποχούμενων».

Το ΛΑΟΣ προτείνει το εύρος των λεωφόρων και τις διαδρομές μιας πορείας να τις καθορίζει ο Δήμος και στις περιπτώσεις ογκωδέστερων διαδηλώσεων «να απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου αποκλειομένης, έτσι, της Κεντρικής Εξουσίας από κάθε πειρασμό αυθαιρεσίας στις αναγκαίες πολλές φορές διαδηλώσεις των θιγομένων κλάδων».