Κόσμος
Πέμπτη, 17 Αυγούστου 2006 19:26

Χωρίς προβλήματα η ανάπτυξη του λιβανέζικου στρατού στο νότιο Λίβανο

Για πρώτη φορά μετά το 1968 ο στρατός του Λιβάνου έφθασε σήμερα στην πόλη Μαρζαγιούν στο νότιο Λίβανο απ’ όπου θα αναπτυχθούν στα ισραηλινά σύνορα. Όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, ο στρατώνας του Μαρζαγιούν, επτά χιλιόμετρα από τα ισραηλινά σύνορα, θα λειτουργήσει ως αρχηγείο της πολυεθνούς δύναμης του ΟΗΕ που θα αναπτυχθεί στην περιοχή.

Την ίδια ώρα, προσγειωνόταν στο αεροδρόμιο της Βηρυτού το πρώτο πολιτικό αεροσκάφος έπειτα από έναν και πλέον μήνα μετά το βομβαρδισμό των εγκαταστάσεων του αεροδρομίου από τις ισραηλινές δυνάμεις. Το αεροσκάφος της Middle East Airlines –εθνικού αερομεταφορέα του Λιβάνου- προερχόμενο από το Αμμάν της Ιορδανίας προσγειώθηκε στις 13:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας) ενώ άλλο ένα επιβατικό αεροπλάνο της εταιρείας Royal Jordanian, προερχόμενο επίσης από το Αμμάν, επρόκειτο να προσγειωθεί λίγο αργότερα.

Εξάλλου ο λιβανέζος πρωθυπουργός, Φουάντ Σινιόρα σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ιταλό ομόλογό του, Ρομάνο Πρόντι, τον διαβεβαίωσε ότι η Χεζμπολάχ θα συνεργαστεί με τη δύναμη του ΟΗΕ που θα αναπτυχθεί στο Λίβανο, αποδεχόμενη την απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Από την πλευρά του ο κ. Πρόντι εξέφρασε την επιθυμία της χώρας του να μετάσχει στην αποστολή της FINUL. Μέχρι στιγμής 49 χώρες έχουν δηλώσει ότι θα μετάσχουν στην πολυεθνική δύναμη υπό τον ΟΗΕ που θα αναπτυχθεί στο νότιο Λίβανο.

Εν τω μεταξύ χωρίς προβλήματα συνεχίζεται η αποχώρηση των Ισραηλινών και η ταυτόχρονη ανάπτυξη του στρατού Λιβάνου στα νότια της χώρας. Ο λιβανέζος υπουργός, Μοχάμαντ Φνέις, που ανήκει στη Χεζμπολάχ, δήλωσε σε σημερινή του συνέντευξη ότι η ανάπτυξη του λιβανέζικου στρατού, αλλά και των ξένων δυνάμεων που θα συμμετάσχουν στη διεθνή ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ, θα γίνει χωρίς κανένα πρόβλημα εάν τηρηθεί η αρχή του μη αφοπλισμού της Χεζμπολάχ. Ήδη πάντως λιβανέζοι στρατιώτες δήλωσαν πως δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα με τους μαχητές της Χεζμπολάχ κατά την ανάπτυξή τους στο νότιο Λίβανο, ενώ όσον αφορά τα όπλα της οργάνωσης, διευκρίνισαν ότι όσα εντοπίζονται από το στρατό κατάσχονται, χωρίς καμία αντίσταση.

Στο Ισραήλ, ο αρμόδιος Επίτροπος της Ε.Ε. για την Ανθρωπιστική Βοήθεια, Λουίς Μισέλ, που συναντήθηκε στην Ιερουσαλήμ με τον ισραηλινό υπουργό Αμυνας, Αμίρ Περέτζ, άσκησε σήμερα πιέσεις στο Τελ Αβίβ να άρει τον αποκλεισμό που έχει επιβάλει στο Λίβανο εδώ και πάνω από ένα μήνα, υπογραμμίζοντας πως η άρση του αποκλεισμού είναι ένα καθοριστικό ζήτημα για την Ε.Ε.. «Εάν παραμείνει ο αποκλεισμός, θα υπάρξουν τόσο ανθρωπιστικές όσο και πολιτικές συνέπειες.... Θέλετε να επιτρέψουμε στη Χεζμπολάχ να μονοπωλήσει την ανθρωπιστική βοήθεια στο Λίβανο;», αναρωτήθηκε ο κ. Μισέλ.

Υπενθυμίζεται ότι το εβραϊκό κράτος επέβαλε ναυτικό, αεροπορικό και χερσαίο αποκλεισμό στο Λίβανο, αμέσως μετά την έναρξη του πολέμου του κατά της Χεζμπολάχ, με το αιτιολογικό να σταματήσει η παροχή όπλων από το εξωτερικό στη σιιτική οργάνωση.

Νωρίτερα σήμερα πάντως, έφθασε στη Βηρυτό φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας 1.428 τόνων από τη Γαλλία. Η γαλλική βοήθεια έφθασε δια θαλάσσης χάρη στον τρίτο σε μέγεθος, διεθνώς, εφοπλιστικό όμιλο τον CMA/CGM, συμφερόντων του λιβανέζου εφοπλιστή Ζακ Σααντέ. Ηδη, η ανθρωπιστική βοήθεια προωθείται στον πληθυσμό του Λιβάνου με βοήθεια της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ και της λιβανικής Ερυθράς Ημισελήνου.

Παράλληλα, η κυπριακή κυβέρνηση έθεσε στη διάθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Εθνών τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της Κύπρου, καθώς και άλλες υποδομές, για τη μεταφορά στο Λίβανο της ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά και της ειρηνευτικής δύναμης που θα αναπτυχθεί σε εφαρμογή του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Όπως έκανε γνωστό ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χριστόδουλος Πασιαρδής, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας ενημέρωσε σχετικά με επιστολές του τον Χαβιέ Σολάνα, ύπατο εκπρόσωπο για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ, τον υπουργό Εξωτερικών της Φινλανδίας, Έρκι Τουιμιόγια, του οποίου η χώρα προεδρεύει αυτό το εξάμηνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ.

Εξάλλου, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, την ερχόμενη Πέμπτη ο κ. Λιλλήκας θα μεταβεί στη Βηρυτό για διαβουλεύσεις με τον πρωθυπουργό Φουάτ Σινιόρα.