Κόσμος
Πέμπτη, 17 Αυγούστου 2006 21:51

HΠΑ - Δικαστικό «στοπ» στις παρακολουθήσεις τ/φ συνδιαλέξεων από την ΝSΑ

Ομοσπονδιακή δικαστής του Ντιτρόιτ διέταξε σήμερα την κυβέρνηση Μπους να σταματήσει άμεσα το πρόγραμμα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφορίών (ΝSA) που περιελάμβανε τηλεφωνικές υποκλοπές για τον εντοπισμό υπόπτων τρομοκρατίας, λέγοντας ότι παραβιάζει το αμερικανικό σύνταγμα.

Η δικαστής Αννα Ντιγκς Τέιλορ αποφάνθηκε ότι η πρακτική των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων χωρίς προηγούμενο δικαστικό ένταλμα, στο πλαίσιο του «Terrorist Surveillance Program» (όπως ονομαζόταν το εν λόγω προγραμμα της ΝSA), παραβίαζε το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου, την προστασία έναντι αυθαίρετων ερευνών, καθώς και τον συνταγματικό έλεγχο των προεδρικών εξουσιών.

«Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, λαμβάνοντας την απόφαση για την παρακολούθηση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων υπερέβη τις εξουσίες του», τονίζεται στην ανωτέρω δικαστική απόφαση και δίδεται διαταγή οι παρακολουθήσεις να διακοπούν αμέσως.

Σημειώνεται πως κατά της διενέργειας υποκλοπών είχαν προσφύγει δικαστικώς αρκετές ενώσεις πολιτικών ελευθεριών και για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (μεταξύ των οποίων η American Civil Liberties Union), κατηγορώντας τη μυστική υπηρεσία NSA, που είναι επιφορτισμένη με τις ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις των συνδιαλέξεων πολιτών.

Οι υποκλοπές συνδιαλέξεων ξεκίνησαν μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001.