Κόσμος
Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2018 09:30

Στο Πακιστάν η Μαλάλα Γιουσαφζάι έξι χρόνια μετά την επίθεση που δέχθηκε

Στην πατρίδα της, το Πακιστάν, επέστρεψε σήμερα για πρώτη φορά από το 2012, η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Μαλάλα Γιουσαφζάι, που είχε δεχθεί δολοφονική επίθεση από Πακιστανούς Ταλιμπάν διότι αγωνιζόταν για τη μόρφωση των κοριτσιών.

Στην πατρίδα της, το Πακιστάν, επέστρεψε σήμερα για πρώτη φορά από το 2012, η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Μαλάλα Γιουσαφζάι, που είχε δεχθεί δολοφονική επίθεση από Πακιστανούς Ταλιμπάν διότι αγωνιζόταν για τη μόρφωση των κοριτσιών.

Ο πακιστανικός τηλεοπτικός σταθμός GeoTV μετέδωσε πλάνα από την άφιξη της Γιουσαφζάι στο Πακιστάν, για πρώτη φορά έπειτα από έξι χρόνια, και την αποχώρησή της από το διεθνές αεροδρόμιο του Ισλαμαμπάντ με ισχυρή αστυνομική συνοδεία.

Στα 17 της, η Γιουσαφζάι έγινε η νεότερη κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης το 2014 για τις προσπάθειές της να προωθήσει την εκπαίδευση. Στα 20 της χρόνια σήμερα, επέστρεψε στην πατρίδα της για πρώτη φορά αφότου ένοπλοι σταμάτησαν το λεωφορείο που την μετέφερε στο σπίτι της, επιβιβάστηκαν σε αυτό και την πυροβόλησαν στο κεφάλι.

Την περασμένη εβδομάδα, σε ανάρτησή της στο Twitter, η Γιουσαφζάι δεν έκρυψε τη νοσταλγία της για τη χώρα της. «Σήμερα θυμάμαι όμορφες στιγμές από την πατρίδα, όταν παίζαμε κρίκετ στις ταράτσες, όταν τραγουδάγαμε τον εθνικό ύμνο στο σχολείο. Χαρούμενη Ημέρα του Πακιστάν!», είχε γράψει την 23η Μαρτίου.

Η Γιουσαφζάι, που επέζησε από την επίθεση, μεταφέρθηκε αεροπορικώς στο εξωτερικό για να υποβληθεί σε χειρουργικές επεμβάσεις. Οι Πακιστανοί Ταλιμπάν, που κατείχαν την γενέτειρα της Γιουσαφζάι στην Κοιλάδα Σαβάτ ωσότου απωθήθηκαν από τον στρατό το 2009, ανέλαβαν αργότερα την ευθύνη για την επίθεση εναντίον της έφηβης. Το φονταμενταλιστικό κίνημα είχε κλείσει τα σχολεία θηλέων κι επέβαλε μια ακραία ερμηνεία της σαρίας, του ισλαμικού νόμου, όταν έλεγχε την περιοχή.

Οι λεπτομέρειες του ταξιδιού της κρατήθηκαν μυστικές για λόγους ασφαλείας, όπως εξήγησε κυβερνητικός αξιωματούχος. Στη διάρκεια της επίσκεψής της στο Πακιστάν, που αναμένεται να διαρκέσει τέσσερις ημέρες, η Γιουσαφζάι αναμένεται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Σαχίντ Χακάν Αμπάσι.

Καθώς δεν ήταν δυνατόν να επιστρέψει στο Πακιστάν αφότου ανέρρωσε, οι γονείς της Γιουσαφζάι αποφάσισαν να παραμείνουν στο Μπέρμιγχαμ, στη Βρετανία. Η νεαρή έχει δημιουργήσει το Ταμείο Μαλάλα και υποστηρίζει οργανώσεις που προωθούν το δικαίωμα στην εκπαίδευση των παιδιών κι ιδίως των κοριτσιών στο Πακιστάν, τη Νιγηρία, την Ιορδανία, τη Συρία και την Κένυα. Σπουδάζει οικονομικά, φιλοσοφία και πολιτικές επιστήμες στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης από πέρυσι.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, AFP