Πολιτιστικά
Τρίτη, 27 Μαρτίου 2018 18:49

Άγαλμα της θεάς Υγείας βρέθηκε στην κατοχή σπείρας

Το ποσό των 500.000 ευρώ, ζητούσαν τρεις αρχαιοκάπηλοι που συνελήφθησαν στη Σπάρτη, για το μεγάλης αρχαιολογικής αξίας άγαλμα της θεάς Υγείας, το οποίο βρέθηκε στην κατοχή τους κατά την αστυνομική επιχείρηση της Ασφάλειας Αττικής.

Το ποσό των 500.000 ευρώ, ζητούσαν τρεις αρχαιοκάπηλοι που συνελήφθησαν στη Σπάρτη, για το μεγάλης αρχαιολογικής αξίας άγαλμα της θεάς Υγείας, το οποίο βρέθηκε στην κατοχή τους κατά την αστυνομική επιχείρηση της Ασφάλειας Αττικής, σύμφωνα με ανακοινώσεις που έγιναν το μεσημέρι στο Αρχηγείο της ΕΛΑΣ, παρουσία τριών ανωτάτων υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε έπειτα από μεθοδικές έρευνες αστυνομικών του τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Ασφάλειας Αττικής, με πληροφορίες που έφτασαν στην υπηρεσία πριν από περίπου δύο μήνες, όπως είπε ο διευθυντής της Ασφάλειας Αττικής, υποστράτηγος Γιώργος Ψωμάς.

Το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής, πραγματοποιήθηκε η επιχείρηση στη Σπάρτη, οπότε συνελήφθησαν οι τρεις αρχαιοκάπηλοι, 44, 48 και 57 ετών, οι οποίοι εκτιμάται ότι είχαν πραγματοποιήσει επαφές για την πώληση του αγάλματος, που βρέθηκε μέσα σε φορτηγό.

Σε έρευνες που ακολούθησαν στα σπίτια των συλληφθέντων, βρέθηκαν και άλλα αρχαία αντικείμενα μικρότερης αξίας, καθώς και εξοπλισμός για «κυνήγι» αρχαιοτήτων και αντικειμένων αξίας. Ειδικότερα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν άλλα τέσσερα αρχαία αντικείμενα σημαντικής αξίας, των ρωμαϊκών και ελληνιστικών χρόνων.

Οι συλληφθέντες, οι οποίοι δεν είχαν απασχολήσει ποτέ τις Αρχές στο παρελθόν, οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα και τους ασκήθηκε ποινική δίωξη κακουργηματικού χαρακτήρα, ενώ παραπέμφθηκαν για τη διενέργεια κύριας ανάκρισης.

Η γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Έλενα Κόρκα, χαρακτήρισε «μεγάλη γιορτή» την κατάσχεση του αγάλματος, όπως και κάθε σημαντικού έργου που κατάσχεται από το «μαύρο» εμπόριο, καθώς και μεγάλο κέρδος για την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού

Στις 23 Μαρτίου, έπειτα από συντονισμένη επιχείρηση του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, κατασχέθηκαν στη Σπάρτη Λακωνίας, μεταξύ άλλων, και αρχαία αντικείμενα, τα οποία εμπίπτουν στις διατάξεις του Ν. 3028/2002 «Για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής κληρονομιάς».

Το σημαντικότερο αντικείμενο μεταξύ των κατασχεθέντων είναι ένα μαρμάρινο αγαλμάτιο της θεάς Υγείας, ύψους 55 εκ., από το οποίο λείπει η κεφαλή και τα χέρια.

Η θεά παριστάνεται κατενώπιον πάνω σε συμφυή ελλειψοειδή πλίνθο. Από το σπάσιμο του λαιμού φαίνεται ότι θα έστρεφε την κεφαλή προς τα δεξιά της. Πατάει σταθερά στο δεξί σκέλος, ενώ το άνετο αριστερό είναι λυγισμένο στο γόνατο και το κινεί προς το πλάι. Φοράει χιτώνα με κοντές χειρίδες (μανίκια) και από πάνω ιμάτιο. Στο αριστερό στήθος και μπροστά σώζεται τμήμα φιδιού που κατεβαίνει από την πλάτη, το οποίο θα κατευθυνόταν προς τη δεξιά πλευρά της θεάς, προς το δεξί χέρι της, στο οποίο θα κρατούσε φιάλη από την οποία θα έτρωγε το φίδι. Στο αριστερό χαμηλωμένο χέρι θα κρατούσε κάποιο αντικείμενο-σύμβολο, βοηθητικό για την ταύτισή της.

Το αγαλμάτιο ανήκει στον τύπο της Υγείας Hope και αποτελεί μικρογραφική μετάπλαση των ύστερων ελληνιστικών - πρώιμων ρωμαϊκών χρόνων ενός μεγάλου μεγέθους πρωτοτύπου του 4ου αιώνα π.Χ.

Τα αρχεία έχουν παραδοθεί προς φύλαξη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης και θα ακολουθήσει η συγκρότηση Τριμελούς Εκτιμητικής Επιτροπής για τον καθορισμό της αξίας τους.

naftemporiki.gr