Ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας «για την συνεχιζόμενη κατάσταση βαριάς παρανομίας» στο κτήριο και τον περιβάλλοντα χώρο της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, δίπλα στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Αθηναίων, υπογράφουν 93 καθηγητές της Σχολής.
Ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας «για την συνεχιζόμενη κατάσταση βαριάς παρανομίας» στο κτήριο και τον περιβάλλοντα χώρο της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, δίπλα στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Αθηναίων, υπογράφουν 93 καθηγητές της Σχολής.
Όπως καταγγέλλουν οι καθηγητές, καθημερινά τελούνται στον χώρο αυτό αξιόποινες πράξεις (διακίνηση και χρήση ναρκωτικών ουσιών, απειλές, σωματικές βλάβες και εξυβρίσεις), κάποιες εκ των οποίων έχουν κακουργηματικό χαρακτήρα.
«Εδώ, όπου άλλοτε δόθηκαν αγώνες για την δημοκρατία και την ελευθερία επιβιώνει και μακροημερεύει ένα άντρο παρανομίας, όπου δρουν άτομα ξένα προς την ακαδημαϊκή κοινότητα» επισημαίνουν, τονίζοντας ότι «η κατάσταση αυτή θέτει σε κίνδυνο την υγεία, την ασφάλεια και την αξιοπρέπεια των φοιτητών, των διδασκόντων και όλων των εργαζομένων, ενώ προσβάλλει την ίδια την ιστορία της Νομικής Σχολής».
Υποστηρίζουν παράλληλα ότι «από τύχη και μόνο δεν έχουμε θρηνήσει θύματα και δεν έχουν γίνει βαρύτερες συμπλοκές ή θανατηφόρα επεισόδια σε βάρος φοιτητών μας».
Οι υπογράφοντες διαμαρτύρονται «για την απραξία της Πολιτείας η οποία ανέχεται αυτή την κατάσταση», αλλά και «για την ακατανόητη αδράνεια των αρμοδίων και τη διαχειριστική μετάθεση ευθυνών, ενώ το ζήτημα αφορά τα παιδιά όλων μας».
«Διαμαρτυρόμαστε ως ακαδημαϊκοί δάσκαλοι για τη χείριστη παιδαγωγική του φαινομένου, την παιδαγωγική της ανοχής της παρανομίας. Διαμαρτυρόμαστε για τη διαστροφή της έννοιας του ασύλου, το οποίο δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για την παράνομη συγκάλυψη κακουργηματικών πράξεων που καθημερινά τελούνται εντός και εκτός του κτηρίου της Νομικής Σχολής. Διαμαρτυρόμαστε για την έλλειψη ουσιαστικής και οργανωμένης προστασίας των πλέον δυστυχούντων συνανθρώπων μας, των θυμάτων των εμπόρων ναρκωτικών» συνεχίζουν.
Δηλώνουν τέλος ότι, εάν δεν ληφθούν μέτρα άμεσα θα υποχρεωθούν οι ίδιοι να προστατεύσουν την ασφάλεια των φοιτητών και να περιφρουρήσουν το κύρος της Σχολής «λαμβάνοντας κάθε μέτρο, ακόμη και επώδυνο αν χρειαστεί».
«Διαμηνύουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι αν οι αρμόδιοι σκοπεύουν να εγκαταλείψουν τη Νομική Σχολή στην τύχη της, αυτό δεν πρόκειται ποτέ να το πράξουν τα μέλη της» καταλήγει η επιστολή.