Περίπου 200.000 ποντίκια εξολοθρεύθηκαν σε ένα μόνο νησί της Νέας Ζηλανδίας, σε μια μοναδική επιχείρηση για την προστασία του οικοσυστήματος.
Περίπου 200.000 ποντίκια εξολοθρεύθηκαν σε ένα μόνο νησί της Νέας Ζηλανδίας, σε μια μοναδική επιχείρηση για την προστασία του οικοσυστήματος.
Τα χωροκατακτητικά είδη μπορούν να προκαλέσουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και η μαζική εξολόθρευση είναι μερικές φορές ο μόνος τρόπος για την προστασία ενός απειλούμενου οικοσυστήματος. Στη Νέα Ζηλανδία, χωροκατακτητικά αρπακτικά ζώα όπως οι αρουραίοι και τα ποντίκια έχουν κατακλύσει τα νησιά και καταστρέφουν τα τοπικά είδη πτηνών, ασπόνδυλων και φυτών. Η πλήρης εξολόθρευση των ποντικιών στο κύριο νησί των Αντιπόδων Νήσων θα δώσει στα τοπικά είδη την ευκαιρία να ευδοκιμήσουν και μπορεί να χρησιμεύσει ως οδηγός για άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα.
Η Νέα Ζηλανδία φιλοξενεί τα περισσότερα είδη θαλάσσιων πτηνών στον πλανήτη, με 21 είδη να χρησιμοποιούν τις Αντίποδες Νήσους, περίπου 860 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Νησιού Στιούαρτ, ως τόπο αναπαραγωγής. Ορδές από ποντίκια καταστρέφουν αυγά και νεοσσούς στο νησί, το οποίο έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO, και απειλούν να εξαφανίσουν ολόκληρα είδη ασπόνδυλων, με τεράστιο αντίκτυπο στο οικοσύστημα. Τα ποντίκια έχουν ήδη εξαφανίσει δύο είδη εντόμων στο κύριο νησί.
Τα τελευταία πέντε χρόνια, οι αρχές χρησιμοποίησαν ένα πρόγραμμα ρίψης δολωμάτων για να εξαπλώσουν ποντικοφάρμακο κάθε πέντε με δέκα μέτρα σε κάθε μέρος του νησιού. Αυτό επιτεύχθηκε μέσω χρήσης GPS από ελικόπτερα, ελαχιστοποιώντας την απελευθέρωση οποιαδήποτε τοξίνης στο θαλάσσιο περιβάλλον. Οι παρενέργειες σε άλλα ζώα είναι αμελητέες, επειδή το δηλητήριο δρα πιο ενεργά στα χερσαία θηλαστικά, τα οποία κανονικά δεν απαντώνται σε αυτά τα νησιά.
Το οικοσύστημα του νησιού ανακάμπτει ήδη, αρχικά με τα πτηνά που ανταγωνίζονται με τα ποντίκια για έντομα. Παρόμοια πρωτοβουλία θα μπορούσε να βοηθήσει άλλα νησιά όπου τα θαλάσσια πτηνά οδηγούνται στην εξαφάνιση από ποντίκια. Σχεδόν τα μισά από τα πιο απειλούμενα είδη παγκοσμίως βρίσκονται σε νησιά, όπου τα χωροκατακτητικά είδη αποτελούν συνήθως την κυριότερη απειλή.