Σε μπαράζ απελάσεων Ρώσων διπλωματών προβαίνουν ΗΠΑ και χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε έμπρακτη εκδήλωση της αλληλεγγύης τους στο Ηνωμένο Βασίλειο για την υπόθεση δηλητηρίασης του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του, στις 4 Μαρτίου.
Σε μπαράζ απελάσεων Ρώσων διπλωματών προβαίνουν ΗΠΑ και χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε έμπρακτη εκδήλωση της αλληλεγγύης τους στο Ηνωμένο Βασίλειο για την υπόθεση δηλητηρίασης του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του, στις 4 Μαρτίου.
Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να απελάσει 60 Ρώσους διπλωμάτες από το αμερικανικό έδαφος, συγκεκριμένα 48 διπλωμάτες οι οποίοι υπηρετούν εκπροσωπώντας το ρωσικό κράτος στις ΗΠΑ και 12 οι οποίοι είναι διαπιστευμένοι στον ΟΗΕ.
Ο Ντ. Τραμπ διέταξε ακόμη το κλείσιμο του ρωσικού προξενείου στο Σιατλ.
O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, την ίδια ώρα, ανακοίνωνε ότι συνολικά 14 χώρες της Ε.Ε. πήραν απόφαση, τη Δευτέρα, να απελάσουν Ρώσους διπλωμάτες για την υπόθεση Σκριπάλ. Άφησε μάλιστα ανοικτό το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν και επιπλέον μέτρα.
Γερμανία: Απελάσαμε τέσσερις Ρώσους διπλωμάτες
Η Γερμανία απέλασε τέσσερις Ρώσους διπλωμάτες, ανακοίνωσε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, χαρακτηρίζοντας την κίνηση ως πράξη αλληλεγγύης προς τη Μ. Βρετανία.
«Απελάσαμε σήμερα τέσσερις Ρώσους διπλωμάτες», ανακοίνωσε η γερμανική διπλωματία. «Μετά την επίθεση με δηλητήριο στο Σάλσμπερι, η Ρωσία εξακολουθεί να μην συνεργάζεται με την έρευνα», υπογράμμισε.
Πρωτοφανής οξύτητα
Δύο Ρώσους διπλωμάτες αποφάσισε να απελάσει η Δανία, ενώ η Ουκρανία, η οποία δεν αποτελεί μέλος της Ε.Ε., αλλά συνδέεται μαζί της με συνθήκες φιλίας και οικονομικής συνεργασίας, θα εκδιώξει από το έδαφός της 13 διπλωματικούς εκπροσώπους της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Η Πολωνία αποφάσισε να απελάσει τέσσερις διπλωμάτες, η Λιθουανία τρεις, η Λετονία έναν, η Ολλανδία δύο, η Γαλλία τέσσερις, η Τσεχία τρεις, η Εσθονία έναν και η Ιταλία δύο.
Ο Καναδάς, από την πλευρά του, ανακοίνωσε ότι απελαύνει άμεσα τέσσερις Ρώσους διπλωμάτες.
Τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο, άμεσα, όσο και η Ε.Ε., με έμμεσο πλην εμφατικό τρόπο, έχουν καταστήσει τη Ρωσία υπεύθυνη για την απόπειρα δολοφονίας των Σεργκέι και Γιούλια Σκριπάλ, οδηγώντας τις ήδη τεταμένες - από τη ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία το 2014 - σχέσεις Δύσης - Ρωσίας σε πρωτοφανή οξύτητα, 27 χρόνια μετά την επίσημη «λήξη» του Ψυχρού Πολέμου.
Η Μ. Βρετανία χαιρέτισε, από την πλευρά της, την «αξιοσημείωτη» διεθνή απάντηση προς τη Ρωσία για την υπόθεση Σκριπάλ.
Ρωσία: Η Βρετανία φεύγει από την Ε.Ε. επιβάλλοντας αντιρωσική αλληλεγγύη
Η Ρωσία περιορίστηκε να απαντήσει ότι θα αντιδράσει στις «προκλητικές» απελάσεις διπλωματών της.
Νωρίτερα, η πρώτη αντίδραση ήλθε μέσω της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, η οποία επέκρινε τις χώρες της Ε.Ε. ότι στρατεύονται πίσω από το Λονδίνο, το οποίο όμως θα αποχωρήσει από την Ε.Ε.
«Όταν το Λονδίνο εγκαταλείψει την Ε.Ε., στο πλαίσιο της διαδικασίας του Brexit, δεν θα δεσμεύεται πια από το πλαίσιο της γενικής γραμμής της στην εξωτερική πολιτική. Τότε θα μπορεί να αρχίσει το παιχνίδι της προσέγγισης και της άπωσης. Ωστόσο οι χώρες που θα μείνουν στην Ε.Ε. θα παραμένουν δεσμευμένες στην κοινή εγγύηση της αντιρωσικής αλληλεγγύης, η οποία ήδη έχει επιβληθεί από τους Βρετανούς», ανέφερε η κ. Ζαχάροβα.
naftemporiki.gr