Mag
Σάββατο, 24 Μαρτίου 2018 09:57

«Γλιστράει» αργά προς τη θάλασσα η Αίτνα

Αργά αλλά σταθερά προς τη θάλασσα της Μεσογείου «γλιστράει» το πιο ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης, η Αίτνα στην ανατολική Σικελία, σύμφωνα με ομάδα Βρετανών επιστημόνων.

Αργά αλλά σταθερά προς τη θάλασσα της Μεσογείου «γλιστράει» το πιο ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης, η Αίτνα στην ανατολική Σικελία, σύμφωνα με ομάδα Βρετανών επιστημόνων.

Βάσει της δημοσίευσης των ερευνητών στο περιοδικό ηφαιστειολογίας «Bulletin of Volcanology», η Αίτνα μετακινείται προς τη θάλασσα με μέσο ρυθμό 14 χιλιοστών τον χρόνο, δηλαδή διανύει 1,4 μέτρα στη διάρκεια 100 ετών.

Οι επιστήμονες έχουν τοποθετήσει γύρω από το ηφαίστειο δίκτυο σταθμών GPS υψηλής ακρίβειας, προκειμένου να καταγράφουν ακόμη και μετακινήσεις μερικών χιλιοστών ή ανεπαίσθητες παραμορφώσεις του κώνου του.

Μετά από 11 χρόνια συλλογής στοιχείων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ηφαίστειο μετακινείται σε κατεύθυνση ανατολική - νοτιοανατολική προς την παράκτια πόλη του Τζάρε, η οποία απέχει περίπου 15 χιλιόμετρα.

Κατά τους ερευνητές, η Αίτνα φαίνεται σαν να «κυλάει» πάνω σε μια πλαγιά με πολύ μικρή κλίση ενός έως τριών μοιρών, πιθανώς επειδή «κάθεται» πάνω σε ασθενή εύκαμπτα ιζηματογενή πετρώματα.

«Θα έλεγα ότι αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει αιτία για ανησυχία, αλλά είναι κάτι που πρέπει συνεχώς να παρακολουθούμε, ιδίως για να δούμε αν υπάρχει κάποια επιτάχυνση σε αυτήν την κίνηση προς τη θάλασσα», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής, γεωλόγος δρ Τζον Μάρεϊ της Σχολής Γεωεπιστημών του Ανοιχτού Πανεπιστημίου της Βρετανίας, ο οποίος μελετά την Αίτνα εδώ και σχεδόν μισό αιώνα, σύμφωνα με το BBC.

Η Αίτνα ενδέχεται να έλαβε το όνομά της από την ελληνική λέξη αίθω, που σημαίνει «καίγομαι», ή τη φοινικική λέξη «attano».

Στην ελληνική μυθολογία, ο Αίολος είχε φυλακίσει τους ανέμους στις σπηλιές κάτω από την Αίτνα. Παράλληλα, ο Γίγαντας Εγκέλαδος φέρεται να καταπλακώθηκε από το όρος Αίτνα, αποτελώντας την αιτία των ηφαιστειακών εκρήξεων.

Η ηφαιστειακή δραστηριότητα στην Αίτνα ξεκίνησε περίπου πριν 500.000 χρόνια, με το ηφαίστειο να εντάσσεται τον Ιούνιο του 2013 στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Τις τελευταίες δεκαετίες το ηφαίστειο ενεργοποιείται συχνά και κάποιες φορές η λάβα έχει απειλήσει χωριά που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ