Oι Ευρωπαίοι ηγέτες καταδίκασαν χθες το βράδυ τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ έκαναν ρητή αναφορά στην κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών εκφράζοντας την ανησυχία τους.
Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]
Oι Ευρωπαίοι ηγέτες καταδίκασαν χθες το βράδυ τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ έκαναν ρητή αναφορά στην κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών εκφράζοντας την ανησυχία τους.
Στη χθεσινή συνεδρίαση συζητήθηκαν επίσης σημαντικά διεθνή και οικονομικά θέματα, όπως οι σχέσεις με τη Ρωσία που επιδεινώθηκαν περαιτέρω μετά την επίθεση εναντίον του Ρώσου πρώην πράκτορα στο Ηνωμένο Βασίλειο και οι αμερικανικοί δασμοί στο χάλυβα και στο αλουμίνιο.
Σήμερα το πρωί οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξετάζουν τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το Βrexit, καθώς επίσης και τις προωθούμενες αλλαγές στην Ευρωζώνη.
Τουρκία
Η χθεσινή κοινή θέση θα χρησιμοποιηθεί από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, στη συνάντηση που έχει τη Δευτέρα στη Βάρνα με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, στην οποία θα συμμετάσχει επίσης ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Ειδικότερα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει με έντονο τρόπο τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και εκφράζει την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα και την Τουρκία.
Εκφράζεται η ανησυχία της Ε.Ε. και ζητείται η επίλυση των προβλημάτων που έχουν προκληθεί με τη σύλληψη Ευρωπαίων πολιτών από τη Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων και των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Η ρητή αναφορά στους Έλληνες στρατιωτικούς προστέθηκε στο τελικό ανακοινωθέν μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης για την Τουρκία στο δείπνο των Ευρωπαίων ηγετών.
Αναφορικά με τις σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας στη Βάρνα οι Ευρωπαίοι δεν πρόκειται να κάνουν καμία παραχώρηση στην Άγκυρα στο θέμα της κατάργησης της βίζας για τους υπηκόους της, ούτε θα συζητήσουν την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης. Θα ανακοινώσουν, όμως, στην τουρκική πλευρά των έγκριση των 3 δισ. ευρώ για το 2018 και 2019 για την στήριξη των Σύριων προσφύγων στη χώρα αυτή.
ΗΠΑ
Οι Ευρωπαίοι υποδέχθηκαν με ανακούφιση την προσωρινή εξαίρεση μέχρι την 1 Μαίου της Ε.Ε. από την επιβολή των αμερικανικών δασμών στο αλουμίνιο και το χάλυβα. Ωστόσο παραμένουν επιφυλακτικοί για τη συνέχεια εν αναμονή της τελικής απόφασης της Ουάσιγκτον.
Την προσωρινή εξαίρεση απέσπασε η Ευρωπαία επίτροπος Σεσίλια Μάλμστρομ, η οποία είχε στη αρχή της εβδομάδας συναντήσεις στις ΗΠΑ με την αμερικανική κυβέρνηση, ενώ χθες ενημέρωση τους ηγέτες για τις τελευταίες εξελίξεις. Περιμένουμε να δούμε ποιες θα είναι οι τελικές αποφάσεις της αμερικανικής διοίκησης, δήλωσε η καγκελάριος Μέρκελ προσθέτοντας ότι η Ε.Ε. προτάσαει πάντα το διάλογο στην επίλυση των προβλημάτων.
Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε την επιβολή δασμών 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% για το αλουμίνιο και έχει εξαιρέσει σειρά χωρών οριστικά, ενώ για την Ε.Ε. η εξαίρεση είναι προσωρινή προκειμένου να υπάρξουν περαιτέρω διαβουλεύσεις με την Ευρώπη.
Ρωσία
Η Ε.Ε. «σκλήρυνε» τη στάση της έναντι της Ρωσίας, θεωρώντας ότι πιθανότατα πίσω από την επίθεση στο πρώην Ρώσο πράκτορα βρίσκεται η Μόσχα. Πρόκειται για μια νέα εξέλιξη δεδομένου ότι μέχρι τώρα οι Ευρωπαίοι καταδίκαζαν την επίθεση αλλά δεν αναφέρονταν στους υπεύθυνους.
Οι Ευρωπαίοι εξέφρασαν την πλήρη αλληλεγγύη τους, ενώ αποφάσισαν να ανακαλέσουν για διαβουλεύσεις τον πρέσβη της Ε.Ε. στη Ρωσία.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ορισμένες χώρες, όπως εκείνες της Βαλτικής μπορεί να λάβουν και εθνικά μέτρα, προχωρώντας στην απέλαση Ρώσων διπλωματών, ενώ ανοικτό αφήνει το θέμα και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.
Πάντως, το ενδεχόμενο και νέων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας από την Ε.Ε. παραμένει ανοικτό και εξαρτηθεί από την πορεία των ερευνών για τις συνθήκες της επίθεσης εναντίον του Ρώσου πρώην πράκτορα Σερκέι Σκριπάλ και της κόρης του στο Ηνωμένο Βασίλειο.