Περιβάλλον
Παρασκευή, 23 Μαρτίου 2018 12:31

Η συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων είναι πιο υψηλή από ποτέ

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα συμβαίνουν πιο συχνά από ποτέ, αλλά η ανθρωπότητα έχει αρχίσει να αντιμετωπίζει καλύτερα τις αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις από αυτά, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα συμβαίνουν πιο συχνά από ποτέ, αλλά η ανθρωπότητα έχει αρχίσει να αντιμετωπίζει καλύτερα τις αρνητικές οικονομικές  επιπτώσεις από αυτά, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Το 2013, το Επιστημονικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας, μια ομάδα 27 εθνικών ακαδημαϊκών επιστημών στην Ευρώπη, δημοσίευσε μια μελέτη με τίτλο «Τάσεις των Ακραίων Καιρικών συνθηκών στην Ευρώπη». Αυτή την εβδομάδα, το συμβούλιο δημοσίευσε μία ενημέρωση σε αυτή τη μελέτη, ενσωματώνοντας δεδομένα από το 2013 έως το 2017.

Για την αρχική έκθεση, η ερευνητική ομάδα εξέτασε τις ακραίες θερμοκρασίες, τις βροχοπτώσεις, την ξηρασία και άλλες μετρήσεις που σχετίζονται με το κλίμα, από το 1980. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο αριθμός των παγκόσμιων κλιματολογικών γεγονότων όπως ακραίες θερμοκρασίες, ξηρασίες και πυρκαγιές διπλασιάστηκε από το 1980. Την ίδια περίοδο, ο αριθμός των μετεωρολογικών γεγονότων όπως οι ισχυρές καταιγίδες έχει επίσης διπλασιαστεί, ενώ ο αριθμός των υδρολογικών γεγονότων όπως οι πλημμύρες, οι χιονοστιβάδες και οι κατολισθήσεις έχει τετραπλασιαστεί από το 1980, και διπλασιαστεί από το 2004.

Οι ερευνητές εκτίμησαν επίσης το αυξανόμενο οικονομικό κόστος τέτοιων γεγονότων. Για παράδειγμα, το 1980, η Βόρεια Αμερική είχε ζημίες 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων λόγω καταιγίδων. Το 2015, ο αριθμός αυτός έφτασε σχεδόν τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ωστόσο, στην Ευρώπη, αν και οι πλημμύρες έχουν γίνει συχνότερες, οι οικονομικές απώλειες παραμένουν σταθερές και δεν αυξάνονται. Αυτό το στατικό κόστος δείχνει ότι οι χώρες έχουν εφαρμόσει καλύτερα και περισσότερα προστατευτικά μέτρα, σημειώνουν οι ερευνητές στο σχετικό δελτίο τύπου. Αυτό σημαίνει ότι παρά το υψηλό κόστος, μπορούμε να περιορίσουμε τις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων στις κατοικημένες περιοχές, καταλήγει η έκθεση.