Περιβάλλον
Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2018 18:32

Ολλανδία: Το πρώτο υπεράκτιο αιολικό πάρκο χωρίς κρατικές επιχορηγήσεις

Το πρώτο υπεράκτιο αιολικό πάρκο χωρίς κρατική επιχορήγηση στον κόσμο βρίσκεται υπό κατασκευή στην Ολλανδία.  Οι οικονομικές συνθήκες για την υπεράκτια αιολική ενέργεια έχουν γίνει τόσο ευνοϊκές στη χώρα, που τα έργα πλέον δεν θα απαιτούν τη χρηματοδότηση από δημόσιους πόρους.

Το πρώτο υπεράκτιο αιολικό πάρκο χωρίς κρατική επιχορήγηση στον κόσμο βρίσκεται υπό κατασκευή στην Ολλανδία. Οι οικονομικές συνθήκες για την υπεράκτια αιολική ενέργεια έχουν γίνει τόσο ευνοϊκές στη χώρα, που τα έργα πλέον δεν θα απαιτούν τη χρηματοδότηση από δημόσιους πόρους.

«Χάρις στο δραστικά χαμηλότερο κόστος, τα υπεράκτια αιολικά πάρκα θα κατασκευάζονται τώρα χωρίς κρατική επιχορήγηση», δήλωσε ο Ολλανδός Υπουργός Οικονομικών και Κλίματος, Έρικ Βίμπες. «Αυτό μας επιτρέπει να διατηρήσουμε οικονομική την ενεργειακή μετάβαση. Η καινοτομία και ο ανταγωνισμός καθιστούν τη βιώσιμη ενέργεια όλο και φθηνότερη, πολύ πιο γρήγορα από ό,τι αναμενόταν», πρόσθεσε.

Τα δύο αιολικά πάρκα, τα οποία αναμένεται να ξεκινήσουν λειτουργία το 2022, κατασκευάζονται από τη σουηδική ενεργειακή εταιρεία Vattenfall. Η ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγεται από τα αιολικά πάρκα θα είναι ικανή να καλύψει τις ανάγκες 1,5 εκατομμυρίων νοικοκυριών και θα πωλείται στην ανοικτή αγορά, ανταγωνιζόμενη τα ορυκτά καύσιμα. Τα αιολικά πάρκα θα βρίσκονται περίπου 23 χιλιόμετρα στα ανοικτά των ολλανδικών ακτών και θα καλύπτουν έκταση περίπου 350 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Αν και η κατασκευή των αιολικών πάρκων πραγματοποιείται χωρίς επιδοτήσεις, η ολλανδική κυβέρνηση ανέλαβε ορισμένα ρίσκα και υποχρεώσεις, καλύπτοντας για παράδειγμα το κόστος της σύνδεσης στο δίκτυο.

«Η Ολλανδία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα ορυκτά καύσιμα και ο δρόμος μας προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντιμετώπισε εμπόδια», δήλωσε η Ολλανδή Υπουργός Περιβάλλοντος, Σάρον Ντάικσμα. «Αυτή η κυβέρνηση αποφάσισε ότι έπρεπε να επιταχύνουμε το ρυθμό, καθώς η χώρα απειλείται σε μεγάλο βαθμό από την κλιματική αλλαγή, λόγω του χαμηλού υψομέτρου», πρόσθεσε.