Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ παραδέχθηκαν επισήμως για πρώτη φορά ότι κατέστρεψαν συριακό πυρηνικό αντιδραστήρα με «χειρουργικό» χτύπημα το 2007, στην ανατολική συριακή επαρχία Ντέιρ Αλ Ζορ. Δήλωσαν συγκεκριμένα ότι το χτύπημα, πριν από 11 χρόνια, εξάλειψε «μία δυνητική απειλή για το Ισραήλ και για ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή».
Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ παραδέχθηκαν επισήμως για πρώτη φορά ότι κατέστρεψαν συριακό πυρηνικό αντιδραστήρα με «χειρουργικό» χτύπημα το 2007, στην ανατολική συριακή επαρχία Ντέιρ Αλ Ζορ.
Δήλωσαν συγκεκριμένα ότι το χτύπημα, πριν από 11 χρόνια, εξάλειψε «μία δυνητική απειλή για το Ισραήλ και για ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή».
Σύμφωνα με τις Δυνάμεις Άμυνας του Ισραήλ (IDF), ο αντιδραστήρας ήταν σχεδόν έτοιμος προς λειτουργία. Πολλοί θεωρούσαν το Ισραήλ υπεύθυνο για εκείνο το χτύπημα, ωστόσο είναι η πρώτα φορά που το Τελ Αβίβ αναγνωρίζει επισήμως ότι επρόκειτο για δικό του πλήγμα σε συριακό έδαφος.
Η Συρία έχει αρνηθεί επισήμως ότι στο σημείο το οποίο επλήγη έδρευε πυρηνικός αντιδραστήριας. Η παραδοχή έγινε μετά την άρση της απαγόρευσης από πλευράς των λογοκριτών των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ σε στρατιωτικούς να μιλήσουν για τη συγκεκριμένη επιχείρηση.
Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας είχε δηλώσει παλαιότερα ότι είναι «πολύ πιθανό» στο σημείο που επλήγη να υπήρχε πυρηνικός αντιδραστήρας.
Υπάρχουν επίσης πληροφορίες ότι βοήθεια για τη δημιουργία του στο καθεστώς Άσαντ είχε παράσχει η Βόρεια Κορέα.
Η Συρία, η οποία αποτελεί μέλος της Συνθήκης ενάντια στη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων, αρνείται τις σχετικές πληροφορίες.
«Μήνυμα στους εχθρούς μας»
Το χτύπημα έγινε τη νύχτα της 5ης προς 6η Σεπτεμβρίου 2007. Στην επιχείρηση συμμετείχαν τέσσερα ισραηλινά F-16 και τέσσερα F-15, τα οποία βομβάρδισαν τις εγκαταστάσεις.
Την εποχή της επίθεσης, το Ισραήλ δεν ανέλαβε την ευθύνη για το χτύπημα για να στερήσει από το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ τη νομιμοποιητική βάση για αντίποινα.
Μπλακ άουτ είχε επιβληθεί τότε και στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.
Πλέον το Ισραήλ σημειώνει ότι το τότε χτύπημα πρέπει να χρησιμεύει ως μήνυμα για τους εχθρούς του, ειδικά για το Ιράν, το οποίο διατηρεί στρατιωτική παρουσία στη Συρία.
naftemporiki.gr