Κόσμος
Πέμπτη, 24 Αυγούστου 2006 18:17

ΗΠΑ - Χωρίς ιατρική συνταγή το «χάπι της επόμενης μέρας»

Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έδωσε το "πράσινο φως" για την πώληση του "χαπιού της επόμενης ημέρας" χωρίς ιατρική συνταγή στις γυναίκες άνω των 18 ετών. Το χάπι αυτό προλαμβάνει μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη αν ληφθεί εντός 72 ωρών μετά τη σεξουαλική επαφή κατά την οποία δεν ελήφθησαν προφυλάξεις.

Η κυκλοφορία του "χαπιού της επόμενης ημέρας" από την φαρμακευτική εταιρεία Barr εγκρίθηκε το 1999 στις ΗΠΑ, αλλά μέχρι σήμερα χρειαζόταν ιατρική συνταγή για την πώλησή του.

Επιτροπή της FDA είχε προτείνει το 2003 την πώληση του χαπιού χωρίς να χρειάζεται ιατρική συνταγή, αλλά είχε στη συνέχεια αποσύρει την εισήγησή της, λόγω του κύματος αντιδράσεων που είχε προκληθεί από τη χριστιανική Δεξιά που τάσσεται κατά των αμβλώσεων.

Μολονότι το χάπι θα πωλείται εφεξής χωρίς ιατρική συνταγή στις ενήλικες στις ΗΠΑ, δεν θα επιτρέπεται να εκτίθεται στα ράφια των φαρμακείων, ώστε οι ανήλικες που θα επιθυμουν να το προμηθευτούν, να χρειάζεται σε κάθε περίπτωση να το ζητήσουν από τον φαρμακοποιό.