Κόσμος
Παρασκευή, 25 Αυγούστου 2006 11:53

Συγκρατημένη η ισραηλινή ηγεσία στις συνομιλίες με Μπακογιάννη

Συγκρατημένη εμφανίστηκε η πολιτική ηγεσία του Ισραήλ κατα τις συνομιλίες που είχε με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη στο Τελ Αβίβ.

Φθάνοντας στην πρωτεύουσα του εβραϊκού κράτους από το Αμμάν της Ιορδανίας, η κ. Μπακογιάννη είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον υπουργό Αμυνας, Αμίρ Πέρετζ, τον Πατριάρχη Θεόφιλο, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Σιμόν Περέζ, και την ομόλογό της, Τζίπι Λίβνι.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η ισραηλινή ηγεσία θέτει ως προϋπόθεση της άρσης του αποκλεισμού του Λιβάνου την ανάπτυξη της ειρηνευτικής πολυεθνικής δύναμης, ενώ επαναφέρει τον όρο της απελευθέρωσης των δυο στρατιωτών που έχουν απαχθεί από τη Χεζμπολάχ.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η ηγεσία του Ισραήλ θεωρεί πως «δεν έχει συνομιλητή στο Λίβανο», καθώς αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό τη δυνατότητα του πρωθυπουργού, Φουάντ Σινιόρα, να ελέγξει την κατάσταση και -ιδιαίτερα- την επιρροή της Χεζμπολάχ.

Η ισραηλινή ηγεσία θεωρεί αναγκαία την άμεση ανάπτυξη της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στο Λίβανο, ενώ με ιδιαίτερη ανησυχία αντιμετωπίζεται το θέμα της επιρροής του Ιράν και -ιδιαίτερα- της προοπτικής του πυρηνικού του προγράμματος.

Στις Βρυξέλλες για το έκτακτο συμβούλιο των ΥΠΕΞ της Ε.Ε.

Με την ολοκλήρωση των επαφών της στο Ισραήλ, η κ. Μπακογιάννη αναχώρησε το πρωί για τις Βρυξέλλες, όπου θα λάβει μέρος, στις 16:00 ώρα Ελλάδας, στο έκτακτο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. -με τη συμμετοχή και του Κόφι Ανάν- για την κρίση στο Λίβανο.

Όπως υπογράμμισε η υπουργός Εξωτερικών, η διεθνής κοινότητα πρέπει να κάνει ό,τι είναι δυνατό, για να εφαρμόσει το ταχύτερο την απόφαση του ΟΗΕ. Σε δήλωσή της, λίγο πριν αναχωρήσει από το Τελ Αβίβ, η Ντόρα Μπακογιάννη επεσήμανε πως «έχουμε, ήδη, διανύσει δύο εβδομάδες από την ημέρα, που ελήφθη η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο στρατός πρέπει να πάει στο Λίβανο το ταχύτερο δυνατόν, ώστε να διασφαλίσει πως η κυβέρνηση του Λιβάνου θα έχει σοβαρά τη δυνατότητα να επιβάλει την τάξη με τον λιβανέζικο στρατό και να έχει την κυριαρχία όλης της χώρας».

Και η υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε: «Η απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας ενδεχομένως να μην είναι τέλεια, αλλά, πάντως, είναι ένα προωθητικό βήμα στη διαδικασία αναζήτησης μιας βιώσιμης ειρήνης και η οποία για να πετύχει προϋποθέτει την άμεση εφαρμογή της».

Φιλίπ Ντουστ Μπλαζί: 2.000 στρατιώτες στέλνει η Γαλλία, οι υπόλοιποι εταίροι;

Λίγο πριν την έκτακτη σύνοδο των ΥΠΕΞ της Ε.Ε. για το θέμα του Λιβάνου, ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Φιλίπ Ντούστ Μπλαζί δήλωσε ότι η χώρα του, που δεσμεύτηκε να στείλει συνολικά στον Λίβανο 2.000 στρατιώτες, αναμένει από τους ευρωπαίους εταίρους να δηλώσουν πόσους στρατιώτες θα στείλουν.

«Ο πρόεδρος Σιράκ διέλυσε όλες τις παρερμηνειες. Θα στείλουμε 2.000 στρατιώτες. Είναι μια σημαντική προσπάθεια. Περιμένουμε τώρα από τους ευρωπαίους εταίρους να πουν πόσους άνδρες θα στείλουν», τόνισε ο γάλλος ΥΠΕΞ και πρόσθεσε:

«Εκτός από την Ιταλία που μπορεί να στείλει 2.000 έως 3.000 άνδρες, η Ισπανία μιλά για 800 έως 1.000 στρατιώτες, όσο για τους Βέλγους, θα δούμε απόψε" κατά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των "25" στις Βρυξέλλες».

Όσο για το θέμα της διοίκησης της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ (Finul), ο κ. Ντουστ Μπλαζί τόνισε ότι η Γαλλία θα έχει τη διοίκηση. «Αυτό έχει ξεκαθαρίσει ως τον Φεβρουάριο του 2007. Μετά,εναπόκειται στον ΟΗΕ να πεί ποιός θα συνεχίσει το έργο», σημείωσε, ενώ σχολιάζοντας την προθυμία που έδειξε η Ιταλία να αναλάβει τη διοικηση της ειρηνευτικής δύναμης, αρκέστηκε να πεί πως «η Γαλλία συνεργάζεται στενά με την Ιταλία από την αρχή και οι Ιταλοί έχουν ζητήσει από τον ΟΗΕ τις ίδιες εγγυήσεις με εμάς».