Η ανάπαντεχη είδηση της προηγούμενης εβδομάδας για επικείμενη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν εξέπληξε τη διεθνή κοινή γνώμη, με δεδομένο ότι οι δύο ηγέτες έχουν ανταλλάξει βαρείς χαρακτηρισμούς, γράφει ο Μωυσής Λίτσης.
Από την έντυπη έκδοση
Του Μωυσή Λίτση
[email protected]
Η ανάπαντεχη είδηση της προηγούμενης εβδομάδας για επικείμενη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν εξέπληξε τη διεθνή κοινή γνώμη, με δεδομένο ότι οι δύο ηγέτες έχουν ανταλλάξει βαρείς χαρακτηρισμούς.
Ο Τραμπ είχε απειλήσει από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ να «καταστρέψει ολοσχερώς» τη Βόρεια Κορέα αν πραγματοποιούσε πυρηνική επίθεση κατά των ΗΠΑ ή συμμάχου τους, στολίζοντας τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν με κοσμητικά επίθετα όπως «μικρός πυραυλάνθρωπος», για να εισπράξει ανάλογους χαρακτηρισμούς, με τον Κιμ να τον αποκαλεί «ξεμωραμένο παλιόγερο».
Η διεθνής κοινή γνώμη παρακολουθούσε ενεή τον Κιμ να εκτοξεύει βαλλιστικούς πυραύλους και να προβαίνει σε πυρηνικές δοκιμές, και τον Τραμπ να απειλεί, προσευχόμενη... μην κάνει κανείς από τους δυο το λάθος να πατήσει το κουμπί...
Στην απόφαση για συνάντηση φαίνεται να έπαιξαν ρόλο, εκτός από τη διπλωματία των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, δύο επιπλέον παράγοντες: η διάθεση της νέας νοτιοκορεατικής ηγεσίας, που προέκυψε από τις εκλογές του 2017, για μια λιγότερο φιλοπόλεμη ρητορική και προσέγγιση με την Πιονγιάνγκ, καθώς και η παρασκηνιακή πίεση που άσκησε η Κίνα, κυριότερος σύμμαχος και εμπορικός εταίρος της Βόρειας Κορέας. Αν η συνάντηση πετύχει, η Κίνα θα μπορεί να διεκδικήσει τα εύσημα μιας ήπιας υπερδύναμης που καταφέρνει να συνετίσει τον σύμμαχό της, αποτρέποντας μια κλιμάκωση της έντασης στη γειτονιά της, την κορεατική χερσόνησο.
Η απόφαση του Τραμπ ωστόσο να συναντηθεί με τον Κιμ έγινε αποδεκτή με πολλές επιφυλάξεις από τα αμερικανικά ΜΜΕ. Επιφανείς αρθρογράφοι στις εφημερίδες Ουάσιγκτον Ποστ και Νιου Γιορκ Τάιμς επικρίνουν τον Αμερικανό πρόεδρο πως με τη συνάντηση κορυφής νομιμοποιεί το βορειοκορεατικό καθεστώς, αναβαθμίζοντάς το, χωρίς κανένα αντάλλαγμα. Άλλοι πάλι θεωρούν ότι ο Τραμπ δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένος για δύσκολες και επίπονες διαπραγματεύσεις.
Τα μέχρι στιγμής άλλωστε δείγματα γραφής του νέου «πλανητάρχη» κάθε άλλο παρά συνηγορούν σε πρωτοβουλίες αποκλιμάκωσης των διεθνών εντάσεων.
Θα καταφέρει ο Αμερικανός πρόεδρος να διαψεύσει τις «Κασσάνδρες» και να εγγράψει μια απρόσμενη σημαντική επιτυχία στο ενεργητικό του; Με δεδομένο το αυξανόμενο σκηνικό πολλαπλής έντασης που διαμορφώνεται σε διεθνές επίπεδο με την πρόσφατη κήρυξη εμπορικού πολέμου, είναι αμφίβολο αν η πολυαναμενόμενη συνάντηση Τραμπ-Κιμ θα πετύχει σημαντικά αποτελέσματα, ή θα καταλήξει σε αδιέξοδο «σόου» και νέο γύρο εντάσεων.