Περίπου 100 μέλη των ενόπλων δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου έστειλαν οι βρετανικές αρχές στο Σάλσμπερι της νότιας Αγγλίας για να βοηθήσουν την αστυνομία στις έρευνες για τη δολοφονική απόπειρα κατά του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκρίπαλ και της κόρης του, Γιούλια.
Περίπου 100 μέλη των ενόπλων δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου έστειλαν οι βρετανικές αρχές στο Σάλσμπερι της νότιας Αγγλίας για να βοηθήσουν την αστυνομία στις έρευνες για τη δολοφονική απόπειρα κατά του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκρίπαλ και της κόρης του, Γιούλια.
Στην αποστολή συμμετέχουν μέλη του σώματος των Βασιλικών Πεζοναυτών, καθώς και ειδικό στρατιωτικό προσωπικό εκπαιδευμένο σε ζήτηματα χημικού πολέμου και απολύμανσης, σύμφωνα με το BBC.
Ο Σεργκέι Σκρίπαλ και η κόρη του κατέρρευσαν το απόγευμα της Κυριακής μετά από έκθεσή τους σε νευροτοξικό παράγοντα.
Η υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου περιέγραψε την δολοφονική ενέργεια ως «εξόχως εξοργιστική».
Η αστυνομία δήλωσε ότι η αντιτρομοκρατική υπηρεσία ζήτησε τη βοήθεια των ενόπλων δυνάμεων «ώστε να απομακρύνει σειρά οχημάτων και αντικειμένων από το σημείο όπου σημειώθηκε η επίθεση».
Ο Σ. Σκρίπαλ, πρώην συνταγματάρχης της στρατιωτικής υπηρεσίας Πληροφοριών της Ρωσίας και η κόρη του νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο του Σάλσμπερι.
Ο Ρώσος πρώην στρατιωτικός, 66 ετών σήμερα, είχε καταδικαστεί το 2006 στη Ρωσία για αποκάλυψη κρατικών μυστικών στη βρετανική MI6, ωστόσο είχε βρει καταφύγιο το 2010 στο Ηνωμένο Βασίλειο στο πλαίσιο ανταλλαγής πρακτόρων μεταξύ Δύσης και Ρωσίας.
Η βρετανική αστυνομία τόνισε ότι 21 άνθρωποι έχουν δεχθεί ιατρική βοήθεια μετά το περιστατικό, ωστόσο μόνον τρεις εξ αυτών παραμένουν νοσηλευόμενοι.
Λαβρόφ: Δεν υπάρχουν αποδείξεις
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι δεν υπάρχουν χειροπιαστές αποδείξεις σχετικά με την υπόθεση Σκριπάλ, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα προπαγάνδα τις κατηγορίες περί ανάμειξης της Ρωσίας στη δηλητηρίαση του πρώην διπλού κατασκόπου και της κόρης του.
«Δεν έχουμε δει κάποιες χειροπιαστές αποδείξεις. Εχουμε δει μονάχα μια δημοσιογραφική κάλυψη όπου οι συνάδελφοί σας με πολύ σοβαρό ύφος υποστηρίζουν ότι, αν βρίσκεται πίσω από το περιστατικό η Μόσχα, θα υπάρξουν αντίμετρα τα οποία η Ρωσία δεν θα ξεχάσει ποτέ», είπε ο κ. Λαβρόφ, σε συνέντευξη Τύπου στην Αιθιοπία όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.
«Αν υπάρξει ανάγκη για βοήθεια από τη ρωσική πλευρά, θα είμαστε έτοιμοι να το εξετάσουμε, αν όντως έχουμε τις αντίστοιχες πληροφορίες», τόνισε.
Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας υπογράμμισε ότι η Μ. Βρετανία κάνει παραλληλισμούς ανάμεσα στην υπόθεση Σκριπάλ και στον θάνατο του Ρώσου πρώην κατασκόπου Αλεξάντερ Λιτβινένκο.
«Θα ήθελα να τονίσω ότι ο θάνατος του Λιτβινένκο, για τον οποίον η ευθύνη επίσης αποδόθηκε στη Ρωσία, δεν διερευνήθηκε μέχρι τέλους γιατί η δίκη, η οποία είχε χαρακτηριστεί δημόσια, επί της ουσίας ήταν κεκλεισμένων των θυρών και διεξήχθη με πολύ περίεργο τρόπο. Πολυάριθμα γεγονότα στην πορεία της έρευνας δεν δημοσιοποιήθηκαν», κατέληξε.
naftemporiki.gr