Ποιος έχει τελικά το πάνω χέρι στο γυάλινο πύργο της Φραγκφούρτης; Ο Μάριο Ντράγκι ή μόνιμος αντίπαλος και θεωρούμενος ως επικρατέστερος για διάδοχός του, Γενς Βάιντμαν; Η χθεσινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έδωσε προς στιγμήν την εντύπωση ότι ο δεύτερος, ύστερα από αλλεπάλληλες ήττες τα τελευταία χρόνια, επικράτησε στην τελευταία μάχη. Τα φαινόμενα κάποιες φορές απατούν, γράφει η Νατάσα Στασινού.
Από την έντυπη έκδοση
Της Νατάσας Στασινού
[email protected]
Ποιος έχει τελικά το πάνω χέρι στο γυάλινο πύργο της Φραγκφούρτης; Ο Μάριο Ντράγκι ή μόνιμος αντίπαλος και θεωρούμενος ως επικρατέστερος για διάδοχός του, Γενς Βάιντμαν; Η χθεσινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έδωσε προς στιγμήν την εντύπωση ότι ο δεύτερος, ύστερα από αλλεπάλληλες ήττες τα τελευταία χρόνια, επικράτησε στην τελευταία μάχη. Τα φαινόμενα κάποιες φορές απατούν.
Σε μία απροσδόκητη κίνηση, η ΕΚΤ αφαίρεσε από τη ρητορική της την πάγια δέσμευση να αυξήσει τις αγορές ομολόγων, εάν αυτό χρειαστεί. Έδωσε έτσι σήμα ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα τερματιστεί έως το τέλος του έτους, ότι κάνει ακόμη ένα βήμα για την επιστροφή σε πιο περιοριστική πολιτική, που εδώ και καιρό ζητούν οι Γερμανοί.
Η αντίδραση των αγορών ήταν άμεση, με το ευρώ να επιδίδεται σε ράλι, τις αγορές ομολόγων να βγαίνουν απότομα από το κλίμα ευφορίας που επικρατούσε, και τις μετοχές να δέχονται πιέσεις.
Ο Ιταλός, όμως, δεν είχε πει την τελευταία κουβέντα. Στη συνέντευξη Τύπου, με τη φράση «δεν μπορούμε να κηρύξουμε ακόμη τη νίκη στην οικονομία», άφησε σαφώς να εννοηθεί πως ο Βάιντμαν και τα άλλα «γεράκια» δεν μπορούν να αγνοήσουν ούτε τον επίμονα χαμηλό πληθωρισμό ούτε τις ανησυχίες για μία παρατεταμένη πολιτική παράλυση στην Ιταλία ή το ενδεχόμενο ενός εμπορικού πολέμου.
Και κάπως έτσι έγινε αντιληπτό ότι ο Σούπερ Μάριο δεν έχει χάσει τις δυνάμεις του - τουλάχιστον όσον αφορά την επίδρασή του στις αγορές. Λίγες λέξεις ήταν αρκετές για να ανακόψουν την ανατίμηση του ευρώ, να αναθαρρήσουν και πάλι οι επενδυτές στις αγορές μετοχών και ομολόγων.
Η μάχη απέναντι στον Βάιντμαν δεν ήταν η μόνη που κέρδισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ - έστω και στα σημεία. Η απάντησή του στον Τραμπ του προσδίδει ακόμη περισσότερους πόντους. Αν και οι τραπεζίτες δεν συνηθίζουν τις ευθείες βολές σε πολιτικούς, ο Ντράγκι δεν μάσησε τα λόγια του. «Αν επιβάλλεις δασμούς στους συμμάχους σου, τότε ποιοι είναι οι εχθροί σου;» αναρωτήθηκε απευθυνόμενος στον Αμερικανό πρόεδρο. Και διεμήνυσε ότι οι μονομερείς κινήσεις στο εμπόριο ρίχνουν τη σκιά τους συνολικά στη διατλαντική συμμαχία.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ έχει δεχθεί από πολλές πλευρές κριτική. Αλλά αν υπάρχει κάτι που δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς είναι πως στις κρίσιμες στιγμές απαντά πιο «πολιτικά» από τους περισσότερους πολιτικούς.