Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 31 Αυγούστου 2006 07:02

Ιαπωνία: Μείωση της βιομηχανικής παραγωγής

ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤΗ μείωση εμφάνισε η βιομηχανική παραγωγή στην Ιαπωνία ωθώντας υψηλότερα τα ομόλογα, καθώς εικάζεται ότι η Κεντρική Τράπεζα της χώρας θα διατηρήσει αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια δανεισμού για το υπόλοιπο του έτους.

Η βιομηχανική παραγωγή – εποχιακώς προσαρμοσμένη – υποχώρησε 0,9% τον Ιούλιο, από τα επίπεδα ρεκόρ στα οποία είχε αναρριχηθεί τον Ιούνιο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας στο Τόκυο. Κατά μέσον όρο, 42 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι η βιομηχανική παραγωγή θα σημείωνε άνοδο 0,8%.

Οι εταιρείες εξήγαγαν λιγότερα αγαθά τον περασμένο μήνα, καθώς το υψηλότερο κόστος δανεισμούς στις αγορές του εξωτερικού, περιόρισε τις δαπάνες. Η χαμηλότερη οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη εμπορική εταίρο της Ιαπωνίας, ενδέχεται να αναγκάσει τις βιομηχανίες να μειώσουν την παραγωγή μέχρι να επιταχυνθούν οι εξαγωγές.

Η απόδοση των κρατικών ομολόγων πενταετούς διάρκειας υποχώρησε 4 μονάδες στο 1,08%. Το γιέν υποχώρησε στα 150,40 έναντι του ευρώ στις 12:10 μ.μ., μετά την υποχώρησή του στα επίπεδα ρεκόρ των 150,61 γιέν.

Οι εξαγωγές μειώθηκαν 0,6%, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου. Η έκθεση έδειξε επίσης ότι οι εταιρείες σχεδιάζουν να μειώσουν την παραγωγή τους κατά 1,4% τον Σεπτέμβριο, μετά την αύξησή τους 4,2% τον Αύγουστο.

Η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ, η οποία απορροφά περισσότερο από το 1/5 των ιαπωνικών εξαγωγών, υποχώρησε ετησίως 2,9% το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ. Το πρώτο τρίμηνο η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε με ρυθμό 5,6%.