Πολιτική
Πέμπτη, 08 Μαρτίου 2018 11:56

Αλ. Τσίπρας: Υπάρχει οδικός χάρτης για μείωση της φορολογίας

«Η σταδιακή μείωση της φορολογίας είναι αναμφίβολα αναγκαία προϋπόθεση για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας, αλλά απαιτεί συγκεκριμένα βήματα» ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, μιλώντας στη 2η συνάντηση των Αθηνών για τις ευρωπαϊκές ΜμΕ, που διοργανώνουν η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας και το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ.

Η σταδιακή μείωση της φορολογίας είναι αναγκαία προϋπόθεση για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αλλά απαιτεί συγκεκριμένα βήματα, ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, μιλώντας στη 2η συνάντηση των Αθηνών για τις ευρωπαϊκές ΜμΕ, που διοργανώνουν η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας και το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ.

Ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι «υπάρχει πλέον ο οδικός χάρτης για την αποκλιμάκωση της φορολογικής επιβάρυνσης» σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχουν «μαγικές λύσεις». «Πράγματι η φορολογία σήμερα είναι υψηλή για τις επιχειρήσεις, ειδικά για τις μικρομεσαίες. Δεν μπορεί παρά να αποτελεί στόχο και δέσμευση ότι θα προχωρήσουμε στη μείωση της με τρόπο δίκαιο και στοχευμένο», είπε για να προσθέσει ότι αυτό «θα επιτευχθεί και θα είναι εξολοκλήρου αποτέλεσμα, όχι μαγικών, αλλά της δικής μας στοχευμένης και καλά σχεδιασμένης δουλειάς».

Υποστήριξε ακόμη ότι «αποτελεί ωμή και συνειδητή παραπλάνηση να ισχυρίζεται κανείς σήμερα ότι σε μια μέρα μπορεί να εξαλείψει μεμιάς όλα τα φορολογικά βάρη, ότι είναι θέμα βούλησης, πέρα και έξω από τους αντικειμενικούς περιορισμούς, τους οποίους η χώρα κουβαλάει» και καταφέρθηκε εναντίον όσων «σήμερα εμφανίζονται ως οι κατέχοντες τη μαγική φόρμουλα και οι αυτοαποκαλούμενοι φωστήρες της ανάπτυξης».

«Τελειώνουμε με τα προγράμματα στήριξης»

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ελπίδα ότι η επόμενη ημέρα των προγραμμάτων στήριξης θα είναι μια ημέρα βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης, αλλά και οικονομικής δημοκρατίας. «Το 2018 είναι ίσως το κρισιμότερο έτος για τη χώρα, που από το 2010 μπήκε σε μία πρωτοφανή περιπέτεια. Τελειώνουμε με τα προγράμματα στήριξης και την ασφυκτική επιτροπεία και μεταβαίνουμε στην επόμενη μέρα. Μία ημέρα που όλοι ευελπιστούμε να είναι μέρα παραγωγής, δημιουργίας, βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης, αλλά και οικονομικής δημοκρατίας» ανέφερε.

Τόνισε ακόμη ότι πλέον τα δημόσια οικονομικά της χώρας έχουν μπει σε τάξη και οι δείκτες ανακάμπτουν, ενώ χαρακτήρισε ενθαρρυντικό το γεγονός ότι το 2017 το ισοζύγιο ανοίγματος – διαγραφών επιχειρήσεων ήταν θετικό με 6.000 περισσότερες συστάσεις από διαγραφές.

Επικαλούμενος στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο κ. Τσίπρας επισήμανε παράλληλα ότι «σημειώσαμε θετικό ρυθμό ανάπτυξης για τέταρτο συνεχόμενο εξάμηνο κι αυτό σημαίνει ότι η ύφεση τερματίστηκε αισίως, μετά από δέκα συνεχόμενα έτη -και αυτό έχει να συμβεί από το 2008». «Δεν πρόκειται δηλαδή για μια εύθραυστη, συγκυριακή ανάκαμψη, αλλά για μια σταδιακά ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας» υπογράμμισε για να προσθέσει πως όλοι, από τους εταίρους μας μέχρι και τους έγκριτους διεθνείς αναλυτές, προβλέπουν ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης, από το 2018 και για τα επόμενα έτη, αναμένεται ότι θα υπερβαίνουν το 2%.

«Άρα αυτό που πρέπει να μας απασχολήσει δεν είναι το πώς θα σταματήσουμε την καταστροφή και πώς θα βγούμε από την καταιγίδα, αλλά η επόμενη ημέρα μετά την καταιγίδα» είπε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση «προετοιμάζεται για την επόμενη μέρα, για το μετά της ελληνικής οικονομίας».

Απηύθυνε επιπλέον κάλεσμα προς όλες τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου «σε μια κοινή συστρατευση, ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο για να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο», καθώς «τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για τη δυναμική επιστροφή της χώρας στο προσκήνιο».

«Το τραπεζικό σύστημα ανακτά την ευστάθειά του»

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Πρωθυπουργός επισήμανε πως «το τραπεζικό μας σύστημα ανακτά σταδιακά την ευστάθεια του και είναι έτοιμο να συμβάλει ξανά στη χρηματοδότηση της οικονομίας».

Όπως είπε, «με τη δραστική παρέμβαση του εξωδικαστικού συμβιβασμού λύνουμε το γόρδιο δεσμό της υπερχρέωσης των επιχειρήσεων, ενώ προχωρούμε σε διορθωτικές αλλαγές προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου εργαλείου.

Σημείωσε επίσης πως με πρόσφατη ρύθμιση μπορούν πλέον να υπαχθουν σε καθεστώς ρύθμισης 120 δόσεων προς το δημόσιο και τα Ταμεία, επιχειρήσεις με χρέη κάτω των 20.000 ευρώ.

«Όλοι μας είμαστε στο ίδιο σκάφος»

Ο Πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι «η κρίση πίεσε την κοινωνία και τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου και τις οδήγησε στα όρια τους». «Αντέξαμε, αντέξατε» είπε απευθυνόμενος στο ακροατήριό του, τονίζοντας ότι «σήμερα υπάρχουν οι προϋποθέσεις για ένα νέο ξεκίνημα». «Η ελληνική μικρομεσαία επιχειρηματικότητα έδειξε αξιοσημείωτη αντοχή, δεν εγκατέλειψε την κοινωνική της αναφορά και σήμερα είναι έτοιμη να συμβάλει ως πρωτεργάτης, και όχι ως κομπάρσος στην εθνική προσπάθεια να κερδίσουμε το στοίχημα της ανάπτυξης και της απασχόλησης, το στοίχημα δηλαδή για το μέλλον αυτού του τόπου» παρατήρησε.

Συμπλήρωσε παράλληλα πως «όλοι μας είμαστε στο ίδιο σκάφος που όχι μόνο πρέπει να ξεπεράσει τις φορτούνες, αλλά να πλεύσει προς τα εμπρός» και για αυτό, πρόσθεσε, χρειάζεται η προσπάθεια και συνεργασία όλων.

naftemporiki.gr με πληροφορίες και από ΑΜΠΕ