Πολιτική
Πέμπτη, 08 Μαρτίου 2018 00:55

Βουλή: Αντιπαράθεση με φόντο τροπολογία για ανανέωση συμβάσεων στο Δημόσιο

Εν μέσω αντιπαράθεσης κυβέρνησης – αντιπολίτευσης εγκρίθηκε από τη Βουλή η τροπολογία που αφορά στην ανανέωση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, οι οποίες συνάπτονται με φορείς του Δημοσίου.

Εν μέσω αντιπαράθεσης κυβέρνησης – αντιπολίτευσης εγκρίθηκε από τη Βουλή η τροπολογία που αφορά στην ανανέωση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, οι οποίες συνάπτονται με φορείς του Δημοσίου.

Την τροπολογία -η οποία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο με το οποίο κυρώθηκε η Σύμβαση για την λειτουργία του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ- υπερψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, «παρών» δήλωσαν το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων, ενώ καταψήφισαν η Ν.Δ., η Δημοκρατική Συμπαράταξη, η Χρυσή Αυγή και το Ποτάμι.

Η τροπολογία δέχθηκε τα πυρά βουλευτών αντιπολίτευση, οι οποίοι κατήγγειλαν πως κατατέθηκε σε κύρωση σύμβασης κατά παράβαση του Κανονισμού, καθώς και ότι δεν προσήλθε στην Βουλή να την εισηγηθεί η αρμόδια υπουργός Όλγα Γεροβασίλη, αλλά ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης.

Όπως υποστήριξαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, η τροπολογία είναι εκτός των προβλέψεων του Συντάγματος και καταργεί το Προεδρικό Διάταγμα Παυλόπουλου, το οποίο, σε ό,τι αφορά την ανανέωση των συμβάσεων, θέτει τους περιορισμούς της παρέλευσης διαστήματος τριών μηνών μεταξύ δύο συμβάσεων και του ανώτατου χρονικού ορίου των 24 μηνών ισχύος μιας σύμβασης.

Οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης έκαναν λόγο για προεκλογική ρύθμιση, με την οποία η κυβέρνηση εμπαίζει και τους άνεργους και τους συμβασιούχους και δημιουργεί προσδοκίες μονιμοποίησης.

Από την πλευρά του, ο κ. Πολάκης αντέτεινε ότι η τροπολογία αφορά ένα μεγάλο ζήτημα το οποίο υπάρχει στα δημόσια νοσοκομεία και το οποίο «έχει να κάνει με την επιλογή μας εδώ και δυόμισι χρόνια να διώξουμε τα εργολαβικά συνεργεία φύλαξης, σίτισης και καθαριότητας από τα νοσοκομεία και να τα αντικαταστήσουμε με συμβάσεις εργασίας με τους εργαζόμενους που δούλευαν εκεί ή που προσλαμβάνονται μέσα από διαγωνισμούς οι οποίοι προκηρύσσονται και γίνονται κάτω από την εποπτεία του ΑΣΕΠ».

Όπως είπε, ο κ. Πολάκης, «πατώντας στη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, θεωρούμε ότι δεν θα συνυπολογίζεται η προϋπηρεσία στις συμβάσεις έργου στο σύνολο του 24μηνου για τις συμβάσεις εργασίας, προκειμένου να συμπληρώσουν 24μηνο με τις συμβάσεις εργασίας που έχουν υπογραφεί».

Ακόμη τόνισε ότι σε πολλά νοσοκομεία λήγει τώρα το χρονικό διάστημα των πρώτων προσλήψεων και ουσιαστικά δίνεται η δυνατότητα σε αυτούς που σήμερα υπηρετούν να μπορούν να είναι υποψήφιοι. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε τα νοσοκομεία ακάλυπτα», συμπλήρωσε.

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο βουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Γεωργαντάς σημείωσε πως η τροπολογία έχει στόχο τη δημιουργία προσδοκιών μονιμοποίησης. «Το Προεδρικό Διάταγμα του Παυλόπουλου, το 164/2004, έβαλε αυτές τις δύο δικλίδες ασφαλείας, το τρίμηνο κενό ανάμεσα στις συμβάσεις και το 24μηνο, ακριβώς για να μην έχουμε καταχρηστικότητα από την πλευρά της Διοίκησης σε σχέση με αυτό που λέμε συμβάσεις ορισμένου χρόνου», ανέφερε ο κ. Γεωργαντάς.

Επίσης, ο βουλευτής της Ν.Δ., Χρήστος Κέλλας υποστήριξε ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι να μην υπάρχει ένα τρίμηνο κενό ανάμεσα στην παράταση και στην προηγούμενη σύμβαση, προκειμένου να ανοίξει το «παράθυρο» της μονιμοποίησης.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ