Πολιτιστικά
Πέμπτη, 31 Αυγούστου 2006 11:23

Προϋποθέσεις συμμετοχής ελληνικών κινηματογραφικών ταινιών για τα Κρατικά Βραβεία Ποιότητας

Τις προϋποθέσεις συμμετοχής ελληνικών κινηματογραφικών ταινιών για τα Κρατικά Βραβεία Ποιότητας έτους 2006 ανακοίνωσε το Τμήμα Προβολής Κινηματογραφικών Ταινιών της Διεύθυνσης Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν:

α) όλες οι ελληνικές κινηματογραφικές ταινίες μυθοπλασίας μεγάλου μήκους, των οποίων η παραγωγή ολοκληρώθηκε εντός των 12 μηνών που προηγούνται της 30ης Σεπτεμβρίου 2006

β) όλες οι ελληνικές κινηματογραφικές ταινίες τεκμηρίωσης (ντοκιμαντέρ) μεγάλου μήκους που έλαβαν μέρος στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης έτους 2006

γ) όλες οι ελληνικές κινηματογραφικές ταινίες μικρού μήκους που θα λάβουν μέρος στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας έτους 2006

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στις διαδικασίες απονομής των ως άνω βραβείων, η έκδοση πιστοποιητικού ελληνικής ιθαγένειας για κάθε υποψήφια ταινία.

Η υποβολή υποψηφιότητας ταινίας για τα κρατικά βραβεία ποιότητας γίνεται με την κατάθεση της σχετικής αίτησης από τον παραγωγό μαζί με τη συνοδευτική δήλωση συντελεστών (για τις ταινίες μυθοπλασίας μεγάλου μήκους) και ένα αντίτυπο (τελική κόπια) της ταινίας στο ΥΠΠΟ. Μαζί με αυτά, υποβάλλεται βεβαίωση από τα εργαστήρια σχετικά με την ακριβή χρονική διάρκεια και το μήκος της υποβαλλόμενης ταινίας.

Η προθεσμία για την υποβολή αίτησης συμμετοχής αρχίζει την Παρασκευή, 1η Σεπτεμβρίου και λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου 2006. Μετά τη λήξη της προθεσμίας δεν θα γίνει δεκτή καμία αίτηση ούτε θα δοθεί παράταση στην ως άνω προθεσμία για οργανωτικούς λόγους.

Διευκρινίζεται ότι:

· Την αίτηση υποβάλλει ο παραγωγός της ταινίας. Σε περίπτωση συμπαραγωγής, αυτός που υποβάλλει την αίτηση πρέπει να έχει σχετική εξουσιοδότηση από τους υπόλοιπους συμπαραγωγούς.

· Στη συνημμένη δήλωση συντελεστών ταινιών μυθοπλασίας μεγάλου μήκους αναγράφονται αναλυτικά όλα τα στοιχεία των υποψηφίων προς βράβευση (ΑΦΜ., στοιχεία ταυτότητας, διεύθυνση κατοικίας, ΔΟΥ στην οποία υπάγονται). Η δήλωση αυτή φέρει την υπογραφή του παραγωγού

Ειδικά για τις ταινίες μυθοπλασίας μεγάλου μήκους, μαζί με την αίτηση, ο παραγωγός υποβάλλει:

- Περίληψη της υπόθεσης της ταινίας

- Αναλυτική κατάσταση όπου αναγράφονται οι ηθοποιοί και οι αντίστοιχοι ρόλοι

Παράδοση Τελικής Κόπιας - Τεχνικά Χαρακτηριστικά:

Η παράδοση του αντιτύπου (τελικής κόπιας) της ταινίας θα γίνει από 25/9/06 έως 30/9/06 από ώρες 11.00 π.μ. έως 3 μ.μ. στον Α΄ Όροφο της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, Τοσίτσα 11, τηλ: 210.8228163, από τον παραγωγό ή πρόσωπο εξουσιοδοτημένο εγγράφως και ενυπογράφως από τον παραγωγό με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής του τελευταίου. Υπεύθυνος για την παραλαβή του αντιτύπου της ταινίας θα είναι υπάλληλος που θα οριστεί από τη Διεύθυνση Κινηματογράφου & Οπτικοακουστικών Μέσων του ΥΠΠΟ. Ο ανωτέρω υπάλληλος θα παραλαμβάνει τις ταινίες, θα ελέγχει και θα διαπιστώνει την αντιστοιχία του υποβαλλόμενου αντιτύπου ταινίας προς τα απαιτούμενα τεχνικά χαρακτηριστικά.

Οι ταινίες που θα συμμετάσχουν πρέπει να κατατεθούν σε μία από τις ακόλουθες μορφές:

- Θετικό αντίτυπο 35 χλστ. με οπτικό ήχο, έτοιμο για προβολή, με ολοκληρωμένους τίτλους αρχής και ολοκληρωμένους τίτλους τέλους (τελική κόπια)

- Θετικό αντίτυπο 16 χλστ. με οπτικό ήχο, έτοιμο για προβολή, με ολοκληρωμένους τίτλους αρχής και ολοκληρωμένους τίτλους τέλους (τελική κόπια)

- S 16 σε διπλή μπάντα (ήχος σε περφορέ).

Οι προβολές όλων των υποψήφιων ταινιών θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα προβολών της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών

Για περισσότερες πληροφορίες καθώς και για την παραλαβή των σχετικών εντύπων, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα Γραφεία της Διεύθυνσης Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων του ΥΠΠΟ, Μετσόβου 5, Αθήνα 106 82, τηλ.: 210.8253611, 210.8250767, 210.8250729.