Αθλητικά
Παρασκευή, 01 Σεπτεμβρίου 2006 13:28

Π. Γιαννάκης: Μεγάλοι παίκτες και μεγάλοι χαρακτήρες οι Ελληνες παίκτες

«Νομίζω ότι τα όνειρα όταν τα πιστεύεις γίνονται πραγματικότητα. Αλλά τα παιδιά έχουν θέληση, πάθος, μα πάνω απ’ όλα έχουν χαρακτήρα. Είναι μεγάλοι παίκτες και βάζουν το εγώ κάτω από το εμείς. Είμαι ευτυχισμένος που συνεργάζομαι με αυτά τα παιδιά και θέλω επίσης να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου που έχουν κάνει σπουδαία δουλειά».

Αυτά δήλωσε ο «αρχιτέκτονας» της ιστορικής επιτυχίας της Εθνικής Μπάσκετ, ομοσπονδιακός προπονητής Παναγιώτης Γιαννάκης, αμέσως μετά το τέλος του συγκλονιστικού ημιτελικού.

«Όλοι έλεγαν πως ήταν όνειρο να κερδίσουμε τους Αμερικανούς, αλλά εμείς αποδείξαμε πως όταν πιστεύεις στις δυνατότητές σου μπορείς να πετύχεις τα πάντα. Πιστεύω πως οι παίκτες μου θα παραμείνουν συγκεντρωμένοι Ο Δήμος (Ντικούδης) και ο Σοφοκλής (Σχορτσιανίτης) ήρθαν από τον πάγκο και βοήθησαν πολύ την ομάδα. Το μπάσκετ δεν είναι μόνο ντρίμπλα και σουτ, αλλά και καρδιά και ψυχή και σύστημα», τόνισε ο πρωταθλητής Ευρώπης ως παίκτης το 1987 και ως προπονητής το 2005.

Ο αρχηγός της Εθνικής μας, Μιχάλης Κακιούζης χαρακτήρισε τη σημερινή μεγαλειώδη νίκη ως τη μεγαλύτερη στιγμή του ελληνικού μπάσκετ. «Δεν ξέρω -είπε- αν θα πάρουμε το χρυσό, αλλά αυτή είναι η μεγαλύτερη στιγμή του ελληνικού μπάσκετ. Συγχαρητήρια στα παιδιά, στο τεχνικό τιμ και στον κόσμο που ήρθε ως εδώ. Ευχαριστούμε ακόμα όλους τους Έλληνες οπαδούς σε όλο τον κόσμο. Αυτή η ομάδα έχει πετύχει τα πάντα χάρη στη δουλειά».

Ερωτηθείς αν οι διεθνείς μας είναι ικανοί να παίξουν στο ΝΒΑ, ο 30χρονος φόργουορντ απάντησε χαρακτηριστικά: «Οι δικοί μας είναι… άσχετοι. Δεν μπορούν να παίξουν στο ΝΒΑ. Ο Σπανούλης κάτι πάει να κάνει...»

Ο Θοδωρής Παπαλουκάς (ένας από τους κορυφαίους του αγώνα με δώδεκα ασίστ, αν και όλοι οι Έλληνες παίκτες ήταν εντυπωσιακοί) από την πλευρά του, συνεχάρη όλους τους Έλληνες οπαδούς που έκαναν το μεγάλο ταξίδι για την Ιαπωνία, ενώ ο Λάζαρος Παπαδόπουλος αρκέστηκε να πει: «Θέλουμε να πάρουμε το χρυσό, αλλά πρέπει να είμαστε το ίδιο καλοί και στον τελικό».

Ο θηριώδης Σοφοκλής Σχορτσιανίτης που έδωσε το έναυσμα για τη αντεπίθεση που οδήγησε στη μεγάλη νίκη, δήλωσε: «Είναι υπέροχη στιγμή αυτή που ζούμε. Το σημαντικό είναι ότι πλέον μας υπολογίζουν όλοι και θα μας υπολογίζουν για πολλά χρόνια ακόμα».

«Οι Αμερικανοί είχαν κάποιες αποτυχίες και ήταν αποφασισμένοι. Είναι η μεγαλύτερη στιγμή του ελληνικού μπάσκετ», δήλωσε ο Δήμος Ντικούδης με πολύτιμη συνεισφορά από τον πάγκο.

Τέλος ο πρόεδρος της FIBA Europe, Γιώργος Βασιλακόπουλος τόνισε: «Πιστέψαμε στην ελληνική ομάδα, πιστέψαμε στο ελληνικό μπάσκετ. Αυτή η ομάδα μπορεί να καθιερωθεί στο ευρωπαϊκό και στο παγκόσμιο στερέωμα».

Περιχαρής ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός, υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι «η Εθνική μας Ομάδα έδειξε ότι είναι πολύ ισχυρή και έκανε την αμερικανική ομάδα να προσκυνήσει».