Πολιτιστικά
Τρίτη, 05 Σεπτεμβρίου 2006 13:30

Στην Ελλάδα και τον Παρθενώνα επέστρεψε θραύσμα της βορείου ζωφόρου

Στην Έλλάδα και τον Παρθενώνα επέστρεψε σήμερα το θραύσμα από τον λίθο VIII της βόρειας ζωφόρου του Παρθενώνα, η κυριότητα του οποίου μεταβιβάστηκε από το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης στο υπουργείο Πολιτισμού.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή, αφού το μικρό θραύσμα είναι το πρώτο κομμάτι που επαναπατρίζεται από το γλυπτικό σύνολο του Παρθενώνα το οποίο είναι διασκορπισμένο ανά την υφήλιο», δηλωσε ο υπουργός Πολιτισμού Γιώργος Βουλγαράκης.

Το θραύσμα, διαστάσεων οκτώ επί εννέα εκατοστών, το οποίο παραχωρήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης στην Ελλάδα μετά από απόφαση της Πρυτανείας του, παρελήφθη χθες από τον υπουργό. Κατά την παράδοση του αρχαίου αντικειμένου, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης, Πίτερ Χόμελχοφ, τόνισε ότι η απόφαση της Πρυτανείας δεν σημαίνει τίποτε άλλο από την αναγνώριση της σημασίας του Παρθενώνα για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Διευκρίνισε πάντως ότι δεν θα πρέπει η ενέργεια αυτή να εφαρμοστεί άκριτα σε άλλα μνημεία ή έργα τέχνης, ωστόσο τάχθηκε υπέρ της συζήτησης για την επιστροφή των θραυσμάτων, των γλυπτών που είναι διάσπαρτα ανά την υφήλιο.