Ξεπέρασε τον κοινοτικό μέσο όρο απορρόφησης πόρων το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου, το σύνολο της δημόσιας δαπάνης των μέτρων που έχουν προκηρυχθεί ξεπέρασαν τα 2,3 δισ. ευρώ, ενώ περισσότερα από 3,8 δισ. ευρώ έχουν δεσμευθεί σε νέες προκηρύξεις και συνεχιζόμενα έργα, δηλαδή το 65% της δημόσιας δαπάνης του προγράμματος.
Ξεπέρασε τον κοινοτικό μέσο όρο απορρόφησης πόρων το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου, στο πλαίσιο του 10ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση που πραγματοποιείται στην Τρίπολη, το σύνολο της δημόσιας δαπάνης των μέτρων που έχουν προκηρυχθεί ξεπέρασαν τα 2,3 δισ. ευρώ, ενώ περισσότερα από 3,8 δισ. ευρώ έχουν δεσμευθεί σε νέες προκηρύξεις και συνεχιζόμενα έργα, δηλαδή το 65% της δημόσιας δαπάνης του προγράμματος.
Όπως είπε ο κ. Αποστόλου, με τις επιδόσεις αυτές στα δύο μόλις πρώτα έτη εφαρμογής του νέου ΠΑΑ υπερκαλύφθηκε από το 2017 ο κανόνας ν+3 (υποχρέωση επίτευξης συγκεκριμένων χρηματοδοτικών στόχων που τίθενται από την Ε.Ε.) και για το έτος 2018, ενώ έχει ήδη καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος της υποχρέωσης πληρωμών και για το έτος 2019.
Επιπλέον, το ΠΑΑ υπερκάλυψε για το 2017 το στόχο του ΕΣΠΑ, συνεισφέροντας με το μεγαλύτερο ποσό πληρωμών - απορρόφησης πόρων στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) μεταξύ των 20 Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΕΠ) του ΕΣΠΑ και κατ΄ επέκταση εισροής κοινοτικών πόρων στη χώρα. Σημειώνεται τέλος ότι η απορρόφηση κοινοτικών πόρων στο τρέχον ΠΑΑ είναι τριπλάσια σε σχέση με τη προηγούμενη προγραμματική περίοδο, στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα (δύο πρώτα έτη εφαρμογής).
Αναφερόμενος στις προοπτικές της ΚΑΠ μετά το 2020, ο υπουργός επισήμανε ότι είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ένας ικανοποιητικός προϋπολογισμός για την ΚΑΠ, προκειμένου να ανταποκριθεί με τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία στους στόχους και στις αυξημένες φιλοδοξίες της, στις τρέχουσες και νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ίδια αλλά και η Ε.Ε., και να καταστεί δυνατή η οικοδόμηση ενός ανθεκτικού γεωργικού τομέα, ο οποίος θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις περιβαλλοντικές αλλά και οικονομικές προκλήσεις.
Επιπλέον, η ΚΑΠ πρέπει να παραμείνει μια ολοκληρωμένη κοινή πολιτική που θα εγγυάται τη διασφάλιση του αγροτικού εισοδήματος, τη κοινωνική συνοχή, την περιφερειακή ανάπτυξη και την προστασία των καταναλωτών.