Πολιτική
Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2018 11:20

Σκάνδαλο Novartis: Νέος κύκλος αντιπαράθεσης στον απόηχο της συνεδρίασης

Στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, που έλαβε χθες το πρωί την εντολή να διερευνήσει ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες 10 πολιτικών προσώπων, στρέφεται πλέον το ενδιαφέρον για την υπόθεση της Novartis, εν μέσω οξύτατων αντιπαραθέσεων για το αν η υπόθεση αποτελεί διεθνές σκάνδαλο με εμπλοκή πολιτικών προσώπων, όπως τονίζει η κυβέρνηση, ή σκευωρία που έστησε το Μαξίμου, όπως υποστηρίζει η αντιπολίτευση.

Από την έντυπη έκδοση 

Στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, που έλαβε χθες το πρωί την εντολή να διερευνήσει ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες 10 πολιτικών προσώπων, στρέφεται πλέον το ενδιαφέρον για την υπόθεση της Novartis, εν μέσω οξύτατων αντιπαραθέσεων για το αν η υπόθεση αποτελεί διεθνές σκάνδαλο με εμπλοκή πολιτικών προσώπων, όπως τονίζει η κυβέρνηση, ή σκευωρία που έστησε το Μαξίμου, όπως υποστηρίζει η αντιπολίτευση.

Έπειτα από μία θυελλώδη συνεδρίαση που διήρκεσε 21 ώρες, η απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών έδωσε την εντολή για τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής που θα διερευνήσει -με αρχική προθεσμία ενός μήνα-  τη φερόμενη εμπλοκή δύο πρώην πρωθυπουργών (Αντώνης Σαμαράς και Παναγιώτης Πικραμμένος) και οκτώ πρώην υπουργών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ (Άδωνις Γεωργιάδης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Μάριος Σαλμάς, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Ευάγγελος Βενιζέλος, Ανδρέας Λοβέρδος, Γιώργος Κουτρουμάνης και Γιάννης Στουρνάρας). Σύμφωνα με πληροφορίες, η Προανακριτική για τη Novartis ενδέχεται να συγκροτηθεί σε σώμα τις επόμενες ημέρες, πιθανότατα με πρόεδρο τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρή Δρίτσα. Όπως ανακοίνωσε μάλιστα ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παρασκευόπουλος, η Προανακριτική θα αποφασίσει εάν έχουν παραγραφεί τα φερόμενα αδικήματα (δωροδοκία, δωροληψία και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος) ή αν θα επιστραφεί η έρευνα στην τακτική Δικαιοσύνη. Η Ν.Δ. ξεκαθάρισε, πάντως, μέσω της κυρίας Σπυράκη ότι από την πρώτη στιγμή θα ζητήσει να κληθούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες στην Προανακριτική Επιτροπή, για να καταθέσουν κατ’ αντιπαράσταση με τους 10 εγκαλούμενους. 

Η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση άνοιξαν πάντως χθες νέο κύκλο αντιπαράθεσης, με επίκεντρο αυτή τη φορά τον απόηχο της κοινοβουλευτικής συνεδρίασης. Τον χορό των αντεγκλήσεων άνοιξε η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., Μ. Σπυράκη, η οποία υποστήριξε ότι η συζήτηση στη Βουλή «εξελίχθηκε σε Βατερλό για την κυβερνητική πλειοψηφία». «Οι κατήγοροι έγιναν τελικά κατηγορούμενοι και η επιχείρηση ποινικής δίωξης των αντιπάλων είναι προφανές ότι δεν ήταν τίποτε άλλο από πολιτική δίωξη» τόνισε η κ. Σπυράκη και προειδοποίησε την κυβέρνηση «να μην κλείσει άρον - άρον την Προκαταρκτική Επιτροπή». 

Απαντώντας, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου σημείωσαν ότι «το μόνο Βατερλό στη συνεδρίαση ήταν η στάση της Ν.Δ., που ενώ έλεγε “όλα στο φως” για το σκάνδαλο Novartis, τελικά δεν τόλμησε να ψηφίσει τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής». Μάλιστα, οι κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι με τη στάση της αποχής ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε ότι «φοβάται ακόμα και τους βουλευτές του». Κυβερνητικές πηγές σχολίασαν μάλιστα ότι «η αγωνία της κυρίας Σπυράκη να κάνει ενημέρωση των πολιτικών συντακτών λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης για τη σύσταση Προανακριτικής αποδεικνύει ποιος είναι ο πραγματικά χαμένος». Επίσης, καταλόγισαν στην ηγεσία της Ν.Δ. ότι η μεταστροφή της από το «ναι» στην αποχή οφείλεται στις πιέσεις του Αντώνη Σαμαρά. «Το μόνο που μένει να διευκρινιστεί μετά το Βατερλό της Ν.Δ. είναι αν στον ρόλο του Ναπολέοντα παραμένει ο κ. Μητσοτάκης ή είναι απλά ο κομπάρσος του κ. Σαμαρά» σχολίασαν. 

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας σχολίασε ο επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος, ο οποίος δεν παρέστη στη συνεδρίαση λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων στον ΟΗΕ. «Η κυβερνητική πλειοψηφία, με τη Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ, αποφάσισε τη σύσταση επιτροπής για τη διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης, οι εργασίες της οποίας πρέπει να ολοκληρωθούν σε έναν μήνα από τη σύστασή της» ανέφερε και σημείωσε ότι «είναι προφανές ότι δεν θα διερευνήσει απολύτως τίποτα, σε έναν μόνο μήνα». «Είμαι αποφασισμένος να δικαιωθώ, ξεκάθαρα και χωρίς να μείνει καμία σκιά, κι αυτό θα γίνει όταν αποδειχθεί δικαστικά πως οι καταθέσεις με τις οποίες με κατηγορούν είναι ψευδείς στο σύνολό τους, είναι κατασκευασμένες και υπαγορευμένες, είναι παράνομες και άκυρες» ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος και ξεκαθάρισε ότι μέχρι τότε θα συνεχίσει να ασκεί απερίσπαστα τα καθήκοντά του στην Κομισιόν. 

Το ΠΑΣΟΚ
«Υπάρχει σκάνδαλο στην εξέλιξη της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης. Υπάρχει σκευωρία της κυβέρνησης με την ολοφάνερη επιχείρηση σπίλωσης των πολιτικών της αντιπάλων», επισημαίνουν παράγοντες του ΠΑΣΟΚ, σε άτυπη ενημέρωση την επομένη της συζήτησης στη Βουλή για τη συγκρότηση της Προκαταρκτικής Επιτροπής για την υπόθεση Νοvartis. 
Εξηγώντας την επιλογή «άκυρο για μια “άκυρη” διαδικασία», αναφέρουν ότι από την πρώτη στιγμή «είχαμε σταθερή και καθαρή θέση: “Όλα στο φως, δεν σηκώνουμε μύγα στο σπαθί μας” και γι’ αυτό και προτάθηκε σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προκαταρτικής Εξέτασης σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής, με πλήρη ανακριτικά καθήκοντα, που θα έχει τη δυνατότητα να διερευνήσει σε βάθος την υπόθεση για όλους και για όλα. Υπογραμμίζεται ταυτόχρονα ότι η κ. Γεννηματά επανέλαβε τη θέση του Κινήματος Αλλαγής για αυτόνομη πορεία και πρωταγωνιστικό ρόλο, για πραγματικά προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας».   

«Διεθνής πρακτική της εταιρείας»
Για μίζες της Novartis που αγγίζουν τα 50 εκατομμύρια ευρώ μόνο στην Ελλάδα έκανε λόγο ο πρώην πρόεδρος των Πρασίνων Ντανιέλ Κον Μπετίτ σε συνέντευξή του στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1 και στην εκπομπή «L’ Europe a la Une». «Πρέπει να ξέρουμε ότι στη Novartis είναι ειδικοί στη διαφθορά» τόνισε ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ και αναφέρθηκε στη διεθνή διάσταση του σκανδάλου. Στα τέλη του 2016 -σημείωσε- στην εταιρεία επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 314 εκατομμυρίων ευρώ στις ΗΠΑ, επειδή δωροδόκησε αλυσίδα φαρμακείων, προκειμένου να επιλέξει τα φάρμακά της Novartis. Το ίδιο πράγμα στην Κίνα, όπου υπήρξε ανάλογο πρόστιμο ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ, επειδή δωροδόκησε φαρμακεία. Πρόκειται πράγματι για μία επιχείρηση μεγάλων διαστάσεων, στην οποία εμπλέκονται χιλιάδες γιατροί και δημόσιοι υπάλληλοι, που δωροδοκήθηκαν για να διευκολύνουν τη συνταγογράφηση φαρμάκων Novartis. 

Νέα λίστα 300 γιατρών που δωροδοκήθηκαν έως το 2017
Εμπλουτίζεται με νέα στοιχεία η δικαστική έρευνα για την πολύκροτη υπόθεση της Novartis όσον αφορά γιατρούς που φέρεται να δωροδοκήθηκαν, ενώ παράλληλα άρχισε νέα, συμπληρωματική διαδικασία καταθέσεων των προστατευόμενων μαρτύρων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την έφοδο των αρμόδιων εισαγγελικών λειτουργών στα γραφεία της Novartis, εντοπίστηκε, μεταξύ άλλων, νέα λίστα στην οποία υπάρχουν τα ονόματα περίπου 300 γιατρών -του Δημοσίου και ιδιωτών- που φέρεται να δωροδοκήθηκαν με ποσά από 1.000 έως 5.000 ευρώ, κατά το χρονικό διάστημα από τον Ιανουάριο του 2016 έως τον Ιανουάριο του 2017.

Έτσι, ανεβαίνει ο αριθμός των γιατρών που φέρονται να δωροδοκήθηκαν από τη φαρμακοβιομηχανία προκειμένου να συνταγογραφούν προϊόντα της, καθώς στους τουλάχιστον 4.000 γιατρούς που εμπλέκονταν μέχρι τώρα στις εν λόγω δραστηριότητες προστίθενται και περίπου άλλοι 300. Παράλληλα, προκύπτει ότι οι δωροδοκίες γιατρών ή άλλων προσώπων φέρονται να συνεχίζονταν ακόμα και μετά τον Αύγουστο του 2016, όταν ήδη είχε ξεκινήσει η έρευνα του FBI. Στο μεταξύ, από τη σχετική εισαγγελική έρευνα, που είναι σε εξέλιξη για τα μη πολιτικά πρόσωπα, φαίνεται -βάσει των μέχρι στιγμής στοιχείων- ότι η ζημία που έχει υποστεί το ελληνικό Δημόσιο (το οποίο θα διεκδικήσει και τα σχετικά ποσά) από τις ανατιμήσεις της Novartis στα νοσοκομειακά φάρμακα είναι πολλαπλάσια από την αρχική εκτίμηση των 3 δισ. ευρώ (αφορά κυρίως τη ζημιά του ΕΟΠΥΥ).

Παράλληλα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ξεκίνησε νέος κύκλος καταθέσεων των προστατευόμενων μαρτύρων, με έναν εξ αυτών να έχει ήδη καταθέσει στους εισαγγελείς προσκομίζοντας νέα στοιχεία για την υπόθεση.