Πολιτιστικά
Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου 2018 09:10

Κίνα: Στο φως αρχαία πόλη 2.000 ετών

Ερείπια αρχαίας πόλης που πιστεύεται ότι χτίσθηκε πριν από 2.000 χρόνια, ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στην Αυτόνομη Περιοχή της Εσωτερικής Μογγολίας, στη βόρεια Κίνα.

Ερείπια αρχαίας πόλης που πιστεύεται ότι χτίσθηκε πριν από 2.000 χρόνια, ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στην Αυτόνομη Περιοχή της Εσωτερικής Μογγολίας, στη βόρεια Κίνα.

Τα ερείπια βρίσκονται στο Βουνό Ντελίνγκ στη δυτική Εσωτερική Μογγολία, σε απόσταση 1,3 χλμ. βορειοδυτικά ενός τμήματος του Σινικού Τείχους που κατασκευάστηκε την εποχή της Δυναστείας των Ανατολικών Χαν (25 μ.Χ. έως 220 μ.Χ.).

Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι η πόλη χτίστηκε από τους ηγέτες της δυναστείας για να στεγαστούν αιχμάλωτοι στρατιώτες των Νοτίων Σιονγκνού, που ήταν μια αρχαία εθνοτική φυλή.

Τα τείχη της πόλης, η οποία καλύπτει μία έκταση 2.100 στρεμμάτων, έχουν 5.850 μέτρα μήκος και προστατεύονται από μία μεγάλη τάφρο. Μέσα στην πόλη βρέθηκαν, σε πολύ καλή κατάσταση, πάνω από εκατό κατοικίες χτισμένες σε ευθεία διάταξη με τα χαρακτηριστικά των στρατοπέδων που χρησιμοποιούσαν οι βόρειες εθνοτικές ομάδες στην αρχαία Κίνα. Ανακαλύφθηκε, επίσης, μία μεγάλη σκηνή, διαμέτρου 32 μέτρων. Τα κεραμικά δοχεία που ήρθαν στο φως ήταν διακοσμημένα με κυματιστά και τοξοειδή σχέδια και είχαν μικρές τρύπες κοντά στον πυθμένα, δύο χαρακτηριστικά του πολιτισμού των Σιονγκνού.

Η φυλή των Σιονγκνού ήταν μία ομοσπονδία νομαδικών φυλών, γνωστή και ως Ούννοι, η οποία έκανε την εμφάνισή της γύρω στα τέλη του τρίτου αιώνα π.Χ. και είχε τεράστια επιρροή στην κινεζική και την παγκόσμια ιστορία. Στη διάρκεια της Δυναστείας Χαν, οι Σιονγκνού και η Κίνα συγκρούστηκαν αρκετές φορές.