Απόψεις
Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2018 07:00

Περίπατος με... θύελλα

Μετά την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης -έστω και αν ακόμη τίποτα δεν έχει τελειώσει δεδομένου ότι η εκταμίευση της δόσης μετατέθηκε για το τέλος Μαρτίου- υπήρξε πλεόνασμα συγχαρητηρίων και θετικών δηλώσεων για τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, γράφει ο Θάνος Τσίρος.

Από την έντυπη έκδοση

Του Θάνου Τσίρου
[email protected]

Μετά την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης -έστω και αν ακόμη τίποτα δεν έχει τελειώσει δεδομένου ότι η εκταμίευση της δόσης μετατέθηκε για το τέλος Μαρτίου- υπήρξε πλεόνασμα συγχαρητηρίων και θετικών δηλώσεων για τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης.

Στους επόμενους τέσσερις μήνες, όμως, οπότε θα κορυφωθούν οι διαπραγματεύσεις για όλα τα ανοικτά θέματα του ελληνικού ζητήματος, το κλίμα δεν αναμένεται να είναι και τόσο πρόσχαρο. Τα όσα έγιναν στο Eurogroup της Δευτέρας μπορούν να εκληφθούν και ως «προαγγελία θυέλλης».

Όταν ο υπουργός Οικονομικών προσάπτει δημόσια «υπερβολική αυστηρότητα» στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για το θέμα των πλειστηριασμών ή όταν μιλάει ανοικτά για έντονη απαισιοδοξία των κ.κ. Ντράγκι και Ρέγκλινγκ όσον αφορά την προοπτική των ελληνικών ομολόγων, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι οι διαπραγματεύσεις των επόμενων εβδομάδων δεν θα θυμίζουν σε τίποτα το κλίμα συναίνεσης που επικράτησε στο «κεντρικό ξενοδοχείο» τα περασμένα Χριστούγεννα. Τα «μέτωπα» έχουν αρχίσει να αυξάνονται.

Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα ήταν προετοιμασμένη μέχρι τώρα για μια σκληρή αντιπαράθεση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τα δημοσιονομικά και τις αποκρατικοποιήσεις. Θεωρείται περίπου δεδομένο ότι ο νέος επικεφαλής της ομάδας του ΔΝΤ θα θέσει με το «καλημέρα» των συζητήσεων που ξεκινούν τη Δευτέρα θέμα επίσπευσης στη μείωση του αφορολογήτου από την 1/1/2019.

Τώρα, οι πονοκέφαλοι φαίνεται ότι θα είναι περισσότεροι.

Για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το θέμα των πλειστηριασμών θεωρείται μείζον, κάτι που σημαίνει ότι, ακόμη και αν ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης στο επόμενο Eurogroup, το συγκεκριμένο κεφάλαιο θα παραμείνει ανοικτό μέχρι τέλους.

Από την άλλη, έχει ήδη προστεθεί στην ατζέντα και το δίλημμα «προληπτική γραμμή στήριξης ή αποθεματικό ασφαλείας». Άλλες οι βουλές της κυβέρνησης και άλλες της ΕΚΤ, με την πρώτη να τάσσεται ανοικτά υπέρ του «κουμπαρά» και να εμφανίζεται πρόθυμη αυτή τη στιγμή να θυσιάσει ακόμη και το waiver, θέμα που συνδέεται ευθέως με τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών.

Μίλησε κανείς για… περίπατο;