Πολιτική
Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2018 09:21

Βουλή: Η «γραμμή» του Μαξίμου στη συζήτηση για τη Novartis

Με πολιτικό στόχο την παραπομπή τουλάχιστον οκτώ από τα δέκα πρόσωπα που θα μπουν στις κάλπες, προσέρχεται σήμερα στη Βουλή η πλειοψηφία. 

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected] 

Με πολιτικό στόχο την παραπομπή τουλάχιστον οκτώ από τα δέκα πρόσωπα που θα μπουν στις κάλπες, προσέρχεται σήμερα στη Βουλή η πλειοψηφία.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός κατά την ομιλία του αργά το βράδυ, αναμένεται να αναδείξει «τις ειδικές σχέσεις της οικονομικής ελίτ του κλάδου των φαρμάκου με στελέχη του παλαιού πολιτικού συστήματος», θα μιλήσει με στοιχεία για «παράλογη φαρμακευτική δαπάνη και ειδική μεταχείριση συγκεκριμένων εταιρειών του κλάδου του φαρμάκου από προηγούμενες κυβερνήσεις» και θα υποστηρίξει ότι «διαρκής στόχος της κυβέρνησης είναι να κάνει ό,τι περνά από το χέρι της και ό,τι προβλέπεται θεσμικά για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης».

Η εντολή που έχει δώσει το Μαξίμου προς τους υπουργούς και τους βουλευτές που θα μιλήσουν πριν από τον κ. Τσίπρα είναι να χαρακτηρίσουν «προσπάθεια συσκότισης» και «φοβική αντίδραση έναντι των αποκαλύψεων που έρχονται» το σύνολο των αντιδράσεων εκ μέρους της αντιπολίτευσης και κυρίως τις ενέργειες κατά των δικαστικών λειτουργών και των μαρτύρων και να μη μπουν στην ουσία των καταγγελιών για ετεροχρονισμένες ενέργειες να χαρακτηριστούν οι μάρτυρες «δημοσίου συμφέροντος» ώστε να έχουν το ακαταδίωκτο απέναντι σε μηνύσεις.

Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, αναμένεται να εξαπολύσει δριμεία επίθεση εναντίον της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επικεντρώνοντας στον αρχικό πολιτικό στόχο για την πλειοψηφία, δηλαδή την έκθεση στελεχών της προηγούμενης κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, αλλά και παραγόντων όπως ο σημερινός διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας ή ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος, ώστε να ενισχύσει την εικόνα του έναντι της κοινής γνώμης ότι αναμετράται με το παλιό πολιτικό σύστημα που τον πολεμά. 

Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να αγνοήσει επιδεικτικά την καταγγελία εκ μέρους της αντιπολίτευσης ότι πρώτα κατέθεσαν οι μάρτυρες σε καθεστώς απλής προστασίας και μετά αναβαθμίστηκαν σε μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, όταν πλέον ο φάκελος είχε διαβιβαστεί στη Βουλή και κομμάτια του είχαν ήδη διαρρεύσει στον Τύπο. 

Θα αγνοήσει και την υποχρέωση της προανακριτικής επιτροπής να απευθυνθεί στον εισαγγελέα που εξέτασε τους μάρτυρες και να πει ότι επιθυμεί να εξετάσει τους μάρτυρες, καθώς ενώπιον της προανακριτικής επιτροπής που εκτελεί χρέη εισαγγελέα δεν υπάρχει δέσμευση από την προστασία που δόθηκε. 

Αν δε η αξιωματική αντιπολίτευση αποχωρήσει από την ψηφοφορία, τότε η απάντησή του θα είναι ότι επιχειρεί να αποφύγει τις ευθύνες της, ή ότι φοβήθηκε διαρροές, όπως ήδη μετέφερε σε χθεσινό non paper το Μαξίμου.