Κόσμος
Πέμπτη, 07 Σεπτεμβρίου 2006 12:31

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη

«Ο αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, μεταφέροντας αυξημένες ποσότητες πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά, θα ωφελήσει τους καταναλωτές, με την ελπίδα να μειώσει τις πιέσεις στο κόστος του πετρελαίου».

Αυτό αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Σον Μακόρμακ, εκφράζοντας την επίσημη τοποθέτηση των ΗΠΑ έναντι της συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη.

«Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την ανάπτυξη εναλλακτικών πηγών πετρελαίου και αερίου, και ένα σύστημα που βασίζεται στην ελεύθερη αγορά και ενισχύει τον ανταγωνισμό μεταξύ των προμηθευτών», τονίζει στη δήλωσή του ο κ. Μακόρμακ και συνεχίζει:

«Οι ΗΠΑ καλωσορίζουν την κατασκευή πολλαπλών αγωγών έτσι ώστε να προσφέρεται εμπορικά βιώσιμος και οικολογικά ορθός τρόπος εξαγωγής πετρελαίου και αερίου, από την Κασπία στην παγκόσμια αγορά. Ο αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό συστατικό αυτού του οράματος καθώς θα επιδεικνύει την εμπορική βιωσιμότητά του, σε μία ανταγωνιστική αγορά για διόδους εξαγωγής που μπορούν να αλλοιώσουν το κόστος μεταφοράς πετρελαίου από τη Ρωσία και το Καζακστάν προς την παγκόσμια αγορά».

Πηγή ΑΠΕ