Κόσμος
Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου 2018 13:49

Πυρά κατά Ράμα για την ιδέα περί «κοινού προέδρου» Αλβανίας - Κοσόβου

Επικρίσεις ακόμη και από παράγοντες του Κοσόβου δέχεται η πρόταση του πρωθυπουργού της Αλβανίας, όπως αυτή διατυπώθηκε σε ομιλία του στη Βουλή της αποσχισθείσας σερβικής επαρχίας, περί ενός «κοινού προέδρου Αλβανίας και Κοσόβου» στο μέλλον.

Επικρίσεις ακόμη και από παράγοντες του Κοσόβου δέχεται η πρόταση του πρωθυπουργού της Αλβανίας, όπως αυτή διατυπώθηκε σε ομιλία του στη Βουλή της αποσχισθείσας σερβικής επαρχίας, περί ενός «κοινού προέδρου Αλβανίας και Κοσόβου» στο μέλλον.

«Κόσοβο και Αλβανία θα έχουν μια κοινή εξωτερική πολιτική, όχι μόνον κοινές πρεσβείες και διπλωματικά γραφεία, αλλά γιατί όχι και έναν κοινό πρόεδρο, σαν σύμβολο εθνικής ενότητας, καθώς και μια κοινή πολιτική εθνικής ασφάλειας;» διερωτήθηκε ρητορικά ο κ. Ράμα, στην ομιλία του επ' αφορμή των 10 ετών από την κήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου από τις τοπικές αρχές.

Την ώρα που η ιδέα Ράμα δέχθηκε σφοδρά πυρά από υπουργούς της κυβέρνησης της Σερβίας, Κοσοβάροι αναλυτές αμφισβητούσαν και τη δυνατότητα πρακτικής εφαρμογής της.

Ο Κοσοβάρος αναλυτές Ιμέρ Μουσκολάι έκανε λόγο για «πρόταση που έγινε για τη δημιουργία εντυπώσεων».

«Ο Ράμα γνωρίζει ότι η πρόταση είναι αδύνατο να εφαρμοστεί. Η δήλωσή του ακούγεται υποκριτική εάν λάβουμε υπ' όψη ότι οι δύο χώρες έχουν δομικά προβλήματα στις σχέσεις τους, αρχίζοντας ακόμη και από τους δασμούς», πρόσθεσε.

Ο Άντριαν Πρενκάι, σύμβουλος της τέως προέδρου του Κοσόβου Ατιφέτε Γιαχάγκα, είπε επίσης ότι ο πρωθυπουργός της Αλβανίας θα πρέπει να ασχοληθεί με πιο πρακτικά ζητήματα, όπως η πληρέστερη εφαρμογή των συμφωνιών που έχουν ήδη συναφθεί μεταξύ Τιράνων και Πρίστινα.

Οι δύο χώρες δεν έχουν καν καταργήσει το κόστος περιαγωγής στις κλήσεις μέσω κινητού τηλεφώνου μεταξύ τους.

Σερβία: «Σωβινισμός της Μεγάλης Αλβανίας»

Ο Νέναντι Πόποβιτς, υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου στην σερβική κυβέρνηση, δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός της Αλβανίας θα πρέπει να κηρυχθεί «persona non grata» στη Σερβία και μόνο εξ αυτής της δήλωσής του.

«Η δήλωση αυτή, η οποία έγινε στην Πρίστινα, στο σερβικό Κόσοβο, με αφορμή την 10η επέτειο της αντισυνταγματικής απόφασης από Σκιπτάρους αποσχιστές, δείχνει ένα ξεκάθαρο και αναμφισβήτητο σχέδιο για δημιουργία μιας Μεγάλης Αλβανίας στα Βαλκάνια και στο σερβικό έδαφος», ανέφερε ο Σέρβος υπουργός.

Ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούλιν καταδίκασε επίσης τις δηλώσεις του Έντι Ράμα, κάνοντας και εκείνος λόγο για σχέδιο «Μεγάλης Αλβανίας».

«Η Μεγάλη Αλβανία, μετά από αιώνες, θα πρέπει να σταματήσει την επέκτασή της. Πιστεύω ότι το Κόσοβο και η Μετόχια είναι το κατάλληλο έδαφος για να σταματήσει», είπε ο κ. Βούλιν.

Το Κόσοβο αποτελούσε τμήμα της ομοσπονδιακής Γιουγκοσλαβίας από το 1945, ως αυτόνομη επαρχία - δημοκρατία εντός της ομόσπονδης δημοκρατίας της Σερβίας. Το 1999, με την επέμβαση του NATO, έφυγε από τον έλεγχο του Βελιγραδίου και το 2008 κήρυξε την ανεξαρτησία του, χωρίς ωστόσο να έχει σχετικό δικαίωμα ούτε από το γιουγκοσλαβικό ούτε από το σερβικό σύνταγμα. Κατοικείται κατά περίπου 90% από εθνικά Αλβανούς, ενώ υπάρχει και σημαντική σερβική μειονότητα.

naftemporiki.gr