Κόσμος
Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου 2018 12:16

CDU: Βήμα διαδοχής με πρόταση για γραμματέα «μίνι Μέρκελ»

Ως πρώτη κίνηση προς την έξοδο της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ από την ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) χαρακτηρίζεται η πρόταση για τοποθέτηση της Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ, πρωθυπουργού του μικρού κρατιδίου του Σάαρλαντ, ως γενικής γραμματέα του κόμματος.

Από την έντυπη έκδοση 

Του Μωυσή Λίτση
[email protected]

Ως πρώτη κίνηση προς την έξοδο της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ από την ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) χαρακτηρίζεται η πρόταση για τοποθέτηση της Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ, πρωθυπουργού του μικρού κρατιδίου του Σάαρλαντ, ως γενικής γραμματέα του κόμματος.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, τα οποία επικαλούνται κομματικές πηγές, η Μέρκελ πρότεινε χθες στη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής του κόμματος τη 55χρονη Κραμπ-Καρενμπάουερ για γενική γραμματέα, η οποία θα αντικαταστήσει τον σημερινό γενικό γραμματέα Πίτερ Τάουμπερ, ο οποίος παραιτείται για λόγους υγείας. Η τοποθέτησή της θα πρέπει να εγκριθεί από το συνέδριο του CDU την ερχόμενη Δευτέρα.

Η Κραμπ-Καρενμπάουερ, η οποία πολλές φορές αποκαλείται «μίνι Μέρκελ», χαίρει ιδιαιτέρου σεβασμού στο κόμμα, επειδή κατάφερε να κερδίσει τις περιφερειακές εκλογές πέρυσι στο κρατίδιο του Σάαρλαντ και να ανεβάσει τις «μετοχές» του CDU εν όψει των βουλευτικών εκλογών του Σεπτεμβρίου. Είναι επίσης γνωστή και ως «AKK» από τα αρχικά του ονόματός της και συνέβαλε στην αύξηση της δύναμης του CDU στις εκλογές του Σάαρλαντ πέρυσι τον Μάρτιο παρά το γεγονός ότι οι αντίπαλοί της Σοσιαλδημοκράτες έδειχναν να έχουν ρεύμα...

Η τοποθέτησή της στη θέση της γενικής γραμματέως θεωρείται πρώτο βήμα για τη διαδοχή της Μέρκελ. Η Μέρκελ είχε θητεύσει και η ίδια σε αυτή την κομματική θέση, πριν αναλάβει τα ηνία του κόμματος και γίνει καγκελάριος.

Η απόφαση της Μέρκελ να συνεργαστεί με το SPD για σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού, παραχωρώντας μάλιστα στους Σοσιαλδημοκράτες τα κομβικά υπουργεία Οικονομικών και Εξωτερικών, έχει δυσαρεστήσει πολλά από τα μέλη του CDU, που θεωρούν υπερβολικές τις παραχωρήσεις αυτές.

Κάποια στελέχη από το CDU έχουν αρχίσει να θέτουν θέμα διαδοχής της Μέρκελ στην ηγεσία του κόμματος, επικαλούμενα το χαμηλότερο ποσοστό στην ιστορία του που κατέγραψε το κόμμα στις τελευταίες εκλογές, παρά το γεγονός ότι ήρθε πρώτο και πήρε εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης. Η συμφωνία μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων να αξιολογήσουν μετά την πρώτη διετία το έργο της κυβέρνησης, προκειμένου να γίνουν αν χρειαστεί αλλαγές, θεωρείται ευκαιρία για να δρομολογηθεί η διαδικασία διαδοχής της Μέρκελ στην ηγεσία του CDU.

«Πιστεύω πως είναι πράγματι καλή» δήλωσε βουλευτής του CDU, θέλοντας να παραμείνει ανώνυμος, για την επιλογή της Κραμπ-Καρενμπάουερ, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του πρακτορείου Ρόιτερ. «Μπορεί να κερδίσει εκλογές και στην πολιτική ένα μόνο νόμισμα μετράει: το να κερδίζεις εκλογές» πρόσθεσε.

Με την ανάληψη της θέσης της γενικής γραμματέως, η Κραμπ-Καρενμπάουερ θα έχει τη δυνατότητα να οικοδομήσει το δικό της δίκτυο μέσα στο κόμμα, καθώς μέχρι τώρα δεν είχε μεγάλες δυνατότητες για εσωκομματικό παιχνίδι, λόγω των καθηκόντων της ως πρωθυπουργού του Σάαρλαντ, ενός μικρού κρατιδίου με ένα εκατομμύριο κατοίκους στα σύνορα με τη Γαλλία.

Η Κραμπ-Καρενμπάουερ θεωρείται ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επίτευξη συμφωνίας για συγκυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών. Η ίδια είχε ηγηθεί δύο πετυχημένων τοπικών κυβερνήσεων συνασπισμού ανάμεσα στο CDU και το SPD. Παρά πάντως τα εχέγγυα ότι θα μπορούσε να γίνει πετυχημένη διάδοχος της Μέρκελ στην ηγεσία του CDU, το γεγονός ότι δεν είναι βουλευτής ενδέχεται να τη φέρει σε αντιπαράθεση με την ισχυρή κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός της. Γεγονός είναι ότι η τοποθέτησή της δείχνει να αρχίζει ο επίπονος δρόμος εξεύρεσης διαδόχου της Μέρκελ, μιας πετυχημένης ηγέτιδος που κατάφερε να γίνει τρεις φορές καγκελάριος, οδηγώντας το CDU σε αλλεπάλληλες εκλογικές νίκες.

Διαφωνούν 400 στελέχη του SPD

Πάντως, το μεγαλύτερο πρόβλημα από τις παρενέργειες της απόφασης για συμμετοχή σε κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού εξακολουθεί να έχει το SPD. Περισσότερα από 400 στελέχη του κόμματος από τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία υπογράφουν δήλωση κατά της συμμετοχής σε κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού. «Οι ουσιαστικοί λόγοι συνεργασίας με το CDU έχουν εξαντληθεί. Η μόνιμη κυβερνητική συνεργασία οδηγεί στην ενίσχυση των πολιτικών άκρων» αναφέρεται στο κείμενο, ενώ παρατίθενται οι υπογραφές εκατοντάδων υψηλόβαθμων στελεχών της κομματικής οργάνωσης στο κρατίδιο, μεταξύ των οποίων η αναπληρώτρια πρόεδρος της οργάνωσης Μπρίτα Άλτενκαμπ και ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του SPD στο τοπικό κοινοβούλιο Τόμας Κούτσατι. Τα μέλη του SPD καλούνται τις επόμενες εβδομάδες να ψηφίσουν με κάλπη υπέρ ή κατά της απόφασης για συγκυβέρνηση με τη Μέρκελ.