Κόσμος
Πέμπτη, 07 Σεπτεμβρίου 2006 15:33

Πλήρη συνεργασία ζητεί η Κομισιόν από τις κυβέρνησεις για τις μυστικές φυλακές της CIA

Πλήρη συνεργασία στην έρευνα για τα μυστικά κέντρα κράτησης της CIA σε χώρες της Ευρώπης, καθώς και την αποκάλυψη των τοποθεσιών όπου βρίσκονται οι μυστικές φυλακές, ζήτησε από όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις η Ευρωπαϊκή Επιτρπή, όπως και μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η αξίωση αυτή της Κομισιόν έρχεται λίγες ώρες μετά την παραδοχή από τον πρόεδρο Μπους των μυστικών ανακρίσεων υπόπτων τρομοκρατίας από τη CIA και της ύπαρξης μυστικών φυλακών σε ευρωπαϊκές χώρες.

Ο αρμόδιος για τη Δικαιοσύνη και την Ασφάλεια Επίτροπος της Ε.Ε., Φράνκο Φρατίνι, «εεπανέλαβε το αίτημά του (προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις) για πλήρη συνεργασία» στις έρευνες για τα μυστικά κέντρα κράτησης της CIA στην Ευρώπη, δήλωσε ο εκπρόσωπός του Φρίζο Ρόσκαμ ¶μπινγκ, υπενθυμίζοντας ότι η επιτροπή έρευνας του Ευρωκοινοβουλίου και το Συμβούλιο της Ευρώπης συμπέραναν πως «δεν υπάρχει επαρκής συνεργασία» μέχρι στιγμής.

«Η τοποθεσία αυτών των στρατοπέδων κράτησης πρέπει να δημοσιοποιηθεί», τόνισε ο Γερμανός ευρωβουλευτής Βόλφγκανγκ Κράισλ-Ντέρφλερ, μέλος της επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που διερευνά την υπόθεση, και πρόσθεσε:

«Πρέπει να μάθουμε αν υπήρξε συνέργεια σε παράνομες πράξεις από κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ ή κρατών που επιζητούν να ενταχθούν στην Ε.Ε.».

Παράλληλα κάλεσε την Πολωνία -κράτος μέλος της Ε.Ε.- και την υποψήφια προς ένταξη Ρουμανία να μιλήσουν ανοιχτά όσον αφορά τις κατηγορίες για μυστικά κέντρα κράτησης της CIA στο έδαφός τους.

«Ο Μπους εκθέτει όχι μόνον τα δικά του προηγούμενα ψέματα. Εκθέτει επίσης μέχρι σημείου γελοιότητας αυτούς τους αλαζόνες ηγέτες των κυβερνήσεων στην Ευρώπη, οι οποίοι απέρριψαν τους φόβους μας για τις κρατήσεις υπόπτων σε μυστικά κέντρα κράτησης, λέγοντας ότι στερούνται βάσης», παρατήρησε η βρετανή ευρωβουλευτής Σάρα Λούντφορντ .